EVAZIUNE FISCALA – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata senatorul Ilie Nita: “Nu avea dreptul de a desfasura activitati comerciale in paralel, scopul urmarit fiind obtinerea de venituri nefiscalizate”

Data: 03 September 2018, 12:59 | autor: L.J. | 0 comentarii | 530 afisari

Prin rechizitoriul din 17.05.2018 in dosarul 117/P/2015, DNA i-a trimis in judecata pe:

NITA ILIE, la data faptelor vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si, ulterior, senator in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunilor de:
instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- doua infractiuni de evaziune fiscala,
- patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata
- sapte infractiuni de fals in declaratii,


IVANOVICI FLORIN, avocat in Baroul Suceava si reprezentant legal al Casa De Insolventa Bucovina IPURL, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

NITA NICULINA, sotia primului, director al unei gradinite, pentru savarsirea a:
- patru infractiuni de folosirea functiei pentru favorizarea altor persoane,
- patru infractiuni de fals in declaratii,


CHITIC ILIE, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru savarsirea infractiunii de uz de fals in forma continuata,

CASA DE INSOLVENTa BUCOVINA IPURL pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
SC TEONA BUILD SRL Suceava pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “In perioada 2009-2017, inculpatul Nita Ilie, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si ulterior senator in Parlamentul Romaniei, a exercitat in fapt atributiile de control si administrare a unei societati comerciale, desi, potrivit statutului societatii, administrator era o alta persoana. Inculpatul a actionat in aceeasi maniera si dupa intrarea societatii in procedura de insolventa din dispozitia judecatorului sindic, desi prerogativele acestei functii au fost preluate de catre inculpatul Ivanovici Florin, in calitate de lichidator judiciar.
In acest context, in perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Ivanovici Florin, in calitatea mentionata mai sus, la instigarea inculpatului Nita Ilie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara, in sensul ca:
- nu a condus intreaga activitate a societatii comerciale respective,
- a tergiversat procedura de insolventa pe o perioada de peste 4 ani, in conditiile in care activul societatii se limita la patru autovehicule, din care trei nefunctionale, procedura nefiind incheiata pana la momentul la care judecatorul sindic a dispus inlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar,
- nu si-a precizat pozitia de a mentine si executa sau de a denunta un contract de parteneriat public privat incheiat anterior intre societatea comerciala respectiva si o unitate administrativ teritoriala, despre existenta caruia avea cunostinta.
Actionand in aceasta maniera, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activitatii comerciale de catre inculpatul Nita Ilie, in numele acelei societati, perioada in care acesta a realizat incasari in cuantum total de 871.518 lei, neevidentiate si nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material in acelasi cuantum creditorilor firmei respective, intrucat sumele de bani obtinute nu au fost aportate la masa credala in vederea stingerii debitelor.
In aceeasi perioada, inculpatul Nita Ilie, in calitate de administrator al aceleiasi firme, dar si al SC Teona Build SRL Suceava, cu intentie, a ascuns sursa impozabila sau taxabila, pentru activitatea comerciala desfasurata inclusiv in perioada insolventei, pentru care a incasat suma totala de 2.929.664 lei, neevidentiata contabil si nedeclarata organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinta sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in cuantum total de 693.289 lei.
In perioada 2016 – 2017, inculpata Nita Niculina, in calitate de reprezentant al autoritatii contractante (gradinita al carei director era) si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu incalcarea dispozitiilor legale, a semnat mai multe documente esentiale intocmite in procedurile de achizitie publica derulate, fapt ce a determinat ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, avand calitatea de administrator in fapt a doua societati comerciale, printre care si SC Teona Build SRL, sa obtina, in mod indirect, foloase patrimoniale in cuantum total de 146.552 lei, reprezentand totalul valorii a patru contracte de executie lucrari. in acelasi context, in scopul adjudecarii celor patru contracte de lucrari inculpatul Nita Ilie a folosit mai multe inscrisuri falsificate cu ocazia organizarii licitatiilor.
In acelasi interval de timp, inculpata Nita Niculina a consemnat in fals in declaratiile date in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor ca nu are nici un interes de natura sa afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, in conditiile in care cunostea ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, era administratorul in fapt al celor doua societati comerciale care au adjudecat contractele mentionate anterior.
in perioada 2014 - 2017, inculpatul Nita Ilie, cu intentie, a omis sa consemneze veniturile in valoare totala de 2.041.482 lei, incasate in nume propriu, dar obtinute sub aparenta derularii activitatii comerciale a societatilor pe care le controla.
In lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, in calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce in eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un inscris falsificat intitulat contract de subantrepriza nr. 14 din 18.02.2013”.
Ulterior, o copie a aceluiasi document a fost depus de inculpat si la Primaria municipiului Suceava – Directia Patrimoniu.
In cauza s-au constituit parti civile: Primaria municipiului Suceava, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Suceava, Inspectoratul scolar Judetean Suceava si scoala Gimnaziala Speciala Sf. Stelian Radauti.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului Nita Ilie, pana la concurenta sumei de 1.564.807 lei.
In cauza s-a mai dispus indisponibilizarea si instituirea masurii asiguratorii a popririi de catre Senatul Romaniei sumelor de bani datorate sau care urmeaza a fi datorate in viitor cu titlu de venituri din munca inculpatului Nita Ilie, pana la concurenta sumei de 1.564.807 lei.”


 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.