Judecatoare CSM, bilant trist de Ziua Justitiei

Data: 08 July 2019, 15:07 | autor: L.J. | 0 comentarii | 499 afisari

Judecatoarea Evelina Oprina (foto) – membra in Consiliul Superior al Magistraturii – a facut duminica, 7 iulie 2019, un bilant trist de Ziua Justitiei.


Ziua Justitiei este sarbatorita inca din 1995 in prima duminica din luna iulie, ca urmare a Hotararii de Guvern nr. 364/1994 (click aici pentru actul normativ).

Cu ocazia editiei din acest an, Evelina Oprina a evidentiat atmosfera apasatoare, marcata de polemicile iscate de procotoalele secrete, condamnarile pe baza unor probe nelegal culese, hotarari pronuntate de complete nelegal constituite etc.

De asemenea, membra CSM si-a indemnat colegii judecatori sa se ghideze in activitate doar dupa respectul fata de reguli si fata de suprematia legii, pentru simplul fapt ca in ultima instanta este vorba despre asteptarile pe care cetatenii si le pun in actul de justitie.

Mai mult: Oprina a subliniat ca acum, in 2019, contextul in care este sarbatorita Ziua Justitiei are legatura inclusiv cu demnitatea si suveranitatea nationala.

Mesajul integral al Evelinei Oprina postat pe Facebook:

Sunt 25 de ani de cand intr-o zi ca cea de azi justitia ar trebui sa imbrace haine de sarbatoare.

2019 este, insa, un an trist, marcat de framantari, nelinisti, in care tot mai mult auzim si citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcatuite in afara legii si magistrati cercetati penal.

Respectul fata de reguli si suprematia legii trebuie sa ramana singurele comandamente ale noastre ca infaptuitori de justitie, singurele valori fundamentale pentru o lume cu adevarat libera.

Ziua de astazi este, in primul rand, ziua colegilor mei judecatori, care stiu ca starea, demnitatea si responsabilitatea functiei lor ii obliga la a asigura cetatenilor care pasesc in salile de judecata o justitie dreapta si echilibrata. Spunem deseori, tehnic si rece, ca justitia este un serviciu public, insa dincolo de aceste cuvinte sunt oameni care urca pe treptele instantelor, cu emotie si speranta, in drumul lor catre gasirea adevarului, in slujba caruia noi, judecatorii, ne-am pus.

Palatul de justitie este locul care trebuie sa respire dreptate si echitate si sa nu ingaduie lupte straine misiunii nobile pe care suntem mandatati sa o indeplinim.

Spuneam la inceputul mandatului meu de membru in Consiliul Superior al Magistraturii ca independenta judecatorului este inainte de toate o problema de caracter si nu incetez sa cred in acest lucru si sa sper ca judecatorii acestei tari sunt si raman devotati menirii deloc usoare puse pe umerii lor.

Ziua de astazi este si despre demnitate si suveranitate nationala si sper ca istoria sa aseze vremurile pe care le traim in zona fireasca a cautarilor spre o independenta cu adevarat reala.

Urez succes tuturor colegilor mei, judecatori, tuturor colegilor procurori, dar si celorlalti profesionisti ai dreptului si le doresc sa-si pastreze nealterat spiritul de curaj, de nepartinire si de asumare a rolului incredintat, aplicand legea in litera si in spiritul ei”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.