LEGEA 303/2004. DECIZIA CCR 252/19.04.2018 – Admiterea obiectiilor de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, obiectie formulata de un numar de 89 de deputati

Data: 10 May 2018, 13:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 708 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea din 19.04.2018 privind admiterea obiectiilor de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, obiectie formulata de un numar de 89 de deputati. CCR a declarat neconstitutionale modificarile privind raspunderea magistratilor.

In motivare se arata ca CCR nu poate sa se substituie legiuitorului in sensul de a oferi expresia normativa exacta a erorii judiciare, in schimb, ii poate stabili elementele structurale. Judecatorii constitutionali arata ca legiuitorului ii revine, in schimb, obligatia de a stabili, din punct de vedere normativ, ipotezele pe care le considera a fi erori judiciare: "Astfel, Curtea stabileste criterii/ exigente/ valente de natura constitutionala in functie de care legiuitorul trebuie sa edicteze legile, insa, nu are ea insasi misiunea de a formula texte de lege, aceasta competenta revenind, in exclusivitate, legiuitorului”.

In motivare se mai arata ca legiuitorul nu s-a preocupat sa dea o valoare normativa corespunzatoare considerentelor din decizia Curtii Constitutionale, ci s-a marginit sa le preia tale quale in cuprinsul legii. Or, in realitate, legiuitorul trebuia sa dea o expresie normativa elementelor/ imprejurarilor/ situatiilor care pot fi incadrate in notiunea de eroare judiciara pentru a stabili criterii clare si univoce, pana la urma, instantelor judecatoresti chemate sa aplice si sa interpreteze lege: “Mai mult, un text caruia ii lipseste claritatea, precizia, acuratetea si caracterul univoc va deveni lipsit de eficienta in procesul de aplicare a legii, existenta sa normativa, desi incontestabila, neputand, prin urmare, duce la nasterea unor noi raporturi juridice”.

 

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.