Judecatoarea Florica Roman, mesaj zguduitor la moartea avocatului Ioan Sava
Data: 17 December 2019, 12:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1605 afisari
Judecatoarea Florica Roman (foto stanga), de la Curtea de Apel Oradea, a lansat marti, 17 decembrie 2019, un mesaj zguduitor la moartea avocatului Ioan Sava (foto dreapta).
Presedinta Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) a subliniat ca situatia avocatului este „simptomatica pentru aroganta si formalista justitie din Romania, care ascunde sub pres abuzurile si erorile, in loc sa si le asume si sa le corecteze”.
Denuntand DNA drept o institutie ale carei numeroase anchete au „incalcat grosolan drepturile celor anchetati, legea si Constitutia” si in mod special pe Ciprian Man (procurorul de caz care l-a transformat in tinta pe avocatul Ioan Sava, care ii fusese maestru pe vremea cand Man isi facea stagiul in avocatura), judecatoarea Florica Roman pune la modul general problema Romaniei, ca „stat fara nici un viitor”, care nu se va insanatosi decat atunci cand toti cei care au incalcat legea si au comis abuzuri vor fi trasi la raspundere.
Mesajul judecatoarei Florica Roman, publicat pe propriul blog:
„Avocatul Ioan Sava – inca o victima “colaterala” a abuzurilor procurorilor DNA si a pretinsei lupte anticoruptie din Romania
Pe 15 decembrie 2019, in urma unui stop cardio-respirator, a murit avocatul Ioan Sava din Oradea, sau Sava, cum ii spuneau cei apropiati.
Avocatul Sava a fost una dintre “tintele” impotriva carora procurorii de la DNA Oradea, condusi de procurorul Ciprian Man, s-au mobilizat incepand cu anul 2012 cu tot ce au avut ca sa il execute si extermine. Au mobilizat contra lui si a sotiei sale Daniela arsenalul clasic al DNA, in tandem cu SRI: inventarea unor infractiuni, denunturi mincinoase, transcrieri trunchiate ale unor interceptari, fabricarea de probe, incalcarea grosolana a legii.
Sava nu s-a plans niciodata si a luptat pana la capat sa i se faca dreptate. Cazul Sava este unul simptomatic pentru aroganta si formalista justitie din Romania, care ascunde sub pres abuzurile si erorile, in loc sa si le asume si sa le corecteze.
Pentru insanatosirea justitiei si a Romaniei este imperativ sa se faca un bilant impartial, adevarat, bazat pe fapte, al rezultatelor asa numitei “lupte anticoruptie”, mai ales dupa anul 2013. Un inventar care sa ii cuprinda si pe cei carora anchetele DNA le-a nenorocit destinul, le-a distrus viata privata, familiile, afacerile ori chiar le-a adus moartea.
Inventarul este necesar pentru ca romanii sa afle cata nedreptate, drama, durere si suferinta umana se ascude in spatele bilanturilor triumfaliste ale DNA prezentate de fostul procuror Laura Codruta Kovesi in fata romanilor si a ambasadelor straine.
Romanii trebuie sa stie ca lupta anticoruptie si anchetele DNA au fost NU doar despre aflarea adevarului, despre impunerea legii, despre ordinea de drept si protejarea acesteia, astfel cum intr-un stat de drept, democratic, ar trebui, in mod exclusiv, sa fie.
In multe dintre anchetele DNA s-au incalcat grosolan drepturile celor anchetati, legea si Constitutia, iar pana in prezent nici un procuror nu a raspuns pentru abuzuri.
Deplin elocvente pentru dovedirea mentalitatilor deformate ale unor procurori din cadrul DNA sunt declaratiile procurorului Cipria Man, fostul sef al DNA Oradea, responsabilul nr. 1 pentru drama familiei Sava.
Referindu-se la o solutie de achitare definitiva data de ICCJ intr-un dosar instrumentat de el, procurorul Ciprian Man a spus: “In ceea ce priveste solutia de achitare, este bine-cunoscut faptul ca nu in toate situatiile adevarul judiciar, stabilit de instanta, corespunde cu realitatea, dimpotriva, exista si situatii in care acesta nu acopera cele intamplate in realitate“.
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/fostul-sef-al-dna-oradea-despre-achitarile-in-dosarul-liviu-popa-nu-intotdeauna-adevarul-judiciar-corespunde-cu-realitatea-153214.html
Altfel spus, NU adevarul judiciar, faptele, intemeiate pe probe, ar trebui sa fie importante pentru justitie ci o anume “realitate”.
Ce spune in concret procurorul Man este ca exista magistrati care cunosc aprioric “realitatea”, adica stiu ei cine este corupt, de aceea sunt datori si indreptatiti ca, folosindu-se de functia ocupata, sa dovedeasca respectiva “realitate” prin orice mijloace, inclusiv prin incalcarea legii, cu denunturi smulse sub presiune, martori mincinosi, interceptari “editate”, orice, in scopul dovedirii “realitatii” lor.
Afirmatia procurorului Ciprian Man este o sinistra confirmare ca lupta anticoruptie s-a dus conform butadei lui Visinski, procurorul general al URSS in perioada marii terori si a proceselor spectacol, care a spus: “Dati-mi un om si voi gasi crima”.
Asa se explica cum au fost calcate in picioare, in ultimii ani, drepturile oamenilor, a fost instituita prezumtia de vinovatie a unora, obligatia celor acuzati de a-si dovedi nevinovatia, adica de a dovedi ca “realitatea” procurorilor nu era reala.
Destui procurori de la DNA, in numele “realitatilor” pe care si le-au inchipuit si insusit zelos, au purces la a construi probatiuni pe elucubratii si inventii cu scopul de a dovedi ca propriile lor inventii erau realitatea, adevarul.
In tot acest joc meschin, abuziv si ipocrit aplaudat de presa, o parte a societatii civile si decorat de ambasadele straine, vietile unor oameni au fost iremediabil distruse.
Avocatul Sava este unul dintre romanii care au cunoscut personal ce inseamna sa lupti cu un stat moloh (n.r. aluzie la un idol canaanit care cerea sacrificii de copii; prin extensie, inseamna ceva care solicita sacrificii mult prea mari, cu uriase resurse de a-i calca in picioare pe oameni, un stat care, prin functionarii sai, si-a folosit efectiv acest potential distructiv impotriva propriilor cetateni, iar pentru aceste abuzuri si vieti distruse nu a raspuns nimeni inca.
Un astfel de stat roman este sustinut de partide politice, a fost si este promovat de un imens aparat de propaganda care i-a manipulat pe romani si i-a facut sa creada ca, in numele ideologiei “luptei anticoruptie”, victimele nu conteaza, acestea fiind “pagube colaterale” acceptabile.
Acest stat profund defect si nedemocratic, care, fara discernamant si in dispretul legii si a Constitutiei, si-a folosit forta represiva impotriva propriilor cetateni, a fost sustinut de ambasadele straine la Bucuresti si de institutiile europene.
Un asemenea stat, in care drepturile oricarui om, ale fiecarui om, nu conteaza, iar cei care le incalca drepturile nu sunt trasi la raspundere, este un stat fara nici un viitor.
Romania se va putea numi stat democratic, in care domneste legea, doar atunci cand toti cei care au incalcat legea, functionarii din institutiile de represiune ale statului, vor fi deferiti justitiei pentru abuzurile pe care le-au facut in exercitarea functiei contra semenilor lor.
Daca lupta lui Sava pentru dreptate pe acest pamant s-a incheiat, a noastra continua!”
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii