INALTA CURTE, DEZLEGARE DE DREPT - Masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania

Data: 11 July 2018, 13:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 484 afisari

Prin Decizia 25/2018 in dosarul 3531/1/2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta - Sectia I civila, care a dispus, prin incheierea din data de 9 februarie 2017, in Dosarul nr. 6.725/118/2015, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in baza art. 519 din Codul de procedura civila, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la chestiunea de drept vizand interpretarea dispozitiilor art. 33 si 35 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare (Legea nr. 165/2013), coroborate cu ale art. II din Legea nr. 368/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania (Legea nr. 368/2013), respectiv:

"In cazul persoanelor care au optat pentru returnarea dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii, in vederea restituirii, in natura sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, se aplica termenele prevazute de art. 33 si art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013?

In cazul in care nu se aplica termenele sus-mentionate, instanta investita cu solutionarea pe fond a cererii formulate conform art. II din Legea nr. 368/2013, constatand ca cererea nu poate fi solutionata prin restituirea in natura sau prin acordarea de bunuri in compensare, respinge cererea apreciind ca dispozitia initiala aflata in dosarul returnat de la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (supravietuieste) continua sa produca efecte sau instanta trebuie sa reanalizeze notificarea si sa dispuna masuri reparatorii potrivit art. 1 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 165/2013 (masuri compensatorii prin puncte)?".

Judecatori:

Gabriela Elena Bogasiu - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului

Lavinia Curelea - presedintele delegat al Sectiei I civile

Eugenia Voicheci - presedintele Sectiei a II-a civile

Elena Floarea - judecator la Sectia I civila

Carmen Georgeta Negrila - judecator la Sectia I civila

Florentin Sorin Dragut - judecator la Sectia I civila

Lavinia Dascalu - judecator la Sectia I civila

Andreia Liana Constanda - judecator la Sectia I civila

Veronica Magdalena Danaila - judecator la Sectia a II-a civila

Ileana Izabela Dolache - judecator la Sectia a II-a civila

Ianina Blandiana Gradinaru - judecator la Sectia a II-a civila

Tatiana Gabriela Nastase - judecator la Sectia a II-a civila

Valentina Vrabie - judecator la Sectia a II-a civilaCitește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.