Judecatoare-activista, respinsa de CSM pe procedura (Hotararea)

Data: 08 iulie 2020, 16:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 353 afisari

O judecatoare-activista a pierdut in fata Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii nu pe fondul problemei, ci strict dintr-un motiv procedural.


Este vorba despre judecatoarea Alina Mihaela Nita (foto), fosta Palancanu, de la Tribunalul Neamt, cunoscuta pentru protestele la care a participat impotriva modificarilor la legile justitiei.

In prima jumatate a acestui an, Alina Nita a cerut CSM „apararea reputatiei profesionale a intregului corp de magistrati” fata de o declaratie facuta in februarie de catre membra CSM Gabriela Baltag la bilantul Tribunalului Caras-Severin.

Mai exact, judecatoarea Baltag afirmase:

In ultimii doi ani, am asistat la o avalansa de lucruri neadevarate. Este aproape stupefiant ca un corp care trebuie sa aduca adevarul la suprafata minte. De foarte multe ori, nu generalizam, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu stim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevarul societatii. Eu nu condamn societatea, nici macar lumea politica. Oamenii politici sunt intr-o lupta electorala permanenta. Eu ii condamn pe cei care trebuie sa stie legea, s-o cunoasca, au obligatia sa vorbeasca numai dupa lege si totusi nu fac acest lucru. Si ne intrebam de ce se intampla si cui serveste toata aceasta chestiune. Pentru ca ce se intampla zilele acestea, de aproape doi ani, toate lucrurile neplacute sunt generate in primul rand din interiorul sistemului judiciar”.

La randul ei, in data de 4 iunie 2020, prin Hotararea nr. 808/2020 (publicata marti, 7 iulie 2020), Sectia pentru judecatori a respins ca inadmisibila solicitarea Alinei Nita, argumentand ca „apararea reputatiei profesionale a intregului corp de magistrati” nu este prevazuta nici de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, nici de Legea nr. 317/2004 privind CSM. Mai mult: nimeni altcineva in afara de Alina Nita nu s-a aratat deranjat de luarea de pozitie a Gabrielei Baltag, motiv pentru care nu poate fi vorba despre o nemultumire generala in sistem, sugereaza Consiliul.

>> Hotararea nr. 808/2020 a Sectiei pentru judecatori

sursa foto: Vestea.net

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.