ICCJ, DECIZIE PRIVIND INFRACTIUNILE CONCURENTE - “Sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial”

Data: 18 July 2019, 11:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 533 afisari

Prin Decizia 14/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Timisoara - Sectia penala, prin incheierea din data de 5 aprilie 2019, pronuntata in Dosarul nr. 31.874/325/2017, prin care, in temeiul art. 475 din Codul de procedura penala, s-a solicitat pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:

"Daca dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial sau sunt aplicabile si in ipoteza in care una dintre ele este in concurs si cu cea care atrage starea de recidiva?

In situatia in care infractiunea dedusa judecatii este in stare de recidiva postcondamnatorie, in aplicarea art. 43 alin. (2) din Codul penal se contopesc pedepsele individuale si se adauga restul de pedeapsa neexecutat initial sau se contopeste pedeapsa aplicata in cauza cu ultima pedeapsa rezultanta ca efect al recidivelor succesive".

Judecatori:

Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Rodica Aida Popa - judecator la Sectia penala

Silvia Cerbu - judecator la Sectia penala

Ana Hermina Iancu - judecator la Sectia penala

Ionut Mihai Matei - judecator la Sectia penala

Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala

Andrei Claudiu Rus - judecator la Sectia penala

Mirela Sorina Popescu - judecator la Sectia penala

Lucia Tatiana Rog - judecator la Sectia penala

Minuta ICCJ:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Timisoara - Sectia penala in Dosarul nr. 31.874/325/2017, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile, numai in ceea ce priveste dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept:

'Daca dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial sau sunt aplicabile si in ipoteza in care una dintre ele este in concurs si cu cea care atrage starea de recidiva”'

Stabileste ca dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial, acestea nefiind aplicabile in ipoteza in care una dintre infractiuni este in concurs si cu cea care constituie primul termen al recidivei.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.