Inalta Curte, anunt despre selectia pentru functia de judecator la CJUE

Data: 03 august 2020, 17:28 | autor: L.J. | 1 comentarii | 356 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Corina Corbu (foto) a facut un anunt referitor la selectia candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.Potrivit ICCJ, la 6 octombrie 2021 urmeaza sa expire mandatele a paisprezece judecatori si a sase avocati generali din cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), printre care si mandatul judecatorului roman.

In acest context, statele membre sunt invitate sa transmita propunerile lor pentru posturile vacante de judecatori si avocati generali pana la data de 30 noiembrie 2020.

Conditiile si modalitatea de numire a judecatorilor la Curtea de Justitie sunt prevazute de art.253si 255 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), precum si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE.

Potrivit art. 253TFUE, judecatorii si avocatii generali ai Curtii de Justitie sunt alesi dintre personalitatile care ofera toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale, sau care sunt jurisconsulti ale caror competente sunt recunoscute. Acestia sunt numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre, dupa consultarea comitetului prevazut la articolul 255 TFUE:

“Potrivit art. 4 din Titlul I al Protocolului nr. 3 privind Statutul CJUE, judecatorii Curtii de Justitie nu pot exercita nicio functie politica sau administrativa. Acestia nu pot exercita nicio activitate profesionala, fie ca este sau nu remunerata, in afara cazului in care Consiliul, hotarand cu majoritate simpla, acorda o derogare cu titlu exceptional. La instalarea in functie, judecatorii isi iau angajamentul solemn de a respecta, pe durata functiei lor si dupa incetarea acesteia, obligatiile care decurg din aceasta functie, in special indatoririle de a da dovada de onestitate si de discretie in acceptarea anumitor pozitii sau avantaje, dupa incetarea functiei lor.

La data de 9 iulie 2020 a fost aprobata de catre Guvernul Romaniei, prin memorandum, Procedurapentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Inalta Curte anunta ca persoanele interesate isi pot depune candidatura pana la data de 25 septembrie 2020”.


>>Cititi aici ce trebuie sa contina dosarul de candidatura

 

Comentarii

# COSTIN Paraschiv date 19 septembrie 2020 08:47 0

În românia să te exprimi în termeni legali la o petiție dată către Curtea de Justiție a UE ar trebui ca Justițiea din Țară să fie un pic mai corectă .Zic un pic pentru că dacă aș zice mult mai corectă sau corectă cum ar trebui să fie,atunci nu mai e nevoe de Curtea Uniunii Europene .Și la cum este Justițiea din RO ar trebui mai mulți români trimiși la Luxembourg și avocați .Eu voi zice mereu peste tot cum zic de mult că românul oriunde sar duce mai ales în materie de drept nu poate fi decît legat de țara asta și justițea ei coruptă .Trebue să apere colegii din țară și i se impune asta .Cred eu și am dovezile cum a fost Corneliu Bîrsan la CEDO care a corupt Pereședinta și Grefierul Curții în 2001 cînd sa dus adrian năstase și rodica stănoiu la CEDO în 2001 februarie 10 .Eu am reclamat cum a fost și cine ia corupt .Da în 2002 pereședinta tomassen W și T yalli grefa curții sau semnat și mia trimis mie hotărîrea că cu 4 semnături incluisiv președinta și grefa bîrsan și încă unul sau dat drept Curtea .Au demisionat în 2002 dar și la Geneva în 2003 la fel 2 ani ma ținut și în 2005 la fel mia zis că nu mai am cererea la ONU și că este la CEDO și se judecă acolo .Ma tradus și ei și la fel am dat pe Masmedia Internațională din SUA ca BBC CNN NY TYMES și ia găsit pe cei de la ONU din Geneva că nu au luat mită dar unele guverne est europene le plătea chiriile .Deci o șpagă mascată și cine ??? tot adrian năstase .Acum la Curtea de la Luxembourg la fel Camelia Toader sar putea so schimbați mai repede că respinge plîngeri din românia .Tot la cererea colegilor din țară cred .Dacă ar fi Justițiea dreaptă în țară nu mai ajunge nimeni la Curtea de la Luxembourg .La dovezile ce le voi arăta eu românia va fi arătată ca exemplu negativ în tot mapamondul .Sigur nu sa dat șpagă la toți Jurnaliștii doar la cei din RO sau dat 40 mil Euro am înțeles .Am scris și voi dovedi la Consiliu Europei că nui Clima de vină că sa schimbat .Este agresivă pentru că în materie de DREPT al Omului Justiți

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.