ccf

Legea care reglementeaza retinerea, arestarea si trimiterea in judecata a judecatorilor CCR, publicata in Monitorul Oficial (Prevederile)

Data: 17 July 2018, 15:45 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1778 afisari

A fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 168/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.


 

Astfel, potrivit noilor modificari, judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului CCR, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii Constitutionale, dupa ascultarea judecatorului in cauza.

In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi retinuti si supusi perchezitiei, procurorul general informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale.

Legea modificata mai prevede si ca judecatorii CCR pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen, dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit.

Modificarile Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale:


- Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.
- Incuviintarea prevazuta la alin. (1) se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii Constitutionale, dupa ascultarea judecatorului in cauza.
- Pentru infractiuni savarsite de judecatorii Curtii Constitutionale, urmarirea penala si trimiterea in judecata se fac numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie (reglementarea anterioara nu prevedea competenta PICCJ – urmarire/trimitere in judecata – in cazul infractiunilor savarsite de judecatorii CCR).
-In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi retinuti si supusi perchezitiei, procurorul general informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale.
-Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii Constitutionale. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza de drept.

-Judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen, dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit.

Articolul 71 se modifica si va avea urmatorul continut:

(1) Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale. Pensia de serviciu se recalculeaza, la cerere, prin adaugarea vechimii dobandite in functia de judecator dupa data stabilirii acesteia.
(2) In ipoteza in care calitatea de pensionar a fost dobandita inainte de intrarea in exercitiul mandatului, pensia aflata in plata se recalculeaza potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Pensia de serviciu poate fi cumulata cu orice venituri realizate.
(4) Beneficiarii pensiilor aflate in plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevazute la alin. (1).
(5) La incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate.
(6) Judecatorii Curtii Constitutionale au dreptul la pasaport diplomatic, in conditiile legii.


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.