ccf

ICCJ, DECIZIE PRIVIND CONTROLUL PASAPOARTELOR - “Interpretarea ei nu prezinta un grad de dificultate suficient de mare”

Data: 20 November 2019, 10:35 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1450 afisari

Prin Decizia 39/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie -  Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a luat in examinare sesizarea formulata de Tribunalul Iasi - Sectia a II-a civila - contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 33.478/245/2017, privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:

  "Daca, raportat la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compania aeriana are sau nu obligatia de a efectua controlul pasapoartelor si al celorlalte documente sau vize, sau sanctiunea prevazuta de dispozitia legala intervine numai in situatia in care imbarca pasagerii care nu sunt in posesia documentelor de calatorie necesare pentru intrarea pe teritoriile partilor contractante dupa ce autoritatile de la frontiera au constatat lipsa documentelor de trecere a frontierei sau falsul/falsificarea acestora?

  Daca, prin raportare la dispozitiile Conventiei de aplicare a Acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduala a controalelor la frontierele comune, din 19 iunie 1990, si la dispozitiile art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, controlul pasapoartelor si al celorlalte documente pentru trecerea frontierei de stat romane, eliberate de autoritatile romane, precum si al celor eliberate de autoritatile straine, recunoscute sau acceptate de statul roman, potrivit legii, se face numai de catre politistul de frontiera sau si de catre companiile de transport aeriene?".

Judecatori:

Ionel Barba - presedintele delegat al Sectiei de contencios administrativ si fiscal - presedintele completului
Adriana Florina Secreteanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Daniel Gheorghe Severin - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Virginia Filipescu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Gheza Attila Farmathy - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Iuliana Maiereanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Gabriel Viziru - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Adrian Remus Ghiculescu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Nicolae Gabriel Ionas - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Minuta Inaltei Curti:

“Respinge, ca inadmisibila, sesizarea formulata de Tribunalul Iasi - Sectia a II-a civila - contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 33.478/245/2017, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:

'Daca, raportat la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compania aeriana are sau nu obligatia de a efectua controlul pasapoartelor si al celorlalte documente sau vize, sau sanctiunea prevazuta de dispozitia legala intervine numai in situatia in care imbarca pasagerii care nu sunt in posesia documentelor de calatorie necesare pentru intrarea pe teritoriile partilor contractante dupa ce autoritatile de la frontiera au constatat lipsa documentelor de trecere a frontierei sau falsul/falsificarea acestora?

Daca, prin raportare la dispozitiile Conventiei de aplicare a Acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduala a controalelor la frontierele comune, din 19 iunie 1990, si la dispozitiile art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, controlul pasapoartelor si al celorlalte documente pentru trecerea frontierei de stat romane, eliberate de autoritatile romane, precum si al celor eliberate de autoritatile straine, recunoscute sau acceptate de statul roman, potrivit legii, se face numai de catre politistul de frontiera sau si de catre companiile de transport aeriene?'.

  Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.