Iohannis a atacat la CCR Legea CSM

Data: 06 July 2018, 13:50 | autor: L.J. | 0 comentarii | 904 afisari

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) a atacat, vineri 6 iulie 2018, la Curtea Constitutionala a Romaniei Legea privind modificarea si completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


In sesizarea trimisa CCR, presedintele sustine ca legea, prin modul in care a fost adoptata, este neconstitutionala, incalcandu-se dispozitiile art. 77 alin. (2), art. 64 si 147 alin. (4) din Constitutie, dar si principiile ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constitutie.

Sesizarea presedintelui Klaus Iohannis:

“Sesizare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost transmisa de catre Parlament Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii la data de 29 iunie 2018. In opinia noastra, legea mentionata a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 77 alin. (2), art. 64 si 147 alin. (4) din Constitutie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentala, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptata si cu incalcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constitutie, pentru motivele prezentate mai jos.

In aplicarea prevederilor art. 77 alin. (2) din Constitutie, la data de 22 iunie a.c. Presedintele Romaniei a formulat o cerere de reexaminare cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Motivele de reexaminare, structurate in 24 puncte si dezvoltate pe 28 de pagini, ce vizau aspecte referitoare la functionarea Consiliului Superior al Magistraturii si afectarea rolului constitutional al acestuia, de garant al independentei justitiei, la exercitarea mandatului de membru al acestei autoritati publice, precum si la functionarea Inspectiei Judiciare. Totodata, prin cererea de reexaminare era semnalata existenta unor norme contradictorii, a unor trimiteri la dispozitii inexistente in continutul Legii nr. 317/2004, a unor dispozitii neclare si/sau necorelate intre ele si chiar a unor paralelisme legislative, toate vizand necesitatea respectarii normelor de tehnica legislativa de natura sa asigure coerenta actului normativ.

Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, a reexaminat legea dedusa controlului de constitutionalitate in 25-26 iunie a.c. Astfel, in data de 25 iunie a.c. legea a fost repartizata de catre Biroul permanent comisiei juridice, care a intocmit raportul in ziua urmatoare; in 26 iunie a.c., legea a fost inscrisa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care, dupa ce a adoptat-o, a transmis-o Senatului, spre dezbatere si adoptare. In aceeasi zi, Biroul permanent al Senatului a repartizat legea comisiei juridice care, in cursul zilei de 26 iunie 2018 a si adoptat raportul. In data de 27 iunie a.c. Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat legea dedusa controlului de constitutionalitate in forma transmisa initial la promulgare, respingand implicit cererea de reexaminare.

Desi motivele din cererea de reexaminare trimiteau la texte concrete din legea criticata, din rapoartele comisiilor sesizate in fond ale ambelor Camere ale Parlamentului nu rezulta care sunt ratiunile pentru care s-a ajuns la solutia respingerii acestora. De asemenea, lipsa acestor argumente ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare reiese si din dezbaterile plenului Camerei Deputatilor. Spre deosebire de Camera, la Senat, plenul a respins, fara vreo motivare, amendamentele formulate.

I. In ceea ce priveste admisibilitatea prezentei sesizari


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.