HOTARAREA ICCJ PE DAREA IN PLATA - “Instantele se vor conforma celor statuate prin Decizia Curtii Constitutionale, urmand sa verifice masura in care sunt indeplinite conditiile impreviziunii”

Data: 11 March 2019, 11:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 368 afisari

Prin Decizia 7/2019 in dosarul 2880/1/2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarea Curtii de Apel Oradea - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, care a dispus, prin incheierea din 16 octombrie 2018, data in Dosarul nr. 13.952/271/2016, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in baza art. 519 din Codul de procedura civila, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) si (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (Legea nr. 77/2016), respectiv daca aceste dispozitii se interpreteaza in sensul ca pot solicita stingerea obligatiilor izvorate din contractele de credit si debitorii care sunt supusi in continuare unei executari silite, desi executarea silita a imobilului ipotecat a fost finalizata prin adjudecare.

Judecatori:

Gabriela Elena Bogasiu - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului

Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile

Eugenia Voicheci - presedintele Sectiei a II-a civile

Carmen Elena Popoiag - judecator la Sectia I civila

Alina Iuliana Tuca - judecator la Sectia I civila

Mihaela Paraschiv - judecator la Sectia I civila

Cristina Petronela Valeanu - judecator la Sectia I civila

Eugenia Puscasiu - judecator la Sectia I civila

Minodora Condoiu - judecator la Sectia a II-a civila

Roxana Popa - judecator la Sectia a II-a civila

Carmen Tranica Teau - judecator la Sectia a II-a civila

Cosmin Horia Mihaianu - judecator la Sectia a II-a civila

Ianina Blandiana Gradinaru - judecator la Sectia a II-a civila

Minuta ICCJ:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 13.952/271/2016, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite pot solicita stingerea obligatiilor izvorate din contractele de credit debitorii care sunt supusi in continuare unei executari silite, desi executarea silita a imobilului ipotecat a fost finalizata prin adjudecare, instanta de judecata astfel investita urmand sa verifice daca sunt indeplinite conditiile referitoare la existenta impreviziunii.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.