ccf

INALTA CURTE, DECIZIA 12/2018 - Dezlegarea unor chestiuni de drept: “Termenul in care creditorul poate solicita fixarea sumei definitive care i se va datora de debitor cu titlu de penalitati; natura acestui termen si sanctiunea nerespectarii lui; perioada care se are in vedere pentru stabilirea acestei sume, atunci cand nu este suma fixa, ci procentuala si pe zi de intarziere; daca, in cadrul acestei proceduri, instanta poate stabili valoarea obiectului la care se aplica penalitatile”

Data: 24 May 2018, 16:03 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1444 afisari

Prin decizia 12/2018 in dosarul 3341/1/2017 , Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni in materia civila, a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Iasi - Sectia de contencios administrativ si fiscal in dosarul nr. 2.711/99/2016, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:

"Interpretarea prevederilor art. 24 alin. (4) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste: termenul in care creditorul poate solicita fixarea sumei definitive care i se va datora de debitor cu titlu de penalitati; natura acestui termen si sanctiunea nerespectarii lui; perioada care se are in vedere pentru stabilirea acestei sume, atunci cand nu este suma fixa, ci procentuala si pe zi de intarziere; daca, in cadrul acestei proceduri, instanta poate stabili valoarea obiectului la care se aplica penalitatile de intarziere, in ipoteza in care instanta prevazuta de art. 24 alin. (3) din Legea nr. 554/2004 nu a stabilit acest lucru".

Judecatori:

Ionel Barba - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal - presedintele completului

Eugenia Marin - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Claudia Marcela Canacheu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Denisa Angelica Stanisor - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Daniel Gheorghe Severin - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Adriana Florina Secreteanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Veronica Nastasie - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Maria Hrudei - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Emilia Claudia Visoiu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Minuta deciziei 12/2018 in dosarul 3341/1/2017:

“In numele legii

Decide:

Admite sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Curtea de Apel Iasi - Sectia de contencios administrativ si fiscal in Dosarul nr. 2.711/99/2016, si, in consecinta, stabileste ca:

in interpretarea prevederilor art. 24 alin. (4) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare:

- termenul in care creditorul poate solicita fixarea sumei ce i se datoreaza de catre debitor cu titlu de penalitati este termenul de prescriptie a executarii silite, de 3 ani, reglementat de art. 706 din Codul de procedura civila, termen care curge de la data executarii obligatiei sau, in caz de neexecutare, de la data expirarii termenului de trei luni, inauntrul caruia debitorul avea posibilitatea sa execute in natura obligatia;

- penalitatile stabilite in procent pe zi de intarziere se calculeaza de la momentul indicat in incheierea pronuntata in cadrul procedurii reglementate de art. 24 alin. (3) din Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la executarea obligatiei, dar nu mai tarziu de momentul expirarii termenului de trei luni, inauntrul caruia debitorul avea posibilitatea sa execute in natura obligatia, in caz de neexecutare;

- in cadrul procedurii reglementate de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta de judecata poate stabili valoarea obiectului obligatiei la care se aplica penalitatile de intarziere stabilite in procent pe zi de intarziere, in ipoteza in care instanta prevazuta la art. 24 alin. (3) din aceeasi lege nu a stabilit acest lucru.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica din data de 22 februarie 2018”.

>>Decizia 12/2018 in dosarul 3341/1/2017:

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.