Majoritate fragila la CAB

Data: 07 February 2020, 12:36 | autor: L.J. | 2 comentarii | 941 afisari

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, instanta condusa de Luminita Cristiu Ninu (foto) intruniti in 6 februarie 2020 in Adunarea Generala, au decis continuarea protestului impotriva taierilor pensiilor magistratilor.

Decizia a fost luata
cu un numar de 85 de voturi pentru si 75 impotriva. Astfel, sedintele de judecata raman in continuare suspendate, cu exceptia cauzelor urgente, un numar de 75 de voturi fiind exprimate impotriva continuarii acestui protest.


Potrivit CAB, continuarea protestului a fost decisa in considerarea acelorasi argumente cu cele anterior prezentate opiniei publice si care tin, in esenta, de faptul ca problemele reale cu care se confrunta sistemul judiciar sunt ignorate in mod continuu de celelalte puteri ale statului: “Volumul mare de munca, imposibil de gestionat cu schemele actuale de personal, neadaptate de ani de zile, incompatibilitatile si interdictiile profesiei, lezarea statutului magistratilor si al personalului auxiliar de specialitate, inclusiv prin afectarea stabilitatii financiare, sunt principalele cauze care au determinat majoritatea judecatorilor sa decida continuarea protestului prin suspendarea activitatii.

    Asa cum am facut-o si anterior, ne exprimam regretul ca s-a ajuns la aceasta forma de protest, insa  reiteram convingerea ca este in interesul societatii ca statutul magistratului sa fie unul puternic, respectat si independent. Statutul magistratului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societatii de a avea o justitie independenta si impartiala. Independenta magistratului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societatii acele garantii de independenta, atat de necesare.

    Asa cum am aratat si anterior, pensia magistratilor, de serviciu si nu speciala, este consacrata in legislatia nationala inca din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost conceputa tocmai pentru a consolida statutul magistratului si garantiile de independenta pe care acesta trebuie sa le ofere. Eliminarea acestei componente a independentei magistratului este in dezacord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, care s-a mai pronuntat si in trecut si a decis ca eliminarea acestei pensii pentru magistrati este contrara exigentelor actuale pe care importante documente internationale le exprima in mod direct cu privire la drepturile magistratilor, in considerarea importantei rolului acestora in apararea statului de drept. 
 
Totodata, facem cunoscut ca prin pastrarea formei de protest adoptate anterior, prin Hotararea nr.2/29 ianuarie 2020,  pentru a nu prejudicia interesele justitiabililor, vor continua sa fie judecate urmatoarele cauze:

-in materie civila: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, rapiri internationale de copii, plasamente, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili;

-in materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati.

 

Comentarii

# andra date 8 February 2020 08:27 +1

Felicitari!Toata clasa politica ,incompetenta si de rea credinta,vrea sa fie libera sa isi faca de cap,lovind in puterea judecatoreasca in toate modurile posibile,pt.a nu mai fi nimeni sa opuna rezistenta la toate porcariile pe care le fac!Ce spectacol jalnic ofera politicienii din toate partidele si de pe toate palierele,in aceasta balacarie si batalie pt.ciolan!Despre ciolan e vorba si nu despre cetateni si soarta Romaniei!

# DODI date 7 February 2020 19:52 +1

Toată stima pentru cei 85 de magistrați verticali. Toată înțelegerea și regretul pentru ceilalți 75 de așa ziși magistrați (acoperiți, descoperiți, lași sau doar oportuniști) care preferă un post călduț și niște sentințe gata scrise de SRI.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.