LEGEA FINANTARII PARTIDELOR SI A CAMPANIEI ELECTORALE - “Parlamentul a procedat la reexaminarea legii fara a constata incetarea efectiva a procesului legislativ propriu legii examinate prin Decizia nr.718 din 8 noiembrie 2017, cu optiunea de a initia ulterior o noua procedura de legiferare, dar cu respectarea indicatiilor din decizie”

Data: 06 July 2018, 12:13 | autor: L.J. | 0 comentarii | 409 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea Deciziei 432 din 21 iunie 2018, prin care a admis obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, obiectie formulata de un numar de 80 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania.
Curtea a constatat incalcarea art.147 alin.(4) din Constitutie, deoarece, la adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor retinute in parag. 59 al Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.998 din 15 decembrie 2017, in sensul ca procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a incetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Aceasta, insa, este o procedura ce se declanseaza de drept in temeiul art.147 alin.(2) din Legea fundamentala, in situatia in care Curtea constata neconstitutionalitatea unor dispozitii dintr-o lege inainte de promulgare, si nu a legii, in ansamblul sau. Or, prin Decizia nr.718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, in integralitatea sa.

Extras din decizia CCR:

Autorii sesizarii prezinta situatia de fapt, potrivit careia legea criticata a fost initiata in 2016, a fost adoptata de cele doua Camere (in septembrie, respectiv octombrie 2017) si apoi a fost supusa procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017, prin care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionalitatea legii, in ansamblul sau. In cadrul procedurii de reexaminare a legii desfasurate la Senat (Camera de reflectie), a fost primit raportul de respingere al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, impreuna cu Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului si Comisia pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizare a executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.