ICCJ, DECIZIE PRIVIND CONFLICTUL NEGATIV DE COMPETENTA - “O hotarare straina trebuie sa parcurga procedura recunoasterii”

Data: 09 September 2019, 11:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 448 afisari

Prin Decizia 402/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti.

Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Bacau la data de 27 noiembrie 2017, reclamantul A. - cetatean roman domiciliat in Canada - a solicitat inregistrarea hotararii straine nr. E074079 din 10 martie 2009, hotarare prin care s-a dispus desfacerea casatoriei dintre reclamant si parata B., casatorie inregistrata in Registrul starii civile din cadrul Primariei Targu Ocna.

Prin Sentinta civila nr. 362 din data de 13 aprilie 2018, Tribunalul Bacau a admis exceptia necompetentei teritoriale si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti.

In motivarea solutiei pronuntate, instanta a retinut ca, in ceea ce priveste competenta materiala, litigiului ii sunt aplicabile dispozitiile art. 1099 alin. (1) C. proc. civ. - potrivit carora cererea de recunoastere se rezolva pe cale principala de tribunalul in circumscriptia caruia isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul cel care a refuzat recunoasterea hotararii straine.

Investit prin declinare, Tribunalul Bucuresti a pronuntat Sentinta nr. 1613 din data de 10 septembrie 2018 prin care a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bacau, a constatat ivit conflictul negativ de competenta si a sesizat Inalta Curte in vederea pronuntarii regulatorului de competenta.

Minuta ICCJ:

“Stabileste competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti. Definitiva”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.