ccf

Forma finala a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, trimisa presedintelui Iohannis pentru promulgare (Documentul)

Data: 20 July 2018, 13:54 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1374 afisari

Juri.ro prezinta forma finala a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, care prevede infintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, trimisa de catre Parlament presedintelui Iohannis pentru promulgare.


  Potrivit dispozitiilor din lege, Sectia are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membrii ai CSM. Seful statului a anuntat joi, 19 iulie 2018, ca a epuizat toate caile constitutionale pe care le are la dispozitie si, prin urmare, este obligat prin Constitutie sa promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Iata unele din cele mai importante modificari ale Legii 304/2004:

"Articolul 64, alin. (2), (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) In solutiile dispuse, procurorul este independent, in conditiile prevazute de lege. Procurorul poate contesta la Sectia pentru procurori a CSM, in cadrul procedurii de verificare a conduitei judecatorilor si procurorilor, interventia procurorului ierarhic superior, in orice forma, in efectuarea urmaririi penale sau in adoptarea solutiei.

(3) Solutiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice.

(5) Procurorul poate contesta la Sectia pentru procurori a CSM, in cadrul procedurii de verificare a conduitei procurorilor, masura dispusa, potrivit alin. (4), de procurorul ierarhic superior.

La articolul 66/1, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3/1), cu urmatorul cuprins:

(3/1) Nu pot ocupa functia de ofiter sau agent de politie judiciara, lucratori, informatori sau colaboratori, chiar acoperiti, ai serviciilor de informatii. Anterior numirii in functie, acestia vor da o declaratie olografa pe propria raspundere ca nu fac si nu au facut parte din serviciile de informatii, ca nu sunt si nu au fost colaboratori sau informatori ai acestora.”

La articolul 87, alineatele (1)-(3), (6), (8), (9) si (9/1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) Directia Nationala Anticoruptie incadreaza procurori numiti prin ordin al procurorului-sef al DNA, la propunerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma concursului organizat in acest sens, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii.

(2) Pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata Sectiei de procurori a CSM

(3) Concursul prevazut la alin. (2) consta in:


a)un interviu transmis in direct, sustinut in fata Sectiei de procurori a CSM

b)o proba avand ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii aleste aleatoriu, precum si a altor acte intocmite de candidati si considerate relevante de acestia, din ultimii 5 ani de activitate.


(6) Evaluarea prevazuta la alin.(3) lit. b se efectueaza de o comisie desemnata de Sectia pentru procurori a CSM, formata din 2 procurori de la DNA propusi de procurorul-sef al directiei, 2 procurori de la PICCJ propusi de procurorul general si un formator propus de Institutul National al Magistraturii.

(8) Procurorii numiti in cadrul DNA pot fi revocati prin ordin al procurorului sef al Directiei, cu avizul conform al Sectiei de procurori a CSM, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicari unei sanctiuni disciplinare.

(9) La data incetarii activitatii in cadrul DNA, procurorul revine la parchetul de unde provine.

(9/1) De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat in cadrul DNA isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul Directiei.”

Dupa articolul 88 se introduce o noua sectiune, Sectiunea 2/1 cu urmatorul cuprins:

Sectiunea 2/1

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie

Art. 88/1 (1) In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membrii ai CSM.
(2) Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care, alaturi de persoanele prevazute la alin. (1) sunt cercetate si alte persoane.

(3) In cazul infractiunilor savarsite de judecatorii si procurorii militari, dispozitiile art. 56 alin. (4) din Legea 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile.

(4) Sectia este condusa de un procuror-sef, ajutat de un procuror-se adjunct, numiti in functie de Plenul CSM, in conditiile prezentei legi.

(5) Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza conflictele de competenta aparute intre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si celelalte structuri sau unitati din cadrul Ministerului Public.

Forma finala a Legii 304/2004





 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.