LEGEA PRIVIND INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI - “Se pune problema imbogatirii fara justa cauza a statului”

Data: 08 July 2019, 10:59 | autor: L.J. | 0 comentarii | 461 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 382/2019 a Curtii Constitutionale privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 31 alin. (7) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, forma anterioara modificarii prin Legea nr.360/2006, exceptie ridicata de Ambasada Republicii Austria in Romania in Dosarul nr.12213/301/2008 al Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti - Sectia civila.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia sustine ca prevederile art.31 alin.(7) din Legea nr.359/2004, forma anterioara modificarii prin Legea nr.360/2006, sunt contrare dispozitiilor art.44 din Constitutie, intrucat prevad ca bunurile aflate in patrimoniul societatilor comerciale, dizolvate de drept, sunt considerate ca fiind abandonate. Arata ca, pe langa masura sanctionarii societatii prin dizolvare, in urma omisiunii de a preschimba certificatele mentionate in Legea nr.359/2004, sunt sanctionati si actionarii, printr-o veritabila nationalizare a bunurilor aflate in patrimoniul societatii, bunuri care, in mod normal, ar fi trebuit sa treaca in proprietatea actionarilor la momentul dizolvarii companiei.

Autoarea exceptiei considera, de asemenea, ca trecerea in proprietatea privata a statului a unor bunuri apartinand altor persoane juridice private, ca masura sanctionatorie pentru neindeplinirea unei obligatii legale ce revenea societatii comerciale, ce a fost oricum sanctionata cu dizolvarea de drept, echivaleaza cu o confiscare, contrara exigentelor constitutionale stabilite prin art.44 din Constitutie.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.