Judecatorii CSM au decis: unele dosare nu vor fi afectate de decretul lui Iohannis

Data: 18 martie 2020, 13:52 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1544 afisari

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a decis marti, 17 martie 2020: unele dosare nu vor fi afectate de decretul presedintelui Klaus Iohannis privind instaurarea starii de urgenta.


Este vorba in primul rand despre cauzele scoase deja in pronuntare, judecatorii urmand sa respecte termenele deja stabilite.

De asemenea, dosarele penale vor fi prioritizate in functie de alegerea completului care le judeca, mentioneaza CSM.

Hotararea nr. 257/2020:

In aplicarea prevederilor art. 3 si art. 6 din Decretul nr. 195/16.03.2020 al Presedintelui Romaniei, privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si a dispozitiilor art. 42 alin. (1) din Anexa nr.1 la Decret,

Tinand seama de necesitatea unei abordari coordonate in privinta acestei situatii, care sa asigure adoptarea si implementarea unitara de urgenta a masurilor de preventie la nivelul tuturor instantelor din Romania,

In temeiul dispozitiilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1), art. 41 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti,

SECTIA PENTRU JUDECATORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII HOTARASTE:

Art. 1 – In aplicarea dispozitiilor art. 42 alin. (1) din Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei, pe toata durata starii de urgenta instituite, activitatea de judecata a instantelor in materiile nonpenale este limitata strict la cauzele de urgenta deosebita.

Art. 2 – (1) In materiile nonpenale, colegiile de conducere ale curtilor de apel vor intocmi lista cauzelor de urgenta deosebita, atat in situatia cauzelor de competenta lor, cat si in cauzele de competenta instantelor care functioneaza in circumscriptia lor teritoriala, dupa consultarea acestora, cu luarea in considerare a urmatoarelor tipuri de cauze:

a) cele a caror suspendare ar fi de natura sa cauzeze reclamantului o paguba iminenta, insemnata si care nu s-ar putea repara ori a carei reparare ar fi dificila in viitor;

b) cele generate de aplicarea masurilor prevazute de Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei, inclusiv cele referitoare la procedura achizitiilor publice.

(2) Lista intocmita potrivit alin. (1) va putea fi actualizata de catre colegiile de conducere ale curtilor de apel, dupa imprejurari, in cazul in care intervin situatii neprevazute.

Art. 3 – Colegiile de conducere ale curtilor de apel vor putea avea in vedere la intocmirea listei prevazute la art. 2 si categorii de cauze care se judeca fara citarea partilor.

Art. 4 – (1) Pe toata durata starii de urgenta instituite, activitatea de judecata a instantelor in materie penala vizeaza cauzele prevazute la art. 43 din Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei.

(2) Colegiile de conducere ale curtilor de apel, cu consultarea judecatorilor de supraveghere a privarii de libertate, vor stabili cauzele de competenta acestora care se solutioneaza pe durata starii de urgenta.

Art. 5 – Intrarea in vigoare a Decretului nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei nu impiedica pronuntarea hotararii in cazurile in care s-a dispus amanarea pronuntarii sau s-a stabilit un termen pentru pronuntare, potrivit art. 391 din Codul de procedura penala sau art. 396 din Codul de procedura civila.

Art. 6 – Pe durata starii de urgenta, procedura prevazura de art. 200 si art. 201 din Codul de procedura civila se suspenda.

Art. 7 – Pe durata starii de urgenta, se pot comunica si hotararile redactate in alte cauze decat cele de urgenta deosebita.

Art. 8 – (1) Mentiunea privind dosarele suspendate de drept potrivit Decretului nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei va fi operata in aplicatia Ecris.

(2) In materiile nonpenale nu se va intocmi incheiere de suspendare.

Art. 9 – In materie penala, lista cauzelor de urgenta deosebita, apreciate ca atare de fiecare judecator de camera preliminara, judecator de drepturi si libertati sau complet de judecata, altele decat cele prevazute la art. 43 alin. (2) din Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei, care se judeca pe durata starii de urgenta, se comunica de indata presedintelui instantei pentru afisare pe portalul instantelor, pe paginile proprii de internet si pentru informarea barourilor de avocati si a parchetelor.

Art. 10 – (1) Colegiile de conducere ale curtilor de apel comunica Consiliului Superior al Magistraturii, pana la data de 20 martie 2020, hotararile de colegiu adoptate in aplicarea art. 42 alin. (1) din Decretul nr. 195/2020 al Presedintelui Romaniei, urmand ca Directia legislatie, documentare si contencios sa realizeze centralizarea, analiza si identificarea eventualelor cazuri de practica neunitara, sens in care se va intocmi o nota ce va fi inaintata presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii

(2) Listele actualizate potrivit art. 2 alin. (2) se comunica potrivit alin. (1), care se aplica in mod corespunzator.

Art. 11 –Prezenta hotarare se comunica curtilor de apel”.

Comentarii

# Consultant date 18 martie 2020 23:29 0

Buna seara, Stiati ca de ieri in Romania nu se mai fac firme noi ? Aceasta este REAL NEWS ! Am fost astazi cu un client sa-l ajut sa-si infiinteze o firma noua. BLOCAJ TOTAL incepand de ieri, de Marti inclusiv, adica din 17 Martie 2020 inclusiv, la Registrul Comertului Bucuresti nu se mai lucreaza cu publicul - ok. Se primesc on line, cu semnatura electronica extinsa, doar mentiuni, - non ok. Pentru ca nu se pot infiinta firme noi nici daca ai semnatura electronica. NU MERGE niciun buton din asa zisa super aplicatie. Dar faza cea mai tare este ca nu se primesc dosare, nici prin postA, nici prin curier, nici pt. firme noi si nici pt. mentiuni. Ba mai mult, toate lucrarile care trebuiau ridicate incepand de Luni, de trei zile, si firmele noi si orice mentiuni, nu se elibereaza de catre Registrul Comertului si nici macar nu se trimit scanate pe mail. Rugam deblocarea situatiei, pt ca sunt mega solutii si fara contact direct. Registrul Comertului apartine de Ministerul Justitiei. Sanatate !

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.