ccf

Judecatorii CSM vor sa-l dea pe Predoiu pe mana CCR

Data: 20 February 2020, 11:53 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2189 afisari

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii vrea sa il dea pe ministrul demis al Justitiei, Catalin Predoiu (foto), pe mana Curtii Constitutionale a Romaniei.


Anuntul a fost facut joi, 20 februarie 2020, judecatorii CSM precizand ca i-au cerut Avocatului Poporului Renate Weber sesizarea CCR cu privire la o abatere disciplinara pe care a introdus-o Predoiu prin Ordonanta de urgenta nr. 23/2020. Mai precis, respectiva OUG introduce o abatere disciplinara, dar nu in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ci in Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Astfel, OUG 23/2020 introduce in Legea 101/2016 art. 68/1, cu urmatorul continut:

Nerespectarea termenelor prevazute de prezenta lege ori a dispozitiilor cuprinse in prezenta lege privind solutiile ori masurile ce pot fi dispuse de instanta constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform legii”.

Concret, judecatorii CSM invoca rezultatul referendumului convocat de presedintele Klaus Iohannis in mai 2019, in urma caruia majoritatea celor care au votat s-a exprimat in sensul interzicerii emiterii ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei.

De asemenea, Sectia pentru judecatori reclama ambiguitatea textului de mai sus.

Dar cel mai important argument al sectiei se refera la incalcarea independentei judecatorilor, acestia, conform ordonantei de urgenta, urmand a fi trasi la raspundere pentru simpla prelungire a procesului.

Comunicatul Sectiei pentru judecatori:

Avand in vedere faptul ca prin O.U.G nr. 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra achizitiilor publice, publicata in Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, a fost adoptata o solutie normativa ce vizeaza reglementarea unei abateri disciplinare in cazul judecatorilor care solutioneaza litigii in materia achizitiilor publice, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a adresat Avocatului Poporului solicitarea de a aprecia asupra necesitatii exercitarii prerogativei de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. IV pct. 26 din O.U.G nr. 23/2020.

Sectia pentru judecatori apreciaza ca raspunderea disciplinara a magistratilor, ca element component al statutului acestora, se circumscrie sferei de reglementare cu privire la care este interzisa adoptarea unei ordonante de urgenta ca urmare a organizarii si desfasurarii referendumului national din data de 26 mai 2019. Prin urmare, Guvernul Romaniei si-a arogat o competenta de legiferare cu incalcarea vointei majoritare exprimata ca urmare a referendumului din anul 2019, confirmata de Curtea Constitutionala.

Sectia subliniaza, de asemenea, ca la adoptarea actului normativ, Guvernul Romaniei nu a respectat procedura de legiferare in ceea ce priveste avizele legale necesare adoptarii unui act normativ, astfel cum aceste dispozitii au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Astfel, avand in vedere incidenta O.U.G nr. 23/2020 in ceea ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti, prin reglementarea unei abateri disciplinare in cazul judecatorilor care solutioneaza o anumita categorie de litigii, se impunea solicitarea avizului CSM, nerespectarea acestei obligatii fiind contrara dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutie.

Totodata, Sectia apreciaza ca solutia normativa in discutie este in conflict cu dispozitiile constitutionale care consacra independenta judecatorilor, urmand ca acestia sa raspunda disciplinar pentru nerespectarea „dispozitiilor cuprinse de lege privind solutiile ori masurile ce pot fi dispuse”, eliminand posibilitatea ca judecatorul sa interpreteze normele de drept aplicabile in considerarea situatiei dintr-o speta concreta.

De asemenea, Sectia pentru judecatori retine ca modul de redactare a abaterii disciplinare prevazuta de O.U.G nr. 23/2020 este ambiguu, neputandu-se stabili conduita de urmat de catre judecatorii care solutioneaza litigii in materia achizitiilor publice, existand riscul suprapunerii reglementarii in procesul de interpretare cu alte abateri disciplinare reglementate de dispozitiile Legii 303/2004.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima dezacordul ferm fata de modalitatea de adoptare de catre Guvernul Romaniei a O.U.G nr. 23/2020, cu incalcarea rezultatului referendumului din anul 2019 si a independentei judecatorilor, eludand totodata posibilitatea de exprimare atat a avizului Consiliului anterior adoptarii, cat si a oricarei opinii a corpului profesional al judecatorilor”.

>> Sesizarea catre Avocatul Poporului Renate Weber

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.