EXERCITARE AUTORITATE PARINTEASCA EXCLUSIVA – Sentinta Judecatoriei Iasi din 30.05.2017: “Instanta a apreciat ca cererea de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti este intemeiata, dat fiind ca dezinteresul si lipsa de implicare a paratului in cresterea si educarea minorului”

Data: 29 June 2018, 11:53 | autor: L.J. | 0 comentarii | 432 afisari

Judecatoria Iasi a admis la 30.05.2017 cererea reclamantei de desfacere a casatoriei si exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Instanta a constatat intemeiata cererea reclamantei, din probele administrate in cauza reiesind vina exclusiva a paratului in destramarea casatoriei, instanta avand in vedere ca potrivit dispozitiilor art. 309 alin. 1 C.civ., sotii isi datoreaza reciproc respect, fidelitate si sprijin moral.

Minuta Judecatoriei Iasi din 30.05.2017:

“Admite exceptia de netimbrare a capatului de cerere privitor la prestatia compensatorie, exceptie invocata din oficiu, de catre instanta. Anuleaza capatul de cerere privitor la prestatia compensatorie formulat de catre reclamanta... in contradictoriu cu paratul... ca netimbrata. Admite in parte cererea de chemare in judecata, astfel cum a fost precizata, formulata de reclamanta... in contradictoriu cu paratul...Declara desfacuta casatoria partilor incheiata la data de 29.07.1989 din culpa exclusiva a paratului. Dispune ca reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei. Dispune ca autoritatea parinteasca asupra minorului sa fie exercitata in mod exclusiv, de catre reclamanta si stabileste locuinta minorului la reclamanta. Obliga paratul sa achite pensie de intretinere lunara in favoarea minorului, in cota procentuala de 1/4 raportata la veniturile lunare nete ale paratului, dar nu mai putin de 1/4 din cuantumul net raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata (28.01.2016) si pana la majoratul minorului. Ia act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata. Obliga paratul la plata catre stat a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si la plata sumei de 520 lei cu titlu de onorariu aparator din oficiu. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmand a se depune la Judecatoria Iasi”.

Extras din sentinta:

“Instanta a constatat intemeiata cererea reclamantei, din probele administrate in cauza reiesind vina exclusiva a paratului in destramarea casatoriei, instanta avand in vedere ca potrivit dispozitiilor art. 309 alin. 1 C.civ., sotii isi datoreaza reciproc respect, fidelitate si sprijin moral.
Asa cum a reiesit din declaratia martorului PCD, partile nu se mai inteleg, paratul era violent verbal cu reclamanta si minorii, acestea s-au despartit in fapt de aproximativ 8 ani de zile, desi, din cauza situatiei financiare, continua sa locuiasca in acelasi imobil. A declarat martorul ca paratul este un consumator de bauturi alcoolice, ca nu se ocupa de copii.


Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.