Intre ziua Avocatului si Ziua Justitiei: Justitiabilul (Dezbatere si lansare de carte)
Data: 30 June 2015, 13:14 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2965 afisari
Societatea de Stiinte Juridice in colaborare cu avocatul Monica Livescu, coordonatorul volumului „Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept”, organizeaza, marti 30 iunie 2015, dezbaterea interprofesionala „Intre ziua Avocatului si Ziua Justitiei: Justitiabilul”.
Evenimentul, prilejuit de lansarea volumului „Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept”, este moderat de avocatul Monica Livescu (foto), Founding Partner Livescu & Asociatii.
Dezbaterea are loc la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept - Sala Stoicescu, incepand cu ora 17.00.
Invitati:
Av. conf. univ. dr. Marieta Avram, Senior Partner Stoica & Asociatii
Prof. univ. dr.h.c. Corneliu Birsan, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner Hotca & Asociatii
Jud. dr. Eugenia Marin, ICCJ-Sectia contencios administrativ si fiscal
Av. prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Managing Partner Piperea & Asociatii
Jud. dr. Rodica Aida Popa, ICCJ-Sectia penala
Av. dr. Andrei Savescu, coordonator Juridice.ro
Av. prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner Stoica & Asociatii
Tematica:
-Premise si exigente ale comunicarii interprofesionale in domeniul judiciar.
-Este sau nu efectiv dreptul de acces la justitie si mai ales la caile de atac? Mai e ceva de facut dupa pronuntarea deciziilor CCR privind eliminarea asistentei juridice calificate in recurs?
-Este respectat dreptul de acces la justitie al justitiabilului si dreptul la un ajutor jurisdictional real prin raportare la reglementarile actuale ale taxelor de timbru si ale ajutorului public judiciar? Raportare la standardele din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si la reglementarile pe aceste domenii din alte tari europene.
-Cultura juridica este o realitate si necesitate de care avem nevoie cu totii in anul 2015? Premise si proiectii.
-Care este profilul justitiabilului in prezent si cum va deveni prin prisma noilor coduri. Asteptari si realitati.
-Care sunt standardele de conduita procesuala pe care le asteapta justitiabilul de la judecatori, procurori, avocati, mediatori, executori judecatoresti, notari?
-Care sunt drepturile si obligatiile justitiabilului in era digitala.
-Independenta justitiei in litigiile civile contra multinationalelor.
-“Razboi sau pace: dreptul fundamental de optiune al justitiabilului”. Rolul avocatului in stabilirea strategiei celei mai adecvate pentru justitiabil in vederea rezolvarii conflictului de drepturi sau de interese in care este implicat.
-Diada avocat-justitiabil in procesul penal. Rolul avocatului in procedura acordului de vinovatie. Standarde de conduita ale avocatilor si magistratilor.
Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept - Cuvant inainte
“Aparitia acestui volum este prilejuita si dedicata aniversarii a 150 de ani de la reglementarea primei organizari in corp profesional a avocatilor din Romania.
Legea pentru constituirea Corpului de Advocati nr. 1709 din 4 decembrie 1864 reprezinta prima reglementare moderna a exercitarii profesiei de avocat, integrandu-se in contextul general al marii opere legislative dintre anii 1864-1866, care a pus bazele statului roman modern.
Principiile de organizare consacrate prin aceasta prima lege a profesiei de avocat au supravietuit trecerii timpului, multe fiind preluate in cadrul reglementarilor ulterioare, pana la actuala reglementare a organizarii si exercitarii profesiei de avocat – Legea nr. 51/1995.
Publicarea in prezentul volum, in facsimil, a paginilor din Monitorul Oficial nr. 65 din 23 martie - 4 aprilie 1865, care contin primele 'Tablouri Partiale de Advocati… spre a cunoaste Curtile si Tribunalele precum si cei interesati numele advocatilor', reprezinta o incursiune istorica – necesara, am socotit noi – cu privire la nasterea profesiei de avocat in Romania, a carei aniversare o avem in vedere.
De ce 'in linia intai a luptei pentru Drept'?
Pentru ca avocatii sunt cei care apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor, fiind primii care intra in contact cu nevoile juridice ale acestora.
Pentru ca avocatii sunt primii care filtreaza problemele oamenilor, dandu-le haina juridica potrivita, pentru a fi apoi analizate de judecatori.
Pentru ca avocatii sunt primii care percep si durerea pe care o resimte omul, atunci cand dreptul sau este incalcat, si tot ei trebuie sa gaseasca mecanismele juridice adecvate care sa contribuie la restabilirea legalitatii si satisfacerea nevoii de dreptate. Daca dreptul este o conditie a existentei morale a fiintei umane, apararea sa este impusa de necesitatea autoconservarii morale, asa cum spunea Rudolf von Ihering.
In fata avocatilor stau magistratii, chemati nu numai sa aplice legea, ci sa faca dreptate aplicand legea, dupa cum isi exprima telul o tanara magistrat.
Daca impartasim ideea ca, intr-o societate intemeiata pe valorile democratiei si ale statului de drept, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor, atunci acceptam ca dialogul interprofesional constituie cheia pentru un act de justitie realizat in beneficiul oamenilor.
Tocmai de aceea, volumul nostru reuneste opinii juridice si punctele de vedere ale unor avocati, magistrati, profesori de drept, formatori I.N.P.P.A. si I.N.M., pentru ca „schimbul de principii juridice si de valori etice comune intre toti profesionistii implicati in procesul juridic este esential pentru o buna administrare a justitiei”, asa cum se subliniaza in Avizul (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni.
Ce aniversam?
Daca implinirea a 150 ani de la prima organizare a profesiei de avocat in Romania a fost punctul de plecare al ideii aparitiei acestui volum, alte doua evenimente completeaza semnificatia acestui moment.
Aniversam 20 de ani de la adoptarea Legii nr. 51/1995, prin care avocatura a redevenit profesie liberala.
Aniversam 10 ani de la debutul proiectului 'Conferintele Baroului Valcea', ca forma de pregatire profesionala continua, nu numai pentru avocatii din baroul nostru, ci si pentru colegii avocati din alte zeci de barouri din tara, precum si pentru magistrati, deopotriva. Am anticipat astfel, intr-o modalitate specifica, unul dintre generoasele principii ale Avizului (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni: formarea profesionala comuna magistrati – avocati.
Prima dintre aceste conferinte – 'Avocatul roman pe drumul integrarii europene', a definit framantarile profesiei noastre la inceputul unei tranzitii dificile de integrare intr-un nou sistem de drept. Am continuat apoi, an de an, cu acele conferinte in care am incercat sa deslusim tainele noilor Coduri in materie civila si penala sau alte probleme juridice de mare interes.
Unul din dezideratele adoptarii legii din 1864 a fost asigurarea primului corp de specialisti ai dreptului, care sa fie de real ajutor in implementarea noi legislatii – Codul civil si Codul de procedura civila din 1865, Codul penal si de procedura penala (1865), Codul de Comert (1868).
Reforma legislativa a ultimilor ani impune asumarea aceluiasi deziderat, prin pregatire si perfectionare continua.
Intr-o societate in care informatiile sunt in continua schimbare, Conferintele Baroului Valcea au incercat sa raspunda nu numai nevoii de cunoastere a corpului nostru profesional, ci sa dezvolte si capacitatea participantilor de a se adapta schimbarilor, de a prevedea si de a se pregati pentru schimbarile prezentului, dar, mai ales, ale viitorului.
Realitatea implementarii noilor Coduri obliga avocatii la o inspiratie permanenta, fundamentata pe o cultura juridica solida, fi indca numai astfel profesia noastra va dainui: prin avocati autentici si bine pregatiti, care isi respecta misiunea si valorile Corpului profesional din care fac parte.
De ce un volum de studii juridice?
Intre altele, aniversarile au si rolul de aducere aminte asupra evenimentelor din trecut si de a genera momente de reflectie, care sa ne pregateasca pentru noi inceputuri, pornind de la experientele acumulate.
Cand am inceput demersul editarii acestui volum, m-am gandit ca este datoria mea de a nu lasa sa treaca momente importante ale istoriei noastre, fara a fi marcate – cum altfel? – daca nu prin cel mai frumos si specific mod in care ne manifestam ca profesionisti ai dreptului: dezbaterile de idei, dezbaterile juridice.
Multumesc Editurii Hamangiu ca ne-a fost alaturi in acest proiect, cu profesionalismul care o caracterizeaza si dedicarea oamenilor care alcatuiesc aceasta echipa editoriala.
Le multumesc, si pe aceasta cale, tuturor autorilor care au fost de acord sa contribuie la acest volum – colegi avocati, magistrati, profesori de drept, pentru ca in acest mod ne-au daruit si o parte din fiinta lor, din gandurile, cunostintele si experienta lor, dand astfel o frumoasa expresie dorintei de a face BINE.
Dedicarea volumului pentru momentul aniversar al profesiei de avocat este o recunoastere a rolului esential al avocatului in administrarea echitabila a justitiei, ca o conditie esentiala a Statului de drept si a unei societati democratice, definit astfel prin Carta principiilor fundamentale ale avocatului european.
Recursul la istorie este inca o data necesar pentru a deslusi sensul misiunii avocatilor. De aceea, este util sa ne reamintim, in astfel de momente aniversare, modul in care acest rol a fost perceput de-a lungul timpului.
In expunerea de motive a Legii pentru organizarea Corpului Avocatilor, adoptata la 12 martie 1907, prezentata in Parlament de Ministrul Justitiei, se sublinia ca 'misiunea advocatului este importanta atat ca factor in distribuirea justitiei, cat si ca, consilier in raport cu publicul. Advocatul da justitiei elementele hotararilor sale si infiltreaza in public ideile sale. Un corp de avocati bine organizat este necesar atat pentru concursul ce trebuie sa dea justitiei, cat si pentru infl uenta ce el o exercita asupra moravurilor tarii'.
Expunerea de motive a Legii profesiei de avocat adoptata la 21 februarie 1923 sublinia ca 'Advocatii, prin rolul social si juridic ce indeplinesc, prin autoritatea morala ce le da puterea verbului pusa in slujba dreptatii imanente si a legilor positive, sunt chemati (...) sa fie, pe langa factori sociali si de progres de prima importanta, adevarate trupe de acoperire ale consolidarii noastre nationale si juridice. Soli ai impaciuirii (...) ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, netezind calea dreptatii si marind prestigiul judecatilor'.
Sta in puterea fiecaruia dintre noi de a impune respectarea acestei misiuni a avocatului si de a avea responsabilitatea viitorului, in scopul dezvoltarii durabile a societatii.
De aceea, este necesar sa ne regasim intotdeauna puterea si intelepciunea de a o lua de la capat in lunga si anevoioasa lupta pentru Drept!
Avocat Monica Livescu
Mai 2015”.
sursa foto: juridice.ro
>>Avocatura in Romania. 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept (Cuprinsul)
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii