INALTA CURTE, DECIZIA 45/2017 – Dezlegarea unor chestiuni de drept in materia contenciosului-administrativ. Cum interpretam prevederile privind Statutul alesilor locali in sensul de a stabili daca exista o competenta exclusiva a institutiei prefectului pentru constatarea incetarii mandatului consilierului local/judetean inainte de expirarea duratei normale a acestuia in situatia pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carui/carei lista a fost ales

Data: 09 May 2018, 16:49 | autor: L.J. | 0 comentarii | 799 afisari

Prin decizia 45/2017 din dosarul 863/1/2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni in materia contenciosului-administrativ, a admis sesizarea formulata de Tribunalul Ialomita - Sectia civila in Dosarul nr. 2.446/98/2016, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:

"Interpretarea prevederilor art. 9 alin. (3) si (4) si art. 12 alin. (3) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul de a stabili daca exista o competenta exclusiva a institutiei prefectului pentru constatarea incetarii mandatului consilierului local/judetean inainte de expirarea duratei normale a acestuia in situatia pierderii calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carui/carei lista a fost ales, in conditiile dispozitiilor art. 12 alin. (3) din Legea nr. 393/2004, sau (competenta) este alternativa cu cea a consiliului local/judetean, in conditiile reglementate de art. 9 alin. (3) si (4) din acelasi act normativ".

Judecatori:

Ionel Barba - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal - presedintele completului

Laura-Mihaela Ivanovici - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Viorica Trestianu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Cristian Daniel Oana - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Dana Iarina Vartires - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Emanuel Albu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Florentina Dinu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Mariana Constantinescu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Eugenia Ion - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

 

Minuta deciziei 45/2017 in dosarul 863/1/2017:

“In numele legii


Decide:

 

Admite sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Tribunalul Ialomita - Sectia civila, in Dosarul nr. 2.446/98/2016 si, in consecinta, stabileste ca:

Dispozitiile art. 9 alin. (3) si (4) si art. 12 alin. (3) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca in situatia pierderii de catre consilierul local sau judetean a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carui/carei lista a fost ales, prefectului ii este recunoscuta competenta exclusiva de a constata, prin ordin, incetarea mandatului alesului local, inainte de expirarea duratei normale a acestuia, la sesizarea partidului politic sau a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pe a carui/carei lista a fost ales consilierul in cauza.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica din data de 12 iunie 2017”.

 

>> Decizia 45/2017 in dosarul 863/1/2017

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.