Excluderea din magistratura a doi judecatori, inlocuita de ICCJ cu alte sanctiuni disciplinare

Data: 18 August 2016, 17:37 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2524 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a informat, joi 18 august 2016, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile formulate de judecatorii Claudia Monica Cipariu, din cadrul TMB – Sectia I penala, si Gabriel Chifan, din cadrul Curtii de Apel Oradea, impotriva hotararilor prin care Sectia pentru judecatori a CSM a dispus excluderea din magistratura a acestora.


Comunicatele CSM:

In sedinta de azi, 28 octombrie 2015, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Cipariu Claudia Monica, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti. Acesteia i-a fost aplicata sanctiunea excluderii din magistratura, retinandu-se in sarcina sa comiterea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in 'intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile'.

S-a constatat ca doamna judecator a inregistrat intarzieri in redactarea a 53 de hotarari judecatoresti, dintre care unele cu o durata mai mare de doi ani.

Conduita adoptata de catre doamna judecator, care activeaza in materie penala in cadrul Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti, are consecinte asupra dreptului recunoscut partilor de a beneficia de solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil, dar poate determina si constatarea intervenirii prescriptiei raspunderii penale pentru faptele retinute in sarcina inculpatilor din acele cauze, ceea ce face ca scopul procesului penal sa nu fie atins.

Instanta disciplinara a mai avut in vedere la stabilirea sanctiunii si faptul ca doamna judecator nu se afla la prima abatere disciplinara, fiind in trecut sanctionata cu avertisment pentru savarsirea aceluiasi tip de abateri, respectiv efectuarea cu intarziere a lucrarilor din motive imputabile.

Hotararea sectiei va fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro in termen de 20 de zile de la pronuntare. Aceasta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

UPDATE: 17 august 2016

Prin Decizia civila nr. 187 din 30 mai 2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr.12/1/2016, a fost admis recursul declarat de doamna judecator Cipariu Claudia Monica impotriva Hotararii nr.29/J din 23 octombrie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii, Sectia pentru judecatori.

Decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie modifica Hotararea atacata in sensul ca inlocuieste sanctiunea disciplinara dispusa, cu cea prevazuta de art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv diminuarea indemnizatiei lunare brute cu 20% pe o perioada de 6 luni”.

In sedinta din data de 18 februarie 2015, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Chifan Gabriel, judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea.

In temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru judecatori a aplicat domnului Chifan Gabriel, judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura', pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. b) din acelasi act normativ - 'incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii'.

Hotararea pronuntata de Sectia pentru judecatori poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

UPDATE: 16 august 2016

Prin Decizia civila nr. 165 din 26 octombrie 2015, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 1501/1/2015, a fost admis recursul declarat de domnul judecator Chifan Gabriel impotriva Hotararii nr. 3/J din 18 februarie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii, Sectia pentru judecatori.

Decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie modifica Hotararea atacata in sensul ca inlocuieste sanctiunea disciplinara dispusa, cu cea prevazuta de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv mutarea disciplinara pe o perioada de 6 luni incepand cu data de 15.11.2015.

Minuta deciziei ICCJ nr. 187 din 30 mai 2016:

Admite recursul declarat de CIPARIU MONICA–CLAUDIA impotriva hotararii nr. 29 J din 28 octombrie 2015 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara in dosarul nr. 23/J/2015. Caseaza, in parte, hotararea atacata. Aplica recurentei Cipariu Monica – Claudia sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare bruta lunara cu 20% pe o perioada de 6 luni, prevazuta de art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 30 mai 2016”.

Minuta deciziei ICCJ nr. 165 din 26 octombrie 2015:

Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a art. 79 alin 2 din Legea nr. 303/2004, formulata de recurentul CHIFAN GABRIEL. Admite recursul declarat de paratul CHIFAN GABRIEL impotriva hotararii nr. 3/J din 18 februarie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara. Caseaza in parte hotararea atacata si, in consecinta: In baza art. 100 lit. c din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratului judecator CHIFAN GABRIEL sanctiunea constand in mutarea disciplinara pe o perioada de 6 luni, la Curtea de Apel Suceava, incepand cu data de 15 noiembrie 2015. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 26 octombrie 2015”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.