ccf

Este obligatorie o lege sau o OUG care sa stabileasca termenele in care Presedintele trebuie sa-si exercite atributiile constitutionale

Data: 04 February 2019, 13:12 | autor: Av. Adrian Toni NEACSU | 0 comentarii | 1202 afisari

Este absolut obligatoriu un act normativ care sa stabileasca termenele in care autoritatile publice – Presedintele, Guvernul sau Parlamentul – trebuie sa-si exercite atributiile constitutionale.


Poate fi lege sau ordonanta de urgenta, necesitatea acesteia din urma fiind determinata de urgenta restabilirii starii de constitutionalitate, incompatibila cu orice blocajul institutional creat de tergiversarea indeplinirii unor obligatii constitutionale.

Pentru reinstaurarea suprematiei Constitutiei, orice intarziere, inclusiv urmarea procedurii legislative simple, este nepermisa. Constitutia se aplica incontinuu, fara pauze ori intreruperi.

Curtea Constitutionala a dezvoltat principiul colaborarii loiale intre autoritati, care deriva chiar din principiul loialitatii constitutionale, care reprezinta atasamentul fata de valorile constitutionale, respectarea Constitutiei in litera si in spiritul acesteia, indeplinirea cu buna credinta a obligatiilor si respectarea drepturilor pe care Constitutia le prevede, incadrarea in limitele de competenta stabilite de textele constitutionale si respectarea competentei reglementate pentru toate autoritatile publice, cooperarea, colaborarea, consultarea in indeplinirea competentelor concurente.

In baza acestui principiu, de exemplu, Curtea Constitutionala a stabilit ca procedura numirii ministrilor presupune colaborare loiala intre Presedintele Romaniei si primul-ministru. Presedintele Romaniei, neavand drept de veto, poate sa ceara primului-ministru o singura data, motivat, sa faca o noua propunere de numire a altei persoane in functia de ministru, motivele cererii Presedintelui Romaniei neputand fi cenzurate de primul-ministru.

Problema este ca in Constitutie nu sunt trecute termene in care Presedintele, sau alte autoritati publice, trebuie sa-si exercite atributiile ce le revin potrivit legii supreme ori potrivit principiului colaborarii loiale.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.