FOLOSIREA DE INFORMATII NEDESTINATE PUBLICITATII - Referatul DNA-ST Ploiesti din 24.03.2016 cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive fata de inculpatii Aurelian Constantin Mihaila, procuror general adjunct PCA Ploiesti, Liviu Mihail Tudose, procuror general PCA Ploiesti, Viorel Dosaru, sef IPJ Prahova, si Constantin Ispas, in dosarul nr. 308/P/2015: „A permis accesul deputatului Ghita Sebastian Aurelian la informatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al PCA Ploiesti”

Data: 28 March 2016, 16:02 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2762 afisari

Prin referatul din 24.03.2016 emis in dosarul nr. 308/P/2015, Directia Nationala Anticoruptie-Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie a propus luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatii Aurelian Constantin Mihaila, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Liviu Mihail Tudose, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Viorel Dosaru, sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, si Constantin Ispas.


Infractiunile retinute: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000; cercetarea abuziva - art. 280 alin. (2) CP; luarea de mita - art. 289 alin. (1) CP rap. la art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000; luarea de mita - art. 289 alin. (1) CP raportat la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000; traficul de influenta - art. 291 alin. (1) CP rap. la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000; favorizarea faptuitorului - art. 269 CP.

>>Referatul din 24.03.2016 emis de DNA-Serviciul Teritorial Ploiesti, in dosarul nr. 308/P/2015

Nota: Referatul cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive fata de cei patru inculpati a fost admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 25 martie 2016.

Solutia: "In temeiul art. 224 Cpp, art. 223 alin. (2) Cpp rap. la art. 202 alin. (1) si (3) Cpp, propunem arestarea preventiva pe o peri oa da de 30 zile, de la data de 24.03.2016 pana la data de 22.04.2016, a inculpatilor:

1. Mihaila Aurelian Constantin, (...), pentru savarsirea infractiunilor de:

-folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prevazuta de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in vara anului 2013, Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a permis ofiterului de politie Ispas Constantin accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (persoane cercetate, masuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz), in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Ispas Constantin care, intrand in posesia informatiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, in afara cadrului legal, datele obtinute, urmarind accederea in functii de conducere in cadrul M.A.I.;

-folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prevazuta de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in vara anului 2014, Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a permis accesul (...) la informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul penal nr. (...)/P/2011 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, privind pe avocatul (...) (contract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui autovehicul marca Mitsubishi si un inscris olograf in care era prezentata, in rezumat, situatia de fapt din dosarul mentionat), in scopul de a-i fi inmanate jurnalistului (...), la acea data ziarist la publicatia prahoveana '(...)' pentru a le publica, creand astfel un folos necuvenit pentru jurnalistul mentionat;

-cercetare abuziva, prevazuta de art. 280 alin. (2) Cod Penal, constand in aceea ca, in vara anului 2014, Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constand in plangerea formulata in numele numitului (...) impotriva procurorului (...) din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de fals in declaratii, plangere nedatata, nesemnata si pe care ulterior a inmanat-o (...), pentru a fi valorificata.

cu aplicarea art. 38 alin. (1) C. Pen.

2. Tudose Liviu Mihail, (...), pentru savarsirea infractiunilor de:

-folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prevazuta de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in perioada iunie 2013 - primavara anului 2014, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a permis accesul deputatului Ghita Sebastian Aurelian la informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (obiectul dosarului, persoane cercetate, masuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor delegati in cauza), in scopul obtinerii unor functii de conducere in cadrul unor institutii publice pentru sine, dar si in scopul zadarnicirii urmaririi penale efectuata in cauza mentionata, scop urmarit atat de inculpatii din dosarul mentionat, cat si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian in vederea protejarii intereselor economico-financiare ale unor persoane fizice si juridice inculpate in cauza fata de care avea interese economice prin persoane interpuse.

-luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) Cod penal raportat la art. 7 lit. b) din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in perioada iunie 2013 - primavara anului 2014, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a acceptat de la deputatul Ghita Sebastian Aurelian sprijinul in obtinerea unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale (... sau ...) in legatura cu indeplinirea unor acte contrare atributiilor de serviciu, respectiv, furnizarea unor informatii nedestinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, fapt care s-a realizat in perioada mentionata.

cu aplicarea art. 38 alin. (2) C. Pen.

3. Dosaru Viorel, (...), pentru savarsirea infractiunilor de:

-luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) N. Cod penal raportat la art. 7 lit. c) din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, constand in aceea ca, in perioada iunie 2013 - septembrie 2013, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, a pretins de la deputatul Ghita Sebastian Aurelian mentinerea in functie sau promovarea in alte functii de conducere, in legatura cu indeplinirea unor acte contrare atributiilor de serviciu, respectiv, furnizarea unor informatii nedestinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in care ofiteri din subordine erau delegati sa efectueze acte de urmarire penala, fapt care s-a si realizat in perioada mentionata;

-folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prevazuta de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in perioada iunie 2013 - septembrie 2013, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, a permis accesul deputatului Ghita Sebastian Aurelian la informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (obiectul dosarului, persoane cercetate, masuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor delegati in cauza), in care ofiteri din subordine erau delegati sa efectueze acte de urmarire penala, in scopul mentinerii in functie sau promovarii in alte functii de conducere pentru sine, dar si in scopul zadarnicirii urmaririi penale efectuata in cauza mentionata, scop urmarit atat de inculpatii din dosarul (...)/P/2013, dar si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian in vederea protejarii intereselor economico-financiare ale unor persoane fizice si juridice inculpate in cauza fata de care avea interese economice prin persoane interpuse;

-trafic de influenta, prev. de art. 291 alin. (1) C.pen. rap. la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, constand in aceea ca, in data de 22.07.2012, in calitate de imputernicit la comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Prahova, la solicitarea lui Ghita Sebastian Aurelian si in schimbul oferirii de catre acesta a sprijinului pentru mentinerea in functia de inspector sef al I.P.J. Prahova, a intervenit pe langa lucratorii de politie rutiera din cadrul Biroului DN1 pentru ca acestia sa nu dispuna masurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contraventii (depasirea limitei legale de viteza pe raza localitatii), a unei infractiuni la regimul circulatiei (in perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghita Sebastian Aurelian avand suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) si intocmirea dosarului penal, in conditiile in care in ziua de 22.07.2012 acestia l-au surprins conducand cu incalcarea cadrului legal, un autoturism pe drumurile publice.

-favorizarea faptuitorului, prev. de art. 269 C.p, cu aplicarea prevederilor art. 5 C.p., constand in aceea ca, in data de 22.07.2012, in calitate de imputernicit inspector sef al I.P.J. Prahova, l-a ajutat pe Ghita Sebastian Aurelian in scopul impiedicarii tragerii la raspundere penala, in sensul ca, a intervenit pe langa lucratorii de politie rutiera din cadrul Biroului DN1 pentru ca acestia sa nu dispuna masurile legale, respectiv constatarea comiterii unei infractiuni la regimul circulatiei (in perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghita Sebastian Aurelian avand suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) si intocmirea dosarului penal, in conditiile in care in ziua de 22.07.2012 acestia l-au surprins conducand, cu incalcarea cadrului legal, un autoturism pe drumurile publice.

cu aplicarea finala a art. 38 alin. (1) si (2) Cod penal cu referire la art. 5 alin. (1) Cod penal.

4. Ispas Constantin, (...), pentru savarsirea infractiunilor de:

-trafic de influenta, prevazuta de art. 291 alin. (1) N. Cod penal raportat la art. 7 lit. c) din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, constand in aceea ca, in vara anului 2013, a pretins (...), important om de afaceri si in relatii foarte apropriate cu lideri politici locali si centrali, sustinere politica pentru ocuparea unor functii in cadrul M.A.I., lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror cu functie de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru a-l determina sa indeplineasca un act contrar indatoririlor sale de serviciu, respectiv, sa furnizeze informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (persoane cercetate, masuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz), fapt care s-a si realizat in perioada septembrie 2013- octombrie 2013.

-folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prevazuta de art. 12 lit. b) teza I din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in perioada septembrie 2013 - octombrie 2013, a folosit informatii ce nu erau destinate publicitatii din dosarul nr. (...)/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (persoane cercetate, masuri speciale de supraveghere dispuse, numele procurorului de caz), informatii ce i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Mihaila Aurelian Constantin, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru sine;

cu aplicarea finala a art. 38 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 5 alin. (1) N. Cod penal.

Inculpatii au fost retinuti 24 ore, in Arestul Central din cadrul D.G.P.M.B., astfel:

-Tudose Liviu Mihail - incepand cu data de 23.03.2016 ora 22.05 si pana la data de 24.03.2016, ora 22.05;

-Mihaila Aurelian Constantin - incepand cu data de 23.03.2016 ora 22.05 si pana la data de 24.03.2016, ora 22.05;

-Dosaru Viorel - incepand cu data de 23.03.2016 ora 22.05 si pana la data de 24.03.2016, ora 22.05;

-Ispas Constantin - incepand cu data de 23.03.2016 ora 22.05 si pana la data de 24.03.2016, ora 22.05".

Cititi si:

>>CLASAREA CAUZEI – Ordonanta din 01.04.2014 emisa de procurorul DNA Lucian Papici in dosarul 324/P/2013

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.