FOLOASELE NECUVENITE PENTRU SINE SAU PENTRU ALTUL – CCR a declarat neconstitutionala modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, constand in eliminarea sintagmei „sau pentru altul” din formularea „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”

Data: 18 December 2018, 13:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 808 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat marti, 18 decembrie 2018, motivarea Deciziei nr. 584 din 25 septembrie 2018, prin care a stabilit ca sunt neconstitutionale dispozitiile punctului 1 al articolului unic din Legea pentru modificarea si completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.


Este vorba despre eliminarea sintagmei „sau pentru altul” din formularea „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

Decizia CCR a fost luata in unanimitate, judecatoarea Livia Stanciu formuland o opinie concurenta.

Curtea Constitutionala a fost sesizata pe 26 iulie 2018 de catre presedintele Klaus Iohannis.

Instanta de contencios constitutional a stabilit ca proiectul de act normativ incalca prevederile art.11 alin.(1) din Constitutie, prin raportare la art.3 din Conventia penala cu privire la coruptie, adoptata la nivelul Consiliului Europei, si art.15 lit.b) din Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei.

Prevederile proiectului de lege criticat:

Articol unic. – Articolul 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 12, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'Art. 12. – (1) Sunt pedepsite cu inchisoarea de la unu la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:'

2. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:

'(2) In sensul prezentei legi, operatiunile financiare constau in operatiuni care antreneaza circulatia de capital, operatiuni de banca, de schimb valutar sau de credit, operatiuni de plasament, in burse, in asigurari, in plasament mutual ori privitor la conturile bancare si cele asimilate acestora, tranzactii comerciale interne si internationale. Pentru a fi efectuate ca acte de comert, operatiunile financiare trebuie sa constituie o actiune de intermediere in circulatia bunurilor facuta in mod organizat si sistematic, in scopul obtinerii de profit'”.

Textul constitutional invocat:

Art. 11 – Dreptul international si dreptul intern

(1) Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte”.

Articolul 3 din Conventia penala privind coruptia:

Coruptia pasiva a agentilor publici nationali

Fiecare parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc necesare pentru a incrimina ca infractiune, conform dreptului sau intern, atunci cand s-a savarsit cu intentie, fapta unuia dintre agentii sai publici de a solicita sau de a primi, direct ori indirect, orice folos necuvenit pentru el sau pentru altcineva ori de a accepta oferta sau promisiunea cu scopul de a indeplini ori de a se abtine sa indeplineasca un act in exercitarea functiilor sale”.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.