Executorii judecatoresti protesteaza
Data: 17 februarie 2020, 11:58 | autor: L.J. | 0 comentarii | 736 afisari
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) protesteaza dupa ce o grupare cercetata de DIICOT a fost denumita de presa “Gruparea Executorilor”.
UNEJ arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 17 februarie 2020, ca atribuirea unei astfel de denumiri aduce atingere unei intregi categorii profesionale, care isi desfasoara activitatea in numele legii, si care intregeste sistemul de drept, alaturi de celelalte profesii juridice – magistrati, avocati, notari, consilieri juridici etc.
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti mai precizeaza ca in dosarul instrumentat de DIICOT nu sunt implicati mai multi executori judecatoresti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel incat profesia acestuia sa dea numele gruparii presupus infractionale:
“Adresam jurnalistilor rugamintea de a evita astfel de formulari generale si de a nu mai folosi in cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei intregi profesii”.
Iata comunicatul UNEJ:
“Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetarile pe care le efectueaza referitoare la destructurarea unui grup infractional organizat, format din 10 persoane, in care se presupune ca ar fi implicat si un executor judecatoresc.
Precizam ca executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public, constand in executarea silita a dispozitiilor civile din titlurile executorii, precum si alte atributii date prin lege in competenta lor. In lipsa executorilor judecatoresti, procesul civil ar fi golit de substanta, nefiind posibila impunerea in mod coercitiv a obligatiilor din titlurile executorii, in cazul neexecutarii voluntare a acestora. In doctrina este recunoscut faptul ca executarea silita este a doua etapa a procesului civil.
Fiecare executor judecatoresc este responsabil pentru legalitatea actelor si procedurilor pe care le desfasoara dupa inregistrarea cererii de executare.
In cadrul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania, infiintata in baza Legii nr.188/2000 sunt inregistrati 864 de executori judecatoresti.
UNEJ colaboreaza cu institutiile statului atat pentru ducerea la indeplinire a atributiilor executorilor judecatoresti, cat si pentru identificarea practicilor neconforme, desfasurand activitati cu rol preventiv sau sanctionator. In acest scop, UNEJ efectueaza, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecatoresti de pe langa Curtile de Apel, controale periodice sau ca urmare a unor sesizari, cu scopul imbunatatirii activitatii de executare silita sau a sanctionarii abaterilor constatate, putandu-se propune Ministrului Justitiei chiar excluderea persoanei vinovate din randul executorilor judecatoresti.
De la infiintarea UNEJ si pana in prezent, deci in aproximativ 20 de ani, au fost condamnati prin hotarari judecatoresti penale definitive un numar de 21 executori judecatoresti, care au fost exclusi din profesie.
Prin urmare, UNEJ - in numele executorilor judecatoresti care isi indeplinesc atributiile legale cu onestitate si profesionalism - protesteaza fata de atribuirea, in presa, gruparii cercetate in cadrul dosarului la care face referire comunicatul DIICOT mentionat anterior, a denumirii de 'GRUPAREA EXECUTORII'.
Atribuirea unei astfel de denumiri, aduce atingere unei intregi categorii profesionale, care isi desfasoara activitatea in numele legii, intregind sistemul nostru de drept, alaturi de celelalte profesii juridice – magistrati, avocati, notari, consilieri juridici etc. In plus, in speta nu sunt implicati mai multi executori judecatoresti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel incat profesia acestuia sa dea numele gruparii presupus infractionale.
Nu in ultimul rand, reamintim ca potrivit art. 23, alin. 11 din Constitutia Romaniei, art. 66 din Codul de Procedura Penala, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si art. 6 alin. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti penale de condamnare, persoana cercetata sau judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
In concluzie, adresam jurnalistilor rugamintea de a evita astfel de formulari generale si de a nu mai folosi in cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei intregi profesii.
Totodata, UNEJ isi exprima totala disponibilitate de a furniza informatiile publice necesare unei corecte informari a destinatarilor articolelor de presa".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 30 iulie 2020, 18:15
GUVERNUL ORBAN, VICTORIE LA CURTEA CONSTITUTIONALA - „Admite obiectia de neconstitutionalitate”
-
HOTARARI PENALE 23 iulie 2020, 16:29
JUDECATOARE ACHITATA DE INALTA CURTE - “Nu poate impartasi sustinerile din rechizitoriu”
-
HOTARARI CIVILE 14 iulie 2020, 15:19
FOSTUL ADJUNCT AL DNA, SANCTIONAT DE INALTA CURTE - “S-a adus atingere intereselor legitime ale reclamantei”
-
C.C.R. 06 iulie 2020, 17:28
CCR, DECIZIE PRIVIND DREPTURILE MARTORILOR - “Solutia legislativa este neconstitutionala”
-
C.C.R. 01 iulie 2020, 17:51
DECIZIA CCR PRIVIND INTERNAREA FORTATA - “Reprezinta ultima optiune”
-
C.C.R. 25 iunie 2020, 16:26
CCR, DECIZIE PRIVIND IMPLICAREA SRI IN DOSARE PENALE - “ Admite exceptia de neconstitutionalitate”
-
C.C.R. 09 iunie 2020, 13:35
KLAUS IOHANNIS, VICTORIE LA CCR - “Admite obiectia”
-
C.C.R. 03 iunie 2020, 14:41
DECIZIA CCR PRIVIND SUSPENDAREA CREDITELOR - “Este neconstitutionala”
-
HOTARARI CIVILE 01 iunie 2020, 16:36
DECIZIA INALTEI CURTI - "Anuleaza recursul"
-
HOTARARI CIVILE 26 mai 2020, 15:04
Esec la Inalta Curte: “Nesubliniind relevanta pe care o prezinta in raport cu solutia instantei de fond”
-
C.C.R. 19 mai 2020, 12:28
CCR, DECIZIE PE SESIZAREA PNL - “Admite obiectia de neconstitutionalitate”
-
C.C.R. 13 mai 2020, 18:32
Motivarea CCR privind starea de urgenta - "Nu poate sa deroge"
-
C.C.R. 12 mai 2020, 11:11
DECIZIA CCR - „Admite exceptia de neconstitutionalitate”
-
HOTARARI CIVILE 08 mai 2020, 10:51
TRIBUNALUL BUCURESTI - "Admite cererea formulata de reclamant"
-
HOTARARI CIVILE 06 mai 2020, 11:49
APEL ADMIS DE TRIBUNALUL BUCURESTI - "Sunt intrunite in prezenta cauza"
-
HOTARARI CIVILE 01 mai 2020, 14:16
CONTRAVALOAREA TRANZACTIILOR EFECTUATE - „Admite cererea”
-
HOTARARI PENALE 28 aprilie 2020, 11:14
SOLICITARE RESPINSA DE INALTA CURTE - “Este nefondata”
-
HOTARARI CIVILE 24 aprilie 2020, 11:28
PROCES CU AUTORITATEA PENTRU ADMINISTRAREA ACTIVELOR STATULUI - „Isi pastreaza caracterul aditional dobandit prin formularea sa”
-
HOTARARI PENALE 22 aprilie 2020, 10:41
MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE - "Nu pot fi primite nici criticile vizand temeinicia acuzatiilor"
-
HOTARARI CIVILE 17 aprilie 2020, 12:10
DESFACEREA CASATORIEI, INSTANTA COMPETENTA: "Reclamantul locuia in circumscriptia judecatoriei in care s-a aflat cea din urma locuinta comuna"
-
HOTARARI PENALE 13 aprilie 2020, 11:20
INALTA CURTE - "A devenit o cale extraordinara de atac"
-
HOTARARI PENALE 09 aprilie 2020, 11:34
APEL RESPINS DE INALTA CURTE - „Este inadmisibil”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii