ccf

ICCJ. Dezlegare pentru stabilirea si executarea pedepsei rezultante

Data: 05 May 2016, 14:55 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2655 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a stabilit, in sedinta de joi 5 mai 2016, ca, in aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal, conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 265/2014, in cazul pluralitatii de infractiuni constand intr-o infractiune pentru care potrivit Codului penal anterior a fost aplicata printr-o hotarare definitiva o pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei potrivit art. 86/1 din Codul penal anterior si o infractiune savarsita in termenul de incercare, pentru care legea penala mai favorabila este considerata legea noua, stabilirea si executarea pedepsei rezultante in urma revocarii suspendarii sub supraveghere se realizeaza conform art. 96 alin. (4) si (5) din Codul penal.


Minuta deciziei nr. 11/05.05.2016 (Dosar nr. 1104/1/2016):

"Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova – Sectia penala si pentru cauze cu minori, in dosarul nr. 4493/311/2015 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept daca 'in aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal, conform Deciziei nr. 265/2014 a Curtii Constitutionale, in cazul pluralitatii de infractiuni constand intr-o infractiune pentru care potrivit Codului penal anterior a fost aplicata printr-o hotarare definitiva o pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei conform art.861 din Codul penal anterior si respectiv, o infractiune savarsita in termenul de incercare, pentru care legea penala mai favorabila este considerata legea noua, stabilirea si executarea pedepsei rezultante in urma revocarii suspendarii sub supraveghere se realizeaza potrivit dispozitiilor art.16 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal raportat la art. 86/4 alin. (1) din Codul penal anterior sau conform art. 96 alin. (4) si (5) din Codul penal actual'.

Stabileste ca, in aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal, conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 265/2014, in cazul pluralitatii de infractiuni constand intr-o infractiune pentru care potrivit Codului penal anterior a fost aplicata printr-o hotarare definitiva o pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei potrivit art. 86/1 din Codul penal anterior si o infractiune savarsita in termenul de incercare, pentru care legea penala mai favorabila este considerata legea noua, stabilirea si executarea pedepsei rezultante in urma revocarii suspendarii sub supraveghere se realizeaza conform art. 96 alin. (4) si (5) din Codul penal.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala.

Pronuntata, in sedinta publica, astazi 5 mai 2016".

>>Decizia nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 Cod penal

Art. 96 Cod penal - Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere

"(1) Daca pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheata, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei.

(2) Daca pana la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheata nu indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin hotarare, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei, afara de cazul in care persoana dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca.

(3) Daca pedeapsa amenzii care a insotit pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62 nu a fost executata si a fost inlocuita cu pedeapsa inchisorii potrivit art. 63 alin. (2) sau art. 64 alin. (5) si alin. (6), instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei, la care se adauga pedeapsa inchisorii care a inlocuit amenda.

(4) Daca pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a savarsit o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei.

(5) Pedeapsa principala pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor referitoare la recidiva sau la pluralitatea intermediara.

(6) Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, instanta poate mentine sau revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. In cazul revocarii, dispozitiile alin. (1), alin. (4) si alin. (5) se aplica in mod corespunzator".

foto: jud. Livia Stanciu, presedinte al ICCJ

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.