EXCEPTIE DE NECONSTITUTIONALITATE – ICCJ a sesizat CCR cu privire la dispozitiile art. 114 alin. (1), 115 alin. (1) si 103 alin. (3) Cod procedura penala pentru a stabili daca denuntatorul poate fi transformat in martor, iar declaratiile sale pot fi folosite drept mijloace de proba (Exceptia)

Data: 02 April 2018, 16:58 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1276 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile art. 114 alin. (1), 115 alin. (1) si 103 alin. (3) Cod procedura penala. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de avocatii Dan Lupascu si Dumitru Radescu, aparatori ai fostului ministru al Energiei, Constantin Nita, in dosarul in care acesta a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru infractiunea de trafic de influenta. Solutia ICCJ din data de 28 martie 2018, de sesizare a CCR este luata in recurs, dupa ce la fond a fost respinsa exceptia de neconstitutionalitate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, Completul de 5 judecatori

Materia juridica: Penal

Obiectul dosarului: exceptie de neconstitutionalitate

Stadiul procesual: Recurs

Minuta ICCJ pronuntata in data de 28 martie 2018 in dosarul nr. 3157/1/2017/a1.1:

"Admite recursul formulat de inculpatul Nita Constantin impotriva incheierii din data de 15 ianuarie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori Penal 1 in dosarul nr. 3157/1/2017/a1, cu privire la dispozitia de respingere, ca inadmisibila, a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 97 alin.2 lit.d si art.103 alin. 2 si 3 Cod procedura penala, cu referire la art. 114 alin. 1 si art. 115 alin. 1 Cod procedura penala. Caseaza, in parte, incheierea atacata si, rejudecand: Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 114 alin. 1, 115 alin. 1 si 103 alin. 3 Cod procedura penala. Mentine celelalte dispozitii ale incheierii atacate. in baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea recursului raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. 6 Cod procedura penala onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 40 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 28 martie 2018."

Extras din sesizare:

"Pe fondul solicitarii de sesizare este de observat ca au fost formulate veritabile critici de neconstitutionalitate, fiind indicate prevederile constitutionale si conventionale transgresate si prezentate in detaliu argumentele sustinerii exceptiei.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.