ccf

Judecator si grefier, trimisi in judecata de DNA

Data: 10 June 2016, 15:49 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2321 afisari

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, vineri 10 iunie 2016, un comunicat de presa privind trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Dan Anton (foto), judecator in cadrul Curtii de Apel Iasi – Sectia penala si pentru cauze cu minori la data presupusei savarsiri a faptelor, pentru trafic de influenta, violare a vietii private, santaj si dare de mita. In acelasi dosar a fost deferita instantei si Mihaela Gabriela Prelipcean, grefier in cadrul Judecatoriei Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului.


Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor

ANTON DAN, la data faptelor judecator in cadrul Curtii de Apel Iasi – Sectia penala si pentru cauze cu minori, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

- trafic de influenta (2 fapte),

- violarea vietii private,

- santaj,

- dare de mita,

MOGLAN MARINA, concubina inculpatului Anton Dan (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

- complicitate la santaj,

- complicitate la dare de mita,

HAUCA TEODOR, fost senator in Parlamentul Romaniei, in prezent administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

- trafic de influenta,

- cumparare de influenta,

DEL GATTO RENATO, om de afaceri italian, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta,

PRELIPCEAN MIHAELA GABRIELA, la data faptei, grefier in cadrul Judecatoriei Iasi, cu privire la savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2014, ca urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda calificata in forma continuata, o ruda a acesteia a apelat la inculpatul Hauca Teodor pentru ca acesta sa isi foloseasca influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea solutionarii favorabile a dosarului respectiv.

Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din municipiul Iasi, la care au participat, printre altii, inculpatii Hauca Teodor si Anton Dan, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei respective, colegi de-ai magistratului.

Concret, in intervalul 08 mai 2014 - 09 februarie 2015, in schimbul interventiei sale, dar si pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan a cerut si primit de la inculpatul Hauca Teodor si o alta persoana urmatoarele foloase:

- stingerea unei datorii pe care magistratul o avea la un avocat, prin incheierea, de catre acesta din urma, a unui contract de asistenta juridica cu persoana trimisa in judecata, contra unui onorariu consistent (2.000 euro),

- sa-i achite servicii hoteliere si de transport pe raza orasului Chisinau si plata consumatiei la un restaurant din localitatea Straseni din Republica Moldova.

In cursul lunii februarie 2015, magistratii Curtii de Apel Iasi au mentinut pedeapsa de 4 ani si 6 luni de inchisoare fata de persoana pentru care judecatorul Anton Dan sustinuse ca a intervenit.

Incepand cu data de 18 septembrie 2014, intre inculpatii Anton Dan, concubina acestuia Moglan Marina si inculpatul Del Gatto Renato, om de afaceri din Italia, au avut loc mai multe intalniri al caror subiect il constituia facilitarea intrarii si dezvoltarii unor investitii in infrastructura pe piata din Republica Moldova, de catre acesta din urma.

Aceste tatonari s-au concretizat in cursul lunii august 2015, cand inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Anton Dan o suma consistenta, dar neprecizata de bani, pentru sine, si un post de conducere intr-o institutie financiara, pentru inculpata Moglan Marina.

Inculpatul Anton Dan a fost de acord cu 'oferta' omului de afaceri, angajandu-se ca va interveni in acest sens atat pe langa o persoana influenta din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cat si pe langa unii membri din guvernul acestui stat.

Cei doi inculpati chiar i-au intermediat omului de afaceri o intalnire cu unul dintre ministrii guvernului din Republica Moldova.

La data de 27 februarie 2015, inculpatul Anton Dan, sprijinit de inculpata Moglan Marina, a patruns in locuinta fostului sot si, fara consimtamantul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de inregistrare video, disimulat intr-un ceas electronic, (achizitionat de catre o persoana de pe un site de vanzari on-line, din dispozitia inculpatului Anton Dan si platit de acesta din urma) in scopul obtinerii unor imagini care sa contina detalii din viata privata a acestuia.

Aceste filmari urmau sa fie folosite ulterior de catre cei doi inculpati in vederea santajarii persoanei respective, dar si de a-l discredita pe acesta in fata diferitelor organisme ale statului.

In cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu bauturi alcoolice, pe inculpatul Popusoi Catalin Ion, agent de paza la o firma care asigura securitatea unitatii scolare frecventata de cei doi copii minori ai inculpatei Moglan Marina.

In schimbul acestor bunuri, inculpatul trebuia sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa-i semnaleze magistratului orice vizita facuta de tatal minorilor in cadrul unitatii scolare, fiind 'pus in garda' in acest fel, cu privire la prezenta persoanei respective pe raza municipiului Iasi.

In perioada mai 2014 - februarie 2015, dupa pronuntarea divortului, fostul sot al inculpatei Moglan Marina si-a manifestat intentia de a devoala in mass-media datele pe care le detinea privind imoralitatea judecatorului Anton Dan, formuland mai multe plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare care-l vizau pe judecatorul Anton Dan.

Pentru a-l descuraja si pentru a-l determina pe acesta sa inceteze demersurile initiate in justitie sau facute pe langa alte autoritati ale statului, inculpatul Anton Dan a constrans persoana respectiva prin amenintare cu decaderea din drepturile parintesti si interdictia de a mai intra in contact cu copii minori ai acesteia, sens in care prin intermediul inculpatei Moglan Marina a introdus mai multe actiuni in instanta in baza unor documente obtinute in mod fraudulos de catre inculpat.

In data de 07 iunie 2013, inculpatul Hauca Teodor a acceptat promisiunea unor foloase viitoare, de la un om de afaceri (martor denuntator) si a primit, tot in cursul lunii iunie 2013, de la martorul denuntator, in Chisinau, cinci sticle de coniac, in cuantum de 50 de euro, iar in cursul lunilor iunie-iulie, respectiv in data de 09 septembrie 2014, i-a pretins aceleiasi persoane, pentru inculpatul Anton Dan, achitarea unui dejun si a unei nopti de cazare in Chisinau.

Aceste foloase au fost primite, in contextul in care inculpatul Hauca Teodor si-a exercitat influenta asupra unor functionari publici din cadrul Ministerului Transporturilor, determinandu-i pe acestia sa emita un numar de trei licente de transport, pentru societatea martorului denuntator.

La data de 11 mai 2015, inculpata Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiata de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost intrebata in legatura cu natura mai multor mesaje text, tip 'sms', transmise de pe numarul sau de telefon mobil, pe numarul de telefon mobil al judecatorului Anton Dan.

Aceste mesaje cuprindeau in esenta amenintari formulate de catre inculpata la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denuntare a acestuia la Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor infractiuni de coruptie savarsite de catre magistrat si despre care aceasta pretindea, in cuprinsul mesajelor, ca are cunostinta.
Inculpata a precizat in declaratia data la momentul respectiv ca acele amenintari nu aveau nici o baza reala, dar dupa incheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit sa utilizeze un limbaj codat si sa-l avertizeze pe acesta ca este interceptat de catre Directia Nationala Anticoruptie, lucru care s-a si intamplat la data de 13 mai 2015.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii, Popusoi Catalin Ion, Badica Doina, Juravle Mihaela, Lupusoru Carmen-Gabriela si Zvinca Florin-Daniel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursa foto: enational.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.