ccf

ICCJ sesizeaza Curtea Constitutionala

Data: 16 June 2020, 16:04 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1080 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Corina Corbu (foto) a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, a Legii privind unele masuri in domeniul fondurilor nerambursbile europene, adoptata prin vot final in sedinta Camerei Deputatilor din data de 9 iunie 2020.


 
Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstitutionalitate priveste actul normativ in intregime, retinandu-se de catre Sectiile Unite atat vicii de neconstitutionalitate de natura extrinseca, cat si intrinseca.

Astfel, Sectiile Unite au retinut ca se impune a se examina de catre Curtea Constitutionale daca: |

"Au fost incalcate incalca prevederile art. 73 alin. (3) lit. l) si art. 75 alin. (1), ale art. 1 alin. (5), ale art. 134 alin. (4), precum si prevederile art. 147 alin. (4) din Constitutie.

S-a retinut, in esenta, ca, prin prevederile art. 58 din proiectul de lege mentionat se aduc modificari statutului judecatorilor in ceea ce priveste regimul disciplinar aplicabil acestora, in conditiile in care Parlamentul Romaniei nu a adoptat respectiva lege dupa normele constitutionale aplicabile legilor organice si s-a incalcat ordinea de sesizare a celor doua Camere, intrucat prima camera sesizata a fost Senatul, iar nu Camera Deputatilor. De asemenea, legea a fost adoptata fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii si s-a incalcat caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, stipulat art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei.

- Sub aspect intrinsec, dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea privind unele masuri in domeniul fondurilor nerambursabile europene (PL–x nr. 354/2020) contravin prevederilor art. 1 alin. (5) din Constitutie, sub aspectul exigentelor privind claritatea, precizia si previzibilitatea legii si sunt de natura sa afecteze dreptul de proprietate privata prevazut de art. 44 alin. (1) din Constitutie, restrangerea exercitiului unui drept constitutional putand fi realizata doar in conditiile art. 53 din Constitutie.

In examinarea acestor dispozitii, Sectiile Unite au avut in vedere atat jurisprudenta Curtii Constitutionale (in special Decizia nr.12/2020 si Decizia nr.147/2019), cat si jurisprudenta in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (Cauza Sporrong si Lonnroth c. Suediei)”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.