ccf

Ganduri privind viitorul profesiei de avocat

Data: 27 November 2018, 18:30 | autor: av. dr. Gheorghe Florea, presedintele UNBR | 0 comentarii | 1144 afisari

Publicam discursul sustinut miercuri, 27 noiembrie 2018, de catre presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, avocatul Gheorghe Florea (foto), la Conferinta nationala „Un secol de stat national, unitar si indivizibil”, desfasurata in Aula Academiei Romane in cinstea Centenarului Marii Uniri:


"Fiind in an centenar, in care sarbatorim un eveniment istoric, Marea Unire de la 1918, suntem tentati sa evocam doar istoria la manifestarile legate de acest eveniment. Cred insa ca scopul sarbatoririi acestor evenimente nu este numai sa ne gandim la trecut, ci sa folosim invatamintele istoriei cu un gand orientat spre viitor.

Intr-un fel, in avocatura, istoria se repeta. Si de modul in care vom gestiona evenimentele actuale depinde viitorul profesiei, pentru ca suntem din nou intr-un punct-cheie al istoriei.

Dupa Marea Unire de la 1918, una dintre principalele provocari a fost unificarea reglementarilor cu privire la avocatura si depasirea specificitatilor juridice din provinciile reunite, de sorginte franceza, maghiara, austriaca si rusa. Pana la urma, acestea au fost depasite, insa profesia a trebuit sa treaca prin furcile caudine, dezbinari si chiar ”purificari” etnice, controverse privind cauzele pauperizarii avocatilor, supraproductia de titrati in drept 1935, avocatura clandestina. Multe probleme cu care ne-am confruntat in istorie, au revenit, ca o boala incurabila. Niciodata aceasta profesie nu a avut liniste.

Astazi, insa, provocarea este mult mai mare, fiind vorba de unificare la nivel european si chiar global, intr-o lume tot mai interconectata. Unificarea aproape fortata, in lipsa timpului de asimilare, a unor specificitati ale dreptului continental cu cel anglo-saxon in avocatura este de natura sa genereze confuzii si implicit haos in organizarea profesiei. Ne confruntam cu ”unificarea” unor sisteme juridice si de reglementare a profesiei de avocat in care diferentele sunt mult mai adanci, cu implicatii extrem de profunde in dislocarea traditiilor. Or, dreptul poate fi inteles si respectat abia cand intra in traditie. E un proces care dureaza, ani si ani, pana niste legi intra in constiinta publica prin cunoasterea lor aprofundata si validarea lor prin practica judiciara. Altfel apare confuzia, neintelegerea normelor si implicit anarhia. Statul de drept are de suferit, asa cum se intampla deja.

Globalizarea atinge toate sferele vietii juridice, profesiile juridice si sistemele de justitie in sine. Ceea ce va iesi din aceste hibride vedem deja: echivalentul unor mutatii genetice care se manifesta in sfera sociala. De aici, si criza de identitate a avocaturii, care se va amplifica in conditiile dereglementarii.

De aceea, este foarte important sa ne amintim de traditii, pentru a sti cine suntem.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.