FACIAS vrea ca DIICOT sa dea socoteala pentru avocatul mort dupa 20 de ore de audieri

Data: 17 ianuarie 2020, 15:04 | autor: L.J. | 0 comentarii | 855 afisari

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vrea ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bucuresti sa dea socoteala pentru moartea unui avocat dupa 20 de ore de audieri.


Este vorba despre avocatul Ernest Andrei Moldoveanu (foto), fost decan al Baroului Dambovita in perioada 1995-2003. Pe 4 decembrie 2019, avocatul a murit intr-un accident rutier, pe fondul surmenajului. Trei zile mai tarziu, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania anunta tragedia, precizand ca maestrul Moldoveanu fusese nevoit sa stea la DIICOT timp de 20 de ore, din cauza ca parchetul nu ii comunicase cand anume urma sa fie audiata persoana pe care avocatul o reprezenta. Pe cale de consecinta, concentrarea extrema si lipsa de odihna si-au spus cuvantul, ducand la un final tragic.

Mentionam ca DIICOT Dambovita functioneaza cu un singur procuror – este vorba despre sefa biroului teritorial, Anca-Cristina Veseliu.

Revenind in actualitate, trebuie sa spunem ca FACIAS a anuntat joi, 16 ianuarie 2020, ca a solicitat CSM sa trimita Inspectia Judiciara la DIICOT Dambovita, pentru verificari legate de posibile abateri disciplinare comise in legatura cu audierile-maraton din decembrie.

Mai precis, FACIAS reclama comiterea abaterii disciplinare sanctionate de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.

Cererea ONG-ului a fost inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii marti, 14 ianuarie 2020, dupa cum puteti vedea in anexa de la sfarsitul articolului.

Comunicatul FACIAS:

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitand acestuia sa dispuna sesizarea Inspectiei Judiciare, pentru a efectua verificari prealabile privind posibile abateri disciplinare ale procurorilor DIICOT de la Biroul Teritorial Dambovita.

Solicitarea FACIAS vine in contextul in care la inceputul lunii decembrie a anului trecut, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu, fost decan al Baroului Dambovita, a decedat intr-un accident de circulatie, dupa ce a stat aproape 20 de ore la audieri la DIICOT, cauza producerii acestui accident fiind, probabil, oboseala excesiva.

Totodata, FACIAS a solicitat dispunerea de verificari privind modul in care procurorii au efectuat activitatile de urmarire penala si daca acestea au fost facute cu incalcarea normelor reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Conform acestor norme, judecatorii si procurorii au datoria de a apara drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si sunt obligati sa le apere demnitatea, integritatea fizica si morala tuturor persoanelor care participa la procedurile judiciare.

Prezenta unei persoane in fata organelor de ancheta, indiferent de calitatea procesuala, are un puternic impact emotional, iar faptul ca acestea stau ore intregi pe holurile Parchetului, uneori fara posibilitatea de a-si procura mancare si apa, diminueaza considerabil capacitatea acestora de a participa la ascultare.

In cazul de fata, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu s-a prezentat la Parchet pe data de 3 decembrie 2019, la ora 10.00. Datorita numarului persoanelor citate in cauza dar si a organizarii defectuoase a activitatii de ancheta, prin neprogramarea si necitarea esalonata, pe ore, a persoanelor de audiat, s-a ajuns in situatia ca ascultarea clientului asistat de avocatul Moldoveanu sa inceapa in jurul orelor 04:00 ale zilei urmatoare celei in care fusese citat si se prezentase la parchet (in 4 decembrie), finalizandu-se in jurul orelor 06:00, deci dupa cca. 20 de ore. La scurt timp dupa ce a parasit sediul parchetului, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu a suferit un accident de circulatie soldat cu decesul acestuia, intrand cu masina intr-un TIR, cauza fiind cel mai probabil oboseala acumulata in cele cca. 20 de ore cat a stat la audieri.

FACIAS apreciaza drept abuziva modalitatea prin care procurorii de caz au inteles sa efectueze audierile, cu incalcarea flagranta a drepturilor procesuale ale persoanelor audiate, incalcand drepturi fundamentale constitutionale, asa cum sunt dreptul la viata si dreptul la integritate fizica.

Nu in ultimul rand, FACIAS solicita CSM sa elaboreze, in completarea regulamentului parchetelor, norme detaliate privind procedura de urmat in instrumentarea cauzelor complexe, ce necesita audierile a numeroase persoane, in scopul asigurarii unei anchete eficiente, cu respectarea drepturilor tuturor participantilor la aceste proceduri”.

>> Sesizarea FACIAS catre CSM

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.