Drepturile fundamentale: „si lux”, dar nu „un lux”
Data: 15 March 2016, 16:22 | autor: Mihnea Corneliu BIRSAN | 1 comentarii | 2150 afisari
O butada pe care o savuram pe bancile facultatii suna cam asa: „prima ustensila a juristului nu este legea, ci dictionarul”. Trecerea anilor m-a facut sa ii masor permanent valoarea.
Atunci cand ministrul justitiei s-a exprimat in acesti termeni: „cu o urmarire penala si o combatere a infractionalitatii slabe, discutia despre drepturi e un lux teoretic”, mi-am depasit rapid starea de perplexitate si m-am indreptat catre dictionar.
Din latinescul „lumina”, „lux” poate fi un substantiv neutru, insemnand „nivel de viata excesiv de costisitor; fast, eleganta, somptuozitate, splendoare. „Lux” poate fi de asemenea acea locutiune adjectivala „de lux”, insemnand a) extrem de confortabil; care nu reprezinta un lucru de prima necesitate; elegant, somptuos; sau b) de calitate superioara, de prim rang; select.
Mi s-a parut un exercitiu interesant sa extrapolez elementele lingvistice la concepte juridice. Facand acest lucru, ajung la concluzia ca totul tine de nuanta: drepturile fundamentale sunt „si lux”, dar nu „un lux”.
1. Drepturile fundamentale sunt „si lux”
Drepturile si libertatile fundamentale sunt in primul rand instrumente juridice prin care cele mai inalte aspiratii ale unei societati umane sunt proclamate, protejate si, la nevoie, impuse. Ele sunt si acte „de lumina”, o lumina „de calitate superioara”. Pentru a intelege, dincolo de idealism, sensul acestei afirmatii, este suficient sa aruncam o privire lucida catre capacitatile „tenebroase” ale naturii umane: „Omul este tentat sa-si satisfaca nevoia de agresiune in detrimentul aproapelui, sa-i exploateze munca fara retributie, sa-l utilizeze sexual fara consimtamant, sa-si aproprieze bunurile lui, sa-l umileasca, sa-l supuna la suferinte, sa-l martirizeze si sa-l omoare. Homo homini lupus: cine ar avea curajul, in fata tuturor invatamintelor vietii si istoriei, sa conteste acest adagiu?”
Asadar, este lesne de inteles ca drepturile fundamentale reprezinta refuzul ratiunii de a abdica in fata ispitelor tiranice. Ele devin incercarea omului de a impune lumina judecatii rezonabile asupra obscurelor eruptii de afecte josnice. Nu este vorba de un act mistic de credinta, ci de erijarea pragmatica de baraje in fata ororii: „Sunt liberal pentru a nu deveni asasin”.
Nu intamplator, secolul XVIII, remarcabil prin lupta impotriva arbitrariului si consolidarea bazelor libertatilor fundamentale moderne, a fost numit „Epoca luminilor”.
Pe aceasta temelie, s-au nascut in spatiul occidental o serie de drepturi considerate astazi „intangibile”, precum dreptul de a nu fi torturat sau supus tratamentelor degradante si inumane sau principiul legalitatii incriminarii si pedepsei. Poate doar tortionarul perfect, in masura in care exista, nu ar percepe aceste institutii ca niste acte luminate.
2. Drepturile fundamentale nu sunt „un lux”
A pretinde ca drepturile fundamentale sunt un lux inseamna a le percepe ca fiind concepte dispensabile, pe alocuri inutile, „voluptuare” ar spune civilistii. Asadar, un lux poate fi suspendat, caci nu este necesar, la inceput doar partial, poate provizoriu. Apoi, de ce nu, in mod peren. Motive se vor gasi, societatile debordand de imaginatie cand vine vorba de politici publice represive prezentate ca fiind imperios necesare: „manie proletara” in lupta de clase ieri, „camp tactic” in lupta impotriva coruptiei astazi.
Protectia libertatilor fundamentale nu poate insemna naivitate, lipsa de pragmatism sau acceptarea unei presupuse acaparari cinice de catre „marea coruptie” care, iata, ar fi inlocuit mirungerea televizata in Parlament cu invocarea oportunist-obsesiva a unor instrumente juridice „teoretice”.
Drepturile fundamentale depasesc intrigile de conjunctura, facand apel la constiinta istorica. A accepta, fie si macar partial, ideea ca libertatile fundamentale sunt „un lux”, inseamna a redeschide in mod generos usa catre o obscuritate pe cat de regretabila, pe atat de dispusa sa revina fulminant in prim plan. Fiecare paranteza istorica sau relaxare sistemica realizata in materie de drepturi fundamentale a deschis calea spre atrocitati care inca ne bantuie. Ma gandesc la cele doua deflagratii mondiale. De altfel, se invocau libertati cand sinistrul frontispiciu de la Auschwitz intretinea cinic speranta ca „Munca te face Liber”. A se remarca cum, subtil, dar in esenta la fel, mesajul este preluat de industria corporatist-consumerista in epoca noastra. Ma mai gandesc la comunismul practicat in unele tari, unde nobilul ideal de lupta impotriva exploatarii omului de catre om a generat mai degraba zdrobirea omului de catre un sistem inuman.
Aceste exemple nu sunt desuete: legislatii actuale de ranforsare a securitatii adoptate in democratii traditionale, precum Patriot Act in SUA sau starea de urgenta in Franta, genereaza un climat de suspiciune si clivaj in sanul comunitatilor etnico-religioase, totodata sacrificand libertati fundamentale in numele securitatii. In 2016, ar fi o lipsa de luciditate sa nu remarcam alunecarea unor natiuni precum Ungaria sau Polonia spre zona autoritara sau chiar izolationista, Anglia antamand procedura de divort cu Uniunea Europeana prin referendum, Franta cunoscand o ingrijoratoare ascensiune a formatiunii de extrema dreapta Front National.
Desigur, nu trebuie trase concluzii pripite, dar imi pare ca nici indiferenta nu este o abordare corecta. Poate devine necesar, acum cand suntem rasfatatii beneficiari ai unei Europe fara razboi, sa ne reamintim ca Uniunea Europeana si-a avut geneza in dorinta arzatoare de a preveni conflicte bazate pe ura fata de Vecin si Strain, tocmai prin crearea unei comunitati de valori fondata, in esenta, pe „luxul” libertatilor fundamentale.
Este de necontestat faptul ca in orice societate democratica, combaterea infractionalitatii este un obiectiv legitim si esential. Savarsirea unei infractiuni presupune ca un membru al Corpului social denunta unilateral, prin indiferenta sau ostilitate, Pactul social. Este firesc ca societatea sa riposteze. In schimb, o astfel de riposta desfasurata, fie si macar partial, in afara cadrului drepturilor si libertatilor fundamentale, duce acea societate pe calea tiraniei, Corpul social imprumutand in mod nepermis din nedemnitatea infractorilor sai. Asa ca Fiat lux!
Mihnea Corneliu BIRSAN
Avocat au Barreau de Strasbourg
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Comentarii
# Manuela Gornoviceanu 16 March 2016 08:27 +1