Iohannis, la bilantul ICCJ: „Romanii au fost alaturi de magistrati, exprimandu-se pentru statul de drept”

Data: 26 February 2020, 15:20 | autor: L.J. | 1 comentarii | 480 afisari

Presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) a participat miercuri, 26 februarie 2020, la bilantul anual al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – conduse de judecatoarea Corina Corbu (foto dreapta).


Primul om in stat a criticat „instabilitatea legislativa” si „presiunile politice” asupra justitiei, deplangand faptul ca probleme de fond din sistemul judiciar nu au detinut un loc central in agenda publica.

Pe de alta parte, Iohannis a sustinut ca „romanii au fost alaturi de magistrati, exprimandu-se in mod clar pentru valorile europene, statul de drept si pentru o tara in care legea este aceeasi pentru toti”.

Discursul lui Klaus Iohannis la ICCJ (vezi video):

O societate se dezvolta si isi atinge potentialul atunci cand cetatenii sai se simt protejati si stiu ca, ori de cate ori le sunt puse in pericol drepturile si libertatile, isi vor gasi dreptatea in instantele de judecata.

Misiunea veritabila a justitiei este cea de serviciu public si, tocmai de aceea, legislatia si modul in care functioneaza intreaga constructie institutionala trebuie sa aiba in centru cetateanul si apararea lui de abuzuri.

Salut in mod expres initiativa Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a-si prezenta raportul anual de activitate intr-un cadru deschis, care incurajeaza dialogul si discutarea atat a realizarilor, cat si a aspectelor care inca raman de rezolvat, pentru ca rolul Inaltei Curti este esential pentru buna functionare a sistemului judiciar si a societatii in general.

Semnalarea adevaratelor probleme cu care se confrunta sistemul judiciar este nu numai in beneficiul activitatii instantelor, ci, in final, al justitiabilului.

Incurajez, de aceea, o implicare consecventa, coerenta si unitara, cu respectarea competentelor conferite de Constitutie, a tuturor actorilor din sistemul judiciar si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca autoritate aflata in varful ierarhiei instantelor judecatoresti.

In ultimii ani, justitia din Romania a fost supusa unor incercari de subordonare fata de politic.

La aceste provocari, raspunsul societatii romanesti a fost pe masura. Democratia noastra s-a maturizat, iar romanii au fost alaturi de magistrati, exprimandu-se in mod clar pentru valorile europene, statul de drept si pentru o tara in care legea este aceeasi pentru toti.

Sunt castiguri majore pentru Romania, pe care avem obligatia sa le protejam si sa le consolidam.

Independenta justitiei, crearea unui cadru legislativ corect si predictibil sunt deziderate pe care sa le urmarim in continuare neabatut, indiferent de dificultati.

Pe baza acestui bilant, in acest an aveti posibilitatea unei evaluari oneste a rezultatelor atinse si crearii unui cadru de dialog cat mai constructiv pentru o viitoare strategie de dezvoltare a sistemului judiciar in ansamblu.

Volumul mare de activitate al instantei, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativa sau presiunile politice sunt cateva dintre provocarile constante cu care v-ati confruntat pe parcursul ultimilor ani. Eforturile intreprinse deja de Inalta Curte de Casatie si Justitie de a face propria jurisprudenta mai accesibila reprezinta cu siguranta un pas foarte important pentru prevenirea situatiilor litigioase.

Din pacate, agenda publica a fost ocupata cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discutii asezate si solutii eficiente.

O societate mai buna se construieste plecand de la un fundament solid, iar acest fundament este increderea cetatenilor in valorile statului de drept, in faptul ca legea – ca rezultat al exprimarii vointei suverane a cetatenilor prin intermediul autoritatilor alese - este egala pentru toti.

Increderea in stat, in justitie, in institutiile publice este, de fapt, liantul intregii societati. Perceptia asupra functionarii sistemului de justitie se formeaza din fiecare interactiune a cetatenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant si onest intre sistemul judiciar, cetateni, dar si ceilalti actori publici este mai mult decat necesar.

Doamnelor si domnilor,

Prin prisma competentelor care ne sunt conferite de Legea fundamentala, suntem chemati sa contribuim la dezvoltarea democratica a Romaniei.

In ciuda tuturor provocarilor, sunt incontestabili pasii uriasi pe care Romania i-a facut in directia unei justitii independente, functionale si moderne, o justitie aliniata valorilor europene in care credem cu totii. Iar Inalta Curte de Casatie si Justitie si judecatorii, in general, au jucat un rol determinant.

Cu siguranta nu trebuie sa ne oprim aici, caci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecventa si curaj, precum si de lideri morali care sa inspire.

In incheiere, va asigur ca in realizarea misiunii dumneavoastra veti avea mereu in mine un sustinator ferm al unei justitii independente si performante.

Va felicit pentru intreaga dumneavoastra activitate si va doresc mult succes si in acest an! Multumesc!”


Comentarii

# gica70 date 26 February 2020 15:34 0

"In ciuda tuturor provocarilor, sunt incontestabili pasii uriasi pe care Romania i-a facut in directia unei justitii independente, functionale si moderne, o justitie aliniata valorilor europene in care credem cu totii" Cum poate fi asa de ipocrit, mincinos si ticalos? Pai nu el s-a sters la fund cu avizele CSM-ului??.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.