ccf

INPPI. Conferinta Nationala de Insolventa

Data: 01 November 2015, 09:19 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2687 afisari

Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI), condus de Simona Maria Milos (foto), a organizat, in zilele de 30 si 31 octombrie 2015, cea de-a treia editie a Conferintei Nationale de Insolventa. Evenimentul, gazduit de Universitatea Romano-Americana, a avut invitati reputati specialisti in domeniu, profesori, magistrati, practicieni in insolventa si avocati, care au sustinut prelegeri pe teme de maxima actualitate in domeniul insolventei.


In prima zi a conferintei, avocatul Antoniu Obancia, partener SCA Zamfirescu, Racoti & Partners, judecatorul Nicoleta Tandareanu, din cadrul Inaltei Curtie de Casatie si Justitie, Elena Hach, procuror in cadrul PICCJ, Luminita Cristiu-Ninu, presedinte al Sectiei a II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti, precum si reputatul avocat Gheorghe Piperea, judecatorul Flavius Motu – presedinte al Tribunalului Specializat Cluj, directorul INPPA Traian Briciu, profesorul universitar av. Mihai Hotca si practicienii in insolventa Vasile Godanca Herlea si Adrian Clopotari, au abordat discutii privind problemele ocazionate de interferentele dintre textele normative aferente dreptului penal si de procedura penala in procedurile de insolventa.

In cea de-a doua zi a evenimentului, la lucrarile conferintei au luat cuvantul judecatorii Florin Motiu, de la Curtea de Apel Timisoara, Diana Ungureanu, de la Curtea de Apel Pitesti, Marcela Comsa, de la Curtea de Apel Brasov si Mihaela Saracut, de la Curtea de Apel Cluj, practicienii in insolventa Geanina Oancea, partener BDO Business, Irina Sarcane, partener Five SPRL si Stan Tirnoveanu, partener ZRP Insolvency SPRL, profesorul universitar dr. Radu Bufan, de la Universitatea de Vest Timisoara si directorul Buletinului procedurilor de insolventa, Valentina Burdescu. Invitatul special al editiei, prezent la dezbaterile care au avut loc sambata, a fost presedintele Insol Europe, Robert van Galen, care detine, de asemenea, si functia de presedinte al Asociatiei practicienilor in insolventa din Olanda.

Discursul sustinut de presedintele INPPI, Simona Maria Milos, in deschiderea conferintei:

Ca de fiecare data, si conferinta din acest an isi propune sa aduca in discutie o serie de teme de interes major pentru practicienii in insolventa si pentru toate categoriile implicate in procesul de insolventa.

Astfel de dezbateri sunt, prin anvergura lor, o oportunitate de identificare a temelor cele mai recente, a tendintelor existente la nivel national sau international, si nu in ultimul rand, o oportunitate de a intelege pozitia, provocarile si asteptarile tuturor celor implicati in acest proces complex al insolventei, indiferent ca vorbim despre judecatorul sindic, despre practicianul in insolventa, despre creditori sau de ce nu, despre procurori.

Mai mult decat atat, intr-un demers care poate fi vazut drept unul ambitios, insa care de fapt este o invitatie spre normalitatea schimbului deschis si constructiv, de idei si perspective, Conferinta din acest an beneficiaza atat de invitati din domeniul practicarii insolventei cat si de prezenta procurorilor si a judecatorilor in materie de drept penal.

La nivel uman, insolventa poate reprezenta atat un sfarsit, cat si un inceput. Inevitabil, intr-o procedura de insolventa exista sacrificii si sacrificati.

A fi deasupra sau dedesubtul liniei de demarcatie a ecuatiei de insolventa reprezinta, pe fondul economic actual, o miza enorma. Si nu doar pentru debitor. Tocmai de aceea, insolventa poate deveni taramul unor comportamente agresive, atat ale creditorilor, care urmaresc valorificarea propriilor drepturi, cat si ale debitorilor, care incearca a salva ceea ce se mai poate sau merita salvat. Vorbind despre creditori, si acestia se gasesc de multe ori pe pozitii dintre cele mai divergente in functie de interesul diferit care ii anima.

Tocmai de aceea, un sistem eficient de insolventa trebuie sa asigure respectarea principiilor fundamentale care reglementeaza aceasta procedura concursuala si colectiva, trebuie sa garanteze ordinea de distribuire, inghetarea actiunilor individuale paralele de recuperare a creantelor, aplicand aceeasi unitate de masura tuturor.

Noua legislatie a insolventei, moderna, bazata pe cele mai bune practici la nivel international, inglobeaza, intr-o maniera coerenta si cursiva, tratamentul aplicabil fiecarei categorii de creante in parte, indiferent ca vorbim despre creante apartinand creditorilor garantati, negarantati, bugetari sau despre creanta partii vatamate in procesul penal – victima unei infractiuni.

Domeniul dreptului penal si cel al procedurilor de insolventa nu ar trebui sa se excluda, nu ar trebui sa fie doua linii paralele ci doua domenii care se intrepatrund, in respectarea acelorasi principii, caci ceea ce conteaza este finalul, si anume rezultanta tuturor acestor forte care apar in procedura insolventei.

Daca ele sunt in masura a produce un rezultat pozitiv, inseamna ca a existat o corecta masura a tuturor lucrurilor, o justa aplicare a unor sanctiuni sau pedepse si o intelegere inteleapta a adevaratelor remedii.

Daca rezultatul este negativ, ceea ce poate fi tradus in pierderea valorii bunurilor prin indisponibilizarea lor sine die, prin incalcarea unor principii prin incalcarea drepturilor creditorilor care nu au nicio legatura cu faptele penale ale reprezentantilor debitorului, atunci inseamna ca forta aplicata in reactiune a depasit in intensitate actiunea pe care a vrut sa o corecteze.

Masurarea rezultatului final ne apartine tuturor, pentru ca, in calitate de profesionisti ai dreptului, in calitate de participanti la aceasta procedura, purtam o responsabilitate a tot ceea ce decidem, gandim sau implementam.

In cautarea acestui echilibru, astfel cum a spus un mare magistrat de inceput al acestui secol, Constantin V. Obedeanu, rolul stiintelor penale si, in special, al procurorului, este de a aduce lumina, iar nu de a orbi.

Nu in ultimul rand, as dori sa multumesc lectorilor, pentru faptul ca au acceptat invitatia noastra si s-au alaturat cu mult entuziasm acestui eveniment.

Avem alaturi de noi lectori de prestigiu, care ne vor impartasi din indelungata lor experienta.

Este o onoare sa va putem asculta, sa putem impartasi cu dumneavoastra sperantele, reusitele, dar mai ales, indoielile cu privire la proiectul comun, de anvergura nationala, de sustinere a sistemului legislativ in domeniul insolventei”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.