ccf

ESEC LA INALTA CURTE - “Respinge recursul”

Data: 23 March 2020, 11:25 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1951 afisari

Prin Decizia 164/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul, ca inadmisibil.

Prin Incheierea penala nr. 942 din 10 decembrie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia penala, in Dosarul nr. x/2018 a fost respinsa, ca inadmisibila, contestatia formulata de petentul A. impotriva Incheierii nr. 73 din 26 octombrie 2018 a Curtii de Apel Suceava, sectia penala si pentru cauze cu minori, pronuntata in Dosarul nr. x/2018.  
Impotriva acestei hotarari, petentul A. a formulat contestatie.

In cauza, s-a retinut ca petentul a uzat de o cale de atac, cea a plangerii impotriva solutiei de clasare, in conformitate cu dispozitiile art. 340 alin. (1) din C. proc. pen., dispunandu-se solutia de respingere a acesteia, ca nefondata, potrivit art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen.

Din interpretarea dispozitiilor art. 341 alin. (8) din C. proc. pen., a rezultat ca hotararea prin care s-a pronuntat solutia de respingere a plangerii impotriva ordonantelor procurorului este definitiva.

Prin urmare, constatand ca in cauza, petentul A. a formulat contestatie impotriva unei hotarari nesusceptibile de reformare prin promovarea acestei cai de atac, Completul de 2 judecatori al Inaltei Curti a respins, ca inadmisibila, contestatia impotriva Incheierii nr. 73 din 26 octombrie 2018 a Curtii de Apel Suceava, sectia penala si pentru cauze cu minori, pronuntata in Dosarul nr. x/2018.

 Impotriva Incheierii penale nr. 942 din 10 decembrie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia penala, in Dosarul nr. x/2018, petentul A. a exercitat calea de atac a recursului, cauza fiind inregistrata pe rolul Inaltei Curti - Completul de 5 Judecatori la data de 25 ianuarie 2019, sub nr. x/2019, primul termen fiind stabilit in mod aleatoriu la data de 1 aprilie 2019.

Prin Decizia penala nr. 109 din data de 16 aprilie 2019, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori in Dosarul nr. x/2019 a respins, ca inadmisibil, recursul declarat de recurentul A. impotriva Incheierii penale nr. 942 din 10 decembrie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia penala, in Dosarul nr. x/2018.
Instanta a retinut ca petentul a exercitat calea de atac a recursului, cale de atac care nu mai este prevazuta in actuala reglementare a C. proc. pen., impotriva unei hotarari definitive, nesusceptibila de a face obiectul unei cai de atac ordinare sau extraordinare, aspect de natura a incalca coerenta sistemului cailor de atac reglementate de lege.

 Nemultumit de solutia pronuntata petentul A. a declarat recurs, impotriva Deciziei penale nr. 109 din data de 16 aprilie 2019, cauza inregistrandu-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori la data de 17 mai 2019, sub nr. x/2019, primul termen fiind stabilit in mod aleatoriu la data de 11 iunie 2019.

Minuta Inaltei Curti:

“Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de recurentul A. impotriva Deciziei penale nr. 109 din data de 16 aprilie 2019, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori in Dosarul nr. x/2019.
In baza art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., obliga recurentul la plata sumei de 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

„Potrivit dispozitiilor C. proc. pen., admisibilitatea cailor de atac este conditionata de exercitarea acestora cu respectarea dispozitiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotararile susceptibile a fi supuse controlului judiciar, termenele de declarare a cailor de atac si motivele pentru care se poate cere reformarea hotararii atacate.

C. proc. pen. prevede o singura cale ordinara de atac - apelul, dandu-se eficienta principiului dublului grad de jurisdictie, prevazut de art. 2 parag. 1 al Protocolului 7 la Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Totodata, in reglementarea C. proc. pen., recursul este o cale extraordinara de atac (denumita 'recurs in casatie'), ce poate fi exercitata doar in cazuri anume prevazute de lege si numai pentru motive de nelegalitate.


In prezenta cauza, Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost sesizat cu recursul declarat de recurentul A. impotriva Incheierii nr. 954 din 13 decembrie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia penala, in Dosarul nr. x/2018, hotarare definitiva, nesusceptibila de a face obiectul unei cai ordinare sau extraordinare de atac, aspect de natura a incalca coerenta sistemului cailor de atac reglementate de lege, dispozitiile ce stabilesc tipul de hotarari susceptibile a fi atacate, dar si principiul unicitatii cailor de atac si modul de stabilire a ierarhiei acestora.

Or, recunoasterea unei cai de atac in alte conditii decat cele prevazute de legea procesual penala constituie o incalcare a principiului legalitatii acesteia si, din acest motiv, apare ca o solutie inadmisibila in ordinea de drept”.


>>Decizia Inaltei Curti


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.