ccf

FERPAR - Uniunea Juristilor din Romania si redactia revistei “Dreptul” anunta cu deosebita tristete stingerea din viata, la data de 3 iunie 2018, a prof.univ. dr. Serban Beligradeanu

Data: 04 June 2018, 14:11 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1274 afisari

 

Uniunea Juristilor din Romania si redactia revistei “Dreptul” anunta cu deosebita tristete stingerea din viata, la data de 3 iunie 2018, a profesorului universitar doctor honoris causa al Universitatii de Vest din Timisoara, doctor in drept al Universitatii din Bucuresti din anul 1968, Serban Beligradeanu (foto) (n. 1928), fost secretar general de redactie la “Revista romana de drept” (intre anii 1977 si 1989), redactor-sef adjunct si apoi redactor-sef al revistei „Dreptul” (intre anii 1990 si 2016), cea mai veche publicatie juridica din Romania de astazi, care anul acesta implineste 147 de ani de aparitie neintrerupta. De asemenea, a fost arbitru la Curtea de Arbitraj International a Romaniei, judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului – Strasbourg 2000 si formator la Institutul National al Magistraturii.


Domnul prof. univ. dr. Serban Beligradeanu a fost autor a 70 de volume in domeniul dreptului muncii si a 263 de studii si 47 de adnotari jurisprudentiale publicate in reviste stiintifice de profil juridic.

Corpul neinsufletit va fi depus astazi, 4 iunie, la capela cimitirului Belu, iar ceremonia funerara se va desfasura marti, 5 iunie 2018.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

"Profesorul serban Beligradeanu a incetat din viata

In data de 3 iunie 2018, comunitatea juridica din Romania a pierdut pe unul dintre cei mai dedicati contributori la dezvoltarea doctrinei romanesti ante- si mai ales post-revolutionare, conducator al revistei DREPTUL, Doctorul Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, doctor in drept al Universitatii din Bucuresti din anul 1968 – domnul Serban Beligradeanu.

Domnul Serban Beligradeanu a fost redactor-sef la Revista Dreptul, arbitru la Curtea de Arbitraj International a Romaniei, judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului – Strasbourg 2000 si formator la Institutul National al Magistraturii.

A sustinut studii de specialitate la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, incheiate in 1949, la Facultatea de Istorie din cadrul aceleiasi universitati pana in anul 1952.

A obtinut diploma Scolii Internationale de Dreptul Muncii Comparat, cu mentiunea „félicitations du jury” din partea Facultatii Internationale pentru Invatamantul Dreptul comparat – Scoala Internationala de Drept al Muncii Comparat –, cu sediul la Strasbourg (iulie-august 1971; iulie-august 1972) si a frecventat si cursul „Protectia internationala a drepturilor omului si sistemele legislatiilor nationale, organizat la Palatul Pacii (Haga) si la Consiliul Europei (Strasbourg) de catre Comitetul Helsinki – Olanda (1993).

De-a lungul carierei sale a ocupat urmatoarele functii:

-Consilier juridic la o intreprindere din sistemul Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti (1950-1977);

-Secretar general de redactie la „Revista romana de drept” (1977-1989);

-Redactor-sef adjunct si, apoi, redactor-sef al revistei „Dreptul” (din 1990);

-Arbitru la Comisia de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a R.S.R. (1978-1989);

-Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (din 1990);

-Profesor universitar asociat la Facultatea Internationala de stiinte Umane – sectia Drept – din cadrul Universitatii din Bucuresti, disciplina „Dreptul muncii” (1993-1995);
-Profesor (personal de instruire si formare) la Institutul National al Magistraturii, disciplina „Dreptul muncii” (1991-2004);

-Judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Strasbourg) in cauza Constantinescu versus Romania (finalizata la 6 iunie 2000).

In perioada 1961-2003 a fost autor a 70 volume, in domeniul dreptului muncii dintre care semnalam: „Raspunderea materiala a angajatilor” (1961); „Comisiile de judecata” (1971); „Raspunderea materiala a persoanelor incadrate in munca” (1973), tradusa si in limba maghiara; „Incadrarea si promovarea in munca – Legea nr. 12/1971 comentata” (1974); „Incheierea, modificarea si incetarea contractului individual de munca” (1976), tradusa si in limba maghiara; „Dreptul muncii” – Tratat (3 volume), in colaborare cu Sanda Ghimpu, Ion Traian Stefanescu si Gheorghe Mohanu(1978-1982); „Dictionar de dreptul muncii” , in colaborare cu Ion Traian Stefanescu(1997); „Legislatia muncii comentata” (1991- 2003), etc.

De asemenea, in perioada 1955-2007, a fost autor a 236 studii si 47 de adnotari jurisprudentiale publicate in reviste stiintifice de profil juridic din tara, iar, in cateva cazuri, si din strainatate, de regula, axate pe problematica dreptului muncii, dar si pe aceea de drept civil, procesual civil, arbitraj comercial, aparute, in majoritate, in „Revista romana de drept” si in revista „Dreptul”.

Astfel,la varsta de 90 de ani ne paraseste, lasand in urma o impresionanta colectie de lucrari in domeniul dreptului muncii si nu numai, rezultat al vastei experiente profesionale.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!"


Sursa text: Universul Juridic

Sursa foto: Universul Juridic

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.