ccf

LEGE NECONSTITUTIONALA – Motivarea CCR privind infintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii: “Modificarea nu a fost facuta pentru a raspunde unora dintre solicitarile Presedintelui, ci este o solutie legislativa distincta, care nu are legatura cu cele solicitate in cererea de reexaminare”

Data: 26 July 2018, 12:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1307 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea Deciziei 452 din 4 iulie 2018 privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagmele "cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor" din cuprinsul art. unic pct.3 [cu referire la art.11 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii] si al art.unic pct.5 [cu referire la art.11 alin.(5/1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii] din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca hotararea Parlamentului privind numirea, respectiv demiterea conducerii ANCOM, nu se incadreaza in ipotezele prevazute de Constitutie, pentru care este necesara majoritatea absoluta sau calificata pentru adoptare. In consecinta, aceasta hotarare trebuie sa urmeze regula stabilita de dispozitiile art.76 alin.(2) din Constitutie, respectiv sa fie adoptata cu votul majoritatii membrilor prezenti la sedinta comuna a celor doua Camere.

De asemenea, Curtea a constatat ca modificarile aduse de Parlament art.unic pct.3 [cu referire la art.11 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii] si art.unic pct.5 [cu referire la art.11 alin.(5/1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii] din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 nu au facut obiectul cererii de reexaminare, formulate de Presedintele Romaniei, ceea ce contravine art.77 alin.(2) din Constitutie.

Extras din Decizia CCR:

“In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, Presedintele Romaniei sustine ca, avand in vedere forma rezultata dupa reexaminarea de catre Parlament, forma diferita fata de cea transmisa initial la promulgare, unele dintre dispozitiile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, contravin prevederilor art.21 alin. (1) si (2), art.52, art.77 alin.(2) si art.76 din Constitutie.

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.