Grefierii ameninta cu intreruperea activitatii pe termen nelimitat

Data: 20 December 2019, 14:55 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1019 afisari

Asociatia Grefierilor din Romania si cinci sindicate ale breslei ameninta cu intreruperea activitatii pe termen nelimitat in situatia in care Guvernul isi va duce pana la capat planul de diminuare a veniturilor pentru aceasta categorie profesionala.


Anuntul a fost facut joi, 19 decembrie 2019, de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, precum si sindicatele Dreptatea Vrancea, SinJust Bihor, Dreptatea Bacau, Sindicatul Liber al Lucratorilor din Justitie „Grefierul” Alba (toate afiliate la Federatia PUBLISIND), in colaborare cu Asociatia Grefierilor din Romania. Aceste entitati reprezinta peste 6.000 de membri de sindicat.

Mai precis, grefierii au anuntat ca vineri, 20 decembrie 2019, incepand cu ora 11:30, vor iesi in fata instantelor si a parchetelor in timpul intalnirii cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu, vor inchide arhivele si registraturile, si vor suspenda sedintele de judecata. Daca nici dupa aceste actiuni Guvernul nu le va indeplini revendicarile, grefierii ameninta ca in ianuarie 2020 isi vor intrerupe activitatea pe perioada nedeterminata – atat in instante, cat si in parchete.

Comunicatul grefierilor:

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial

Sindicatul Dreptatea Vrancea

Sindicatul SinJust Bihor

Sindicatul Liber al Lucratorilor din Justitie ”Grefierul” Alba

Sindicatul Dreptatea Bacau,

afiliate la Federatia PUBLISIND

in colaborare cu

Asociatia Grefierilor din Romania

La solicitarea si in reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instante si parchete, alcatuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentaristi, grefieri statisticieni si specialisti IT – care reprezinta cea mai numeroasa categorie profesionala din sistemul de justitie,

Luand act de aprobarea in sedinta Guvernului Romaniei din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele masuri fiscale si bugetare, emitem prezentul

COMUNICAT DE PRESA

Constatam, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci cand se pun in discutie drepturile salariatilor din sistemul de Justitie, masurile nefiind discutate cu organizatiile sindicale si profesionale din sistem. Cu atat mai mult, nu detinem nicio informatie referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Vazand declaratiile reprezentantilor Guvernului privind intentia de a reduce sporul pentru conditii periculoase si vatamatoare, ne opunem vehement unei astfel de intentii in cazul in care va fi aplicabila si salariatilor din sistemul de Justitie, aceasta conducand la reducerea valorii nete a acestui spor si, implicit, diminuarii salariale cu sume cuprinse intre 250 si 1000 lei, la salariul net.

Precizam faptul ca, in prezent, desi sporurile de care beneficiaza categoria noastra profesionala sunt calculate prin raportare la salariul de baza/indemnizatia de incadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

Mai mult, Guvernul nu face vorbire daca sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limiteaza suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.

In aceasta situatie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat in plata, ci si prin acordarea celorlalte doua sporuri ale personalului din justitie, in procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihica si spor confidentialitate (in prezent fiind platite in procent de 15%, desi prin lege sunt recunoscute in procent de 30%), deci o dubla scadere a salariului net cu alte sume cuprinse intre 250 si 1000 lei.

Totodata, celelalte masuri fiscal bugetare mentin starea de discriminare intre categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevazuta acordarea anumitor drepturi discretionar si nu unitar (cum este cazul platii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), fata de alte inechitati salariale nesolutionate pana la momentul de fata – acordarea neunitara a cuantumului total al sporurilor si calculul gresit al coeficientilor de ierarhizare prevazuti in grila anexa la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.

Prin urmare,

Avand in vedere intentia Executivului de a-si asuma raspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Craciun” salariatilor din sistemul de Justitie va conduce la blocarea efectiva a activitatii in instante si parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioada determinata.

Luand act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instantele si parchetele din Bucuresti de azi, 19 decembrie 2019,

In virtutea dreptului constitutional la libera exprimare si in urma deciziei luate de organele de conducere ale organizatiilor noastre sindicale si profesionale,

Fata de locul si rolul categoriei noastre profesionale in infaptuirea actului de justitie,

INFORMAM PUBLIC

ca daca Guvernul Romaniei isi va asuma raspunderea pe proiectul legii bugetului de stat si a proiectului de modificare si completare a OUG nr. 114/2018 fara o dezbatere reala cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa intelege sa declanseze alta forma de

PROTEST

Vineri, 20 decembrie 2019, incepand cu ora 11:30 – iesire in fata instantelor si a parchetelor in timpul intalnirii cu Ministrul Justitiei, inchiderea arhivelor si a registraturilor si suspendarea sedintelor de judecata.

Aceasta reprezinta a doua forma de protest, urmand ca dupa reluarea activitatii instantelor si parchetelor in ianuarie 2020 sa fie intrerupta activitatea pe perioada nedeterminata.

Comentarii

# DODI date 23 December 2019 18:18 0

Bravo lor. În sfârșit lucrătorii din justiție s-au trezit fără a avea vreun imbold de la adormiții din PSD.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.