ccf

E oficial. Medicii din sistemul public de sanatate nu mai pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti (decizia)

Data: 09 August 2015, 10:24 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2079 afisari

Decizia nr. 19/04.06.2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-a stabilit ca "fapta medicului din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care sa atraga incidenta dispozitiilor art. 21 alin. (1) teza I-a din Codul penal", a devenit obligatorie, miercuri 5 august 2015, odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 590.


Decizia apartine Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala al Inaltei Curti, condus pe presedintele Sectiei Penale a ICCJ, judecatorul Mirela Sorina Popescu (foto).

Sesizarea privind dezlegarea de principiu a acestei probleme de drept a fost formulata de Curtea Militara de Apel Bucuresti, in dosarul nr. 34/753/2013, cu solicitarea de a se stabili daca fapta medicului, care are calitatea de functionar public, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. (2) din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, constituie sau nu o exercitare a unui drept recunoscut de lege, avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. (1) teza a-I-a din Codul penal.

Minuta deciziei nr. 19/04.06.2015 a ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala:

"Admite sesizarea formulata de Curtea Militara de Apel, in dosarul nr. 34/753/2013 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: 'daca fapta medicului, care are calitatea de functionar public, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. (2) din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, constituie sau nu o exercitare a unui drept recunoscut de lege, avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. (1) teza I din C.pen.'.
Stabileste ca fapta medicului din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in sensul art. 34 alin. (2) din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care sa atraga incidenta dispozitiilor art. 21 alin. (1) teza I-a din Codul penal.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) Cod procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 04 iunie 2015".

>>Decizia integrala nr. 19/04.06.2015 a ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala

>>Incheierea din 16 februarie 2015 prin care Curtea Militara de Apel Bucuresti a sesizat ICCJ 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.