ccf

Intalnire CSM-CNA dupa hotararea CEDO in cauza Popovi vs. Bulgaria

Data: 30 June 2016, 18:31 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1707 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, joi 30 iunie 2016, un comunicat de presa privind intalnirea reprezentantilor CSM cu membri ai Consiliului National al Audiovizualului.


Intalnirea a avut loc la sediul CSM, in cadrul sedintei Comisiei nr. 2 a Consiliului, si a avut ca scop identificarea unor perspective de actualizare a Protocolului dintre cele doua institutii in contextul adoptarii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, si a pronuntarii, in 9 iunie 2016, a hotararii CEDO in cauza Popovi vs. Bulgaria.

CEDO a constatat incalcarea Conventiei, in respectiva hotarare, dupa ce organele de cercetare din Bulgaria au lasat sa ajunga in mass-media, prin biroul de presa, inregistrarea video a momentului arestarii unui demnitar.

Concret, incalcarile Conventiei constatate de CEDO in cazul lui Popov c. Bulgariei au vizat Art. 3 (tratamente inumane sau degradante aplicate demnitarului in timpul detentiei din arestul Politiei si lipsa unei investigatii efective care sa conduca la identificarea si tragerea la raspundere a ofiterilor de politie implicati), Art. 6.2 (incalcarea prezumtiei de nevinovatie ca urmare a unei declaratii a ministrului de Interne bulgar in ziua arestarii), Art. 8 sub doua aspecte (dreptul la imagine ca parte integranta a notiunii de viata privata, sub aspectul mediatizarii arestarii lui Popov, si dreptul la viata privata, sub aspectul operatiunii de perchezitionare si confiscare efectuate la biroul notarial al Antoniei Popov fara mandat de la judecator), precum si Art. 13 (dreptul la un remediu efectiv) in conjunctie cu Art. 3, 6.2 si 8 din Conventie.

Comunicatul CSM:

In cursul zilei de azi, 30 iunie 2016, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentanti ai CSM si ai CNA, in cadrul sedintei Comisiei nr. 2 - Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate, parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila, coordonata de domnul judecator Marius Badea Tudose, membru ales.

Din partea CNA au participat la aceasta intrevedere domnul Rasvan Popescu, vicepresedinte si domnii Valentin Alexandru Jucan si Gabriel Tufeanu, membri CNA.

La intalnire au participat, din partea CSM, domnul judecator Mircea Aron (foto, dreapta), presedinte, doamna procuror Luminita Palade (foto, stanga), vicepresedinte si membrii Comisiei nr. 2 a CSM.

Intrevederea s-a desfasurat in temeiul Protocolului de colaborare incheiat cu Consiliul National al Audiovizualului la data de 17 noiembrie 2011, in scopul informarii reciproce si a identificarii perspectivelor de actualizare a Protocolului, in contextul adoptarii, de data recenta, a Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale si a pronuntarii, la data de 9 iunie 2016, a hotararii in cauza Popovi c. Bulgariei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Dezbaterea s-a axat asupra elementelor de noutate aduse de cele doua documente de referinta privind asigurarea protectiei dreptului la propria imagine, la viata privata si respectarea prezumtiei de nevinovatie a persoanelor aflate in stare de retinere sau arest si a vizat, in principal, o prima evaluare a eficientei mecanismelor institutionale existente la momentul actual in raport cu textele mentionate, respectiv imbunatatirea acestora”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.