ccf

Inalta Curte: Control judiciar pentru judecatoarea Elena Burlan Puscas de la Tribunalul Bucuresti (Minuta)

Data: 24 May 2018, 10:23 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1483 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis miercuri, 23 mai 2018, contestatia judecatoarei Elena Burlan Puscas (foto) de la Tribunalul Bucuresti si a decis inlocuirea arestului la domiciliu, masura care fusese luata de Curtea de Apel Bucuresti, cu masura controlului judiciar. Decizia este definitiva.


Procurorii DNA au cerut in 17 mai 2018, Curtii de Apel Bucuresti, arestarea preventiva a judecatoarei pentru luare de mita, insa instanta a decis ca aceasta sa fie plasata in arest la domiciliu. Anterior, la data de 16 mai 2018, avand in vedere calitatea de magistrat a Elenei Burlan Puscas, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea procurorilor anticoruptie si a decis suspendarea din magistratura. In referatul procurorilor se arata ca, in dosarul inregistrat la DNA in anul 2016, au fost identificate date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
"In contextul judecarii unui dosar penal ce privea savarsirea unor infractiuni cu violenta, inculpata Burlan-Puscas Elena, in calitatea mentionata mai sus, a primit,in perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpatii vizati de cercetarea judecatoreasca (din care doi cercetati pentru tentativa de omor calificat) suma totala de 50.000 euro.

Banii respectivi au fost primiti de magistrat pentru a dispune fata de cei doi inculpati cercetati pentru tentativa de omor calificat inlocuirea masurii preventive a arestarii cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, lucru care s-a si intamplat in perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare data, aceste solutii au fost desfiintate de instanta superioara de control judiciar. In acelasi context, pentru aceeasi suma de bani, printr-o sentinta din luna februarie 2010, judecatorul Burlan-Puscas Elena a pronuntat pedepse cu suspendarea executarii fata de toti inculpatii din dosarul respectiv.
In faza de apel, in luna decembrie 2010, aceasta sentinta a fost desfiintata in parte, Curtea de Apel Bucuresti pronuntand pedepse cu executare fata de autorii infractiunii de tentativa de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani si 6 luni".

Minuta Inaltei Curti din 23 mai 2018:

“Admite contestatia formulata de inculpata Burlan-Puscas Elena impotriva incheierii din data de 17 mai 2018 pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala, in dosarul nr. 4014/2/2018 (1428/2018), pe care o desfiinteaza numai sub aspectul masurii preventive dispuse in cauza si rejudecand:
Dispune luarea fata de inculpata Burlan-Puscas Elena a masurii preventive a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile incepand cu data de 23 mai 2018. Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpata Burlan-Puscas Elena trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

- sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata;

- sa informeze de indata organul de urmarire penala, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei;

- sa se prezinte la Sectia 6 Politie Bucuresti, Sector 2 – organ de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;

- sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar;

- sa nu se apropie de martorii indicati in actele de urmarire penala si despre care a luat cunostinta pana la data de azi - 23 mai 2018, dar si fata de cei ce vor fi audiati in aceasta calitate si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nici o cale;

- sa nu exercite profesia de judecator. Atrage atentia inculpatei Burlan-Puscas Elena ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Dispune emiterea adreselor prevazute de lege si comunica masura CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII – SECTIA PENTRU JUDECATORI.

Respinge, ca nefondata, contestatia formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – impotriva aceleasi incheieri. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea contestatiei declarate de Ministerul Public raman in sarcina statului.

Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 35 lei, ramane in sarcina statului.

Definitiva.

Pronuntata in camera de consiliu, azi 23 mai 2018”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.