ccf

Iohannis vs prim-ministrul Romaniei. Conflict juridic de natura constitutionala

Data: 03 August 2018, 11:59 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1313 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a fost sesizata, vineri 3 august 2018, cu un conflict juridic de natura constitutionala dintre prim-ministrul Romaniei si presedintele Romaniei. Autorul sesizarii este chiar presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta).


Acesta contesta decizia premierului Vicorica Dancila (foto stanga) de a-l desemna prim-ministru interimar pe vicepremierul Paul Stanescu, pe perioada 6-13 august 2018, cand actualul sef al Executivului se afla in concediu. Iohannis arata in cererea sa ca prin omisiunea premierului de a aduce la cunostinta presedinteluiimposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala.

Cererea presedintelui Klaus Iohannis:

“Cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Prim-ministrul Romaniei si Presedintele Romaniei

In data de 31 iulie 2018, Prim-ministrul Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, a emis Decizia nr. 247/2018 pentru exercitarea unor atributii, potrivit careia, in perioada 6 - 13 august 2018, domnul Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei (Decizia nr. 247/2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 667/31.07.2018).

In conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (1) si ale art. 103 alin. (1) din Constitutie, prin Decretul nr. 55/2018 Presedintele Romaniei a desemnat-o pe doamna Vasilica-Viorica Dancila in calitate de candidat la functia de prim-ministru (Decretul nr. 55/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 48/17 ianuarie 2018). in conformitate cu dispozitiile art. 103 alin. (3) din Constitutie, prin Hotararea nr. 1/2018 pentru acordarea increderii Guvernului, Parlamentul Romaniei a acordat incredere Guvernului condus - in conformitate cu art. 107 alin. (3) din Constitutie - de doamna Vasilica-Viorica Dancila, in calitate de prim-ministru. (anexa nr. 1 la Hotararea Parlamentului nr. 1/2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 84 din 29 ianuarie 2018). Prin Decretul nr. 76/2018 Presedintele Romaniei a numit Guvernul Romaniei in componenta prevazuta in anexa 1 a Hotararii Parlamentului nr. 1/2018 (Decretul nr. 76/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 85 din 29 ianuarie 2018).

Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru.

Prin omisiunea Prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta Presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza. Procedand in acest mod, Prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.