Inspectia Judiciara vrea sanctionarea unui angajat al DIICOT pentru un comunicat controversat

Data: 20 octombrie 2020, 20:27 | autor: L.J. | 1 comentarii | 9367 afisari

Inspectia Judiciara i-a propus Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sanctionarea unui angajat pentru un comunicat controversat emis de catre parchet.


Informatia apare in Hotararea nr. 873 din 15 septembrie 2020 a Sectiei pentru procurori din CSM, publicata marti, 20 octombrie 2020.

Este vorba despre comunicatul din 28 iulie 2020 prin care DIICOT anunta trimiterea in judecata a unui barbat pentru presupuse fapte de viol in forma continuata, pornografie infantila in forma continuata, corupere sexuala a minorilor in forma continuata si rele tratamente aplicate minorului.

Nu vom reda aici comunicatul, intrucat contine detalii socante privind faptele de care este acuzat inculpatul. Tocmai din cauza acestor detalii socante, Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara pentru verificari la DIICOT.

La randul ei, IJ a descoperit ca in acea perioada purtatoarea de cuvant a DIICOT, procuroarea Mihaela Porime, era inlocuita temporar de catre un expert. Inspectia i-a solicitat sefei DIICOT din acel moment, procuroarea Giorgiana Hosu, sa-l cerceteze disciplinar pe expert pentru pretinsa exercitare cu grava neglijenta a atributiilor de serviciu, conform art. 247 alin. 1 din Codul muncii: „Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara”.

Mai precis, Inspectia Judiciara a descoperit ca desi expertul respectiv obtinuse acceptul pentru publicarea comunicatului din partea procurorului-sef adjunct al sectiei unde era instrumentat dosarul penal si aprobarea verbala a Giorgianei Hosu, insa fara pasajele socante din comunicat, acelasi expert apucase sa trimita catre informaticienii DIICOT varianta initiala a comunicatului, care continea paragrafele in care erau descrise in detaliu perversiunile sexuale la care s-ar fi dedat inculpatul. In aceste conditii, IJ recomanda „inlaturarea vulnerabilitatilor determinate de practica aprobarii verbale de catre procurorul-sef al DIICOT a comunicatelor de presa, procedura de natura a crea premise privind publicarea unor comunicate de presa care nu sunt conforme prevederilor legale, printr-o aprobare scrisa a acestora, precum si de folosire a acronimelor in anonimizarea acestora”.

>> Hotararea nr. 873/2020 a Sectiei pentru procurori

sursa foto: Profit.ro

Comentarii

# TIBERIU Man date 30 noiembrie 2020 00:51 0

Bună seara, Cum si unde pot să depun o sesizare la IISJ? Vă rog frumos, îmi puteți da date une să trimit plângerea împotriva DIICOT? MULTUMESC FRUMOS.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.