DOSARUL GRIPEI AVIARE - Decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care au fost pronuntate achitari pentru luare si dare de mita, abuz in serviciu, aderare la grup infractional organizat, transmitere fictiva de actiuni: “Nu exista vreo proba in dosar din care sa rezulte ca intr-adevar sumele de bani au fost date”

Data: 06 August 2018, 12:47 | autor: L.J. | 0 comentarii | 591 afisari

Prin Decizia 934/2017, Curtea de Apel Bucuresti a dispus achitare in cazul infractiunilor de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, aderare la grup infractional organizat, complicitate la dare de mita, luare de mita, transmitere fictiva de actiuni sau parti sociale, favorizarea faptuitorului in cazul mai multor inculpati, si a pronuntat condamnari pentru instigare la transmitere fictiva de actiuni sau parti sociale si spalare de bani. La fond, Tribunalul Bucuresti pronuntase condamnari pentru majoritatea inculpatilor, in cazul a doi dintre acestia constatand incetarea procesului penal ca urmare a decesului.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “In cursul lunii octombrie 2005, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, inculpata Hincu Mihaela Sorina, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, a actionat astfel incat firma S.C. LUMI SRL Iasi, apartinand inculpatului Ursachi Tonel, sa obtina, in mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, in conditiile in care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati.
Intr-o prima etapa, inculpatii Ursachi Tonel, Butean Victor si Hincu Mihaela Sorina, toti trei medici veterinari cu cunostinte de specialitate in domeniu, profitand de situatia creata, au dezinformat autoritatile, reusind sa determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari si in mod inutil unor societati comerciale private, in vederea efectuarii asa-zisei dezinfectii in unele puncte rutiere si feroviare.
Cei trei au constituit un grup infractional organizat, coordonat de inculpatul Butean Victor si in care l-au atras ulterior si pe Apetri Adrian Lazarica. Acest grup a actionat in toata perioada derularii contractelor, si anume octombrie 2005 - martie 2006.
Infractiunile au fost comise in contextul in care directiile sanitar-veterinare controlau fenomenul si nu era necesara interventia unor firme private.
Concret, cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iasi, firma administrata de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfectie in puncte feroviare si rutiere, finantate din bani publici, atat de la Compania Nationala Caile Ferate Romane (CNCFR) cat si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR).
Din partea CNCFR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de directorul general Preoteasa Traian, impreuna cu Ivanescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela si Papa Traian, persoane din conducerea companiei.
Din partea CNADR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de director general Balut Aurel si de sefa al Oficiului Juridic Lupu Laura.

La data respectiva, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat si niciun fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante si nu in toate situatiile intr-o maniera nesatisfacatoare.
Mai precis, activitatile de dezinfectie pe care, in virtutea contractelor ar fi trebuit sa le execute S.C. LUMI S.R.L au fost subcontractate de catre S.C. MIOR S.R.L., desi prevederile stipulau clar ca subcontractarea este nepermisa. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care in calitate de administrator la S.C. MIOR S.R.L. a subcontractat activitatile altor 12 societati comerciale, a prezentat facturi si devize de plata neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a S.C. LUMI S.R.L., dar si prestatiile subcontractantilor. in acest fel, a permis continuarea efectuarii de plati nejustificate de catre autoritatile contractante.
Prejudiciul cauzat prin faptele inculpatilor, in dauna CNCFR si a CNADR se ridica la suma de 20.425.975 lei, adica aproximativ 5.835.992 euro, iar firma SC LUMI SRL Iasi a inregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.
In schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma S.C. Lumi SRL, mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada martie - august 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat direct sau indirect suma totala de 61.800 lei, adica aproximativ 20.000 euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioada. In acelasi timp, inculpata Hincu Mihaela Sorina coordonandu-se cu inculpatul Butean Victor, nu a facut controale si a permis firmei S.C. LUMI S.R.L. sa incaseze sume de bani in mod nejustificat, a dezinformat in permanenta factorii de decizie, determinand semnarea si mentinerea contractului cu S.C. LUMI S.R.L. In schimb, a primit in contul personal de card, in perioada 28 septembrie 2005 – 20 aprilie 2006, suma totala de 12.050 lei, atat direct de la inculpatul Butean Victor cat si indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel. Ulterior, banii au fost ridicati de catre inculpata atat in numerar, dar si utilizati pentru plati cu cardul la comercianti.
Inculpatul Maftei Andrei a dat o declaratie mincinoasa si a prezentat organelor de urmarire penala un document fals, in incercarea de a-l ajuta pe Buteanu Victor sa justifice sumele de bani primite cu titlu de mita.
De asemenea, pentru a disimula provenienta sumelor de bani din contractele de dezinfectie, inculpatul Butean Victor s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. (firma pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lazarica) cumparand prin intermediul acesteia actiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat in sensul cesionarii fictive, in mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obtine o parte banii alocati pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusa S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. in mod artificial in lantul de furnizori de substante dezinfectante. Astfel, firma controlata de inculpatul Butean Victor a incasat de la S.C. LUMI S.R.L. Iasi suma totala de 7.127.811 lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme inseamna peste 2 milioane euro. Este vorba chiar de banii primiti de la CNCFR si CNADNR prin contractele nelegale incheiate. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre inculpatul Butean Victor. Precizam ca, in perioada desfasurarii acestor activitati, Butean Victor a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar in cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi in ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.
La randul sau, Ursachi Tonel a actionat intr-o maniera identica, in scopul spalarii sumelor de bani provenite din infractiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanta infiintate in acest sens, S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L (la care asociati erau cumnatul si nepotul, respectiv Afrasinei Valica si Ursache Andrei Lucian), pentru a efectua retrageri in numerar in numele sau si a nepotului sau. Practic banii au fost doar „rotiti” prin S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L. si au reintrat in posesia inculpatului Ursachi Tonel.
In acest sens, inculpatul Ursachi Tonel a constituit el insusi un grup infractional organizat, separat, pe care l-a coordonat si din care au facut parte Ursache Andrei Lucian si Afrasinei Valica.
In vederea recuperarii prejudiciului cauzat, precum si a confiscarii sumelor de bani obtinute prin savarsirea infractiunii, s-au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor, respectiv: bunuri imobile in valoare totala de 2.163.031 lei, conturi bancare in valoare totala de 1.336.902 lei si de 170.625 euro”.

Minuta Curtii de Apel Bucuresti:

“In baza art.421 pct.2 lit. a C.p.p. admite apelurile declarate de apelantii-inculpati Afrasinei Valica, Apetri Adrian Lazarica, Butean Victor, Hincu Mihaela Sorina, Ivanescu Florina Consuela, Lupu Laura, Maftei Andrei, Orzescu Scarlat, Papa Traian, Preoteasa Traian, Ursache Andrei Lucian, Ursachi Tonel, Voicu Dorina, partile responsabile civilmente SC Agrozoovet Consult Impex, SC Lumi SRL, SC Mior SRL si Parchetul de pe langa i.C.C.J. – D.N.A. impotriva sentintei penale nr. 914/04.06.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 26183/3/2011*. In baza art. 419 C.p.p. extinde efectele apelului si cu privire la inculpatul-decedat Balut Aurel. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si, in fond, rejudecand:
1. In baza art. 16 al. 1 lit. c C.p.p. achita pe inculpata Hincu Mihaela Sorina pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu prev. de art. 26 C.p. din 1969 rap. la art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 248 C.p. din 1969 si cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art. 5 C.p. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpata Hincu Mihaela Sorina pentru savarsirea infractiunii de luare de mita prev. art. 254 al. 2 C.p. din 1969 cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din1969 si art. 5 C.p. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpata Hincu Mihaela Sorina pentru savarsirea infractiunii de aderare la grup infractional organizat prev. art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art. 5 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatei Hincu Mihaela Sorina.
2. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpatul Butean Victor pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita prev art. 26 C.p. din 1969 rap. la art. 255 C.p. din 1969, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. din 1969 si art. 5 C.p. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Butean Victor pentru savarsirea infractiunii de luare de mita prev art. 254 al.2 C.p. din 1969, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. din 1969 si art. 5 C.p. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpatul Butean Victor pentru savarsirea infractiunii de constituire de grup infractional organizat prev. art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art. 5 C.p. (doua infractiuni). In baza art. 16 al. 1 lit. f C.p.p. rap. la art. 124 C.p. din 1969 si art. 122 al. 1 lit. d C.p. din 1969 inceteaza procesul penal pentru savarsirea infractiunii de efectuarea de operatiuni comerciale incompatibile cu functia detinuta prev. de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. din 1969 si art.5 C.p., ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale. In baza art. 25 C.p. din 1969 rap. la art. 2801 din legea nr. 31/1990 cu aplic. art. 17 lit. h din Legea nr. 78/2000 si art. 5 C.p. condamna pe inculpatul Butean Victor la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de instigare la transmitere fictiva de actiuni sau parti sociale. In baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit.a teza a II-a, lit.b si c C.p. din1969 pe durata executarii pedepsei principale. in baza art. 29 al.1 lit. a din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 17 lit. e din Legea 78/2000, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. 1969 si art.5 C.p., condamna pe inculpatul Butean Victor la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. in baza art. 65 C.p. din1969 aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din 1969 pe o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei principale. in baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit.a teza a II-a, lit.b si c C.p. din1969 pe durata executarii pedepsei principale. in baza art. 33 lit. a C.p. din 1969 si art. art. 34 al. 1 lit. b C.p. din 1969 contopeste pedeapsa de 3 ani inchisoare cu pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, rezultand o pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare. in baza art. 65 C.p. din1969 aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din 1969 pe o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei principale. in baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit.a teza a II-a, lit.b si c C.p. din1969 pe durata executarii pedepsei principale. In baza art.88 C.p. din 1969 deduce din durata pedepsei perioada retinerii si a arestarii preventive de la 11.12.2010 la 10.01.2011. Inlatura dispozitiile din sentinta penala apelata referitoare la confiscarea sumei de 61.800 lei, provenita din infractiunea de luare de mita. In baza art. 33 din legea nr. 656/2002 rap. la art. 118 al. 1 lit. b C.p. din 1969 confisca de la inculpatul Butean Victor suma de 1.397.129,74 lei. Mentine masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatului Butean Victor.
3. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Preoteasa Traian pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. art. 297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatului Preoteasa Traian.
4. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpata Ivanescu Florina Consuela pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. art. 297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatei Ivanescu Florina Consuela.
5. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpata Voicu Dorina pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. art. 297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatei Voicu Dorina.
6. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Papa Traian pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. art.297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatului inculpatul Papa Traian.
7. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpata Lupu Laura pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prev. art.297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatei Lupu Laura.
8. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpatul Apetri Adrian Lazarica pentru savarsirea infractiunii de constituire de grup infractional organizat prev. art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art.5 C.p.. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Apetri Adrian Lazarica pentru savarsirea infractiunii de transmitere fictiva de actiuni sau parti sociale prev. de art. 2801 din legea nr. 31/1990 cu aplic. art. 17 lit. h din Legea nr. 78/2000 si art.5 C.p. In baza art. 29 al.1 lit. a din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 17 lit. e din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. 1969 si art.5 C.p., condamna pe inculpatul Apetri Adrian Lazarica la pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. In baza art. 65 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din 1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. in baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe durata executarii pedepsei principale. In temeiul art. 81 C.p. din 1969 suspenda conditionat executarea pedepsei, pe un termen de incercare de 5 ani. In temeiul art. 83 C.p. din 1969 pune in vedere inculpatului dispozitiile privitoare la revocarea suspendarii conditionate a pedepsei. In temeiul art.71 alin. 5 C.p. din 1969 pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se suspenda executarea pedepsei accesorii aplicate. in baza art. 33 din legea nr. 656/2002 rap. la art. 118 al. 1 lit. b C.p. din 1969 confisca de la inculpatul Apetri Adrian Lazarica suma de 232.350,20 lei. Mentine masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatului Apetri Adrian Lazarica.
9. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpatul Ursache Andrei Lucian pentru savarsirea infractiunii de aderare la grup infractional organizat prev. art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art.5 C.p. in baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Ursache Andrei Lucian pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. de art. 255 C.p. din 1969 rap. la art. 7 al. 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art.5 C.p. in baza art. 29 al.1 lit. a din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 17 lit. e din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. 1969 si art.5 C.p., condamna pe inculpatul Ursache Andrei Lucian la pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. In baza art. 65 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din 1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe durata executarii pedepsei principale. In temeiul art. 81 C.p. din 1969 suspenda conditionat executarea pedepsei, pe un termen de incercare de 5 ani. In temeiul art. 83 C.p. din 1969 pune in vedere inculpatului dispozitiile privitoare la revocarea suspendarii conditionate a pedepsei. In temeiul art.71 alin. 5 C.p. din 1969 pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se suspenda executarea pedepsei accesorii aplicate. In baza art. 33 din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 118 lit. e C.p. din 1969 confisca de la inculpatul Ursache Andrei Lucian suma de 1.296.300 lei, masura care se va aduce la indeplinire, prin valorificarea bunurilor inculpatului sechestrate in timpul urmaririi penale, ale altor bunuri de orice natura aflate in proprietatea inculpatului si, in baza art. 118 lit. e C.p.din 1969, si a 1/3 din sumele sechestrate in conturile SC Agrozoovet Consult Impex SRL. In baza art. 33 din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 111 al. 3 C.p. din 1969 si art. 118 lit. e C.p. din 1969 confisca de la inculpatul Ursachi Tonel (decedat) suma de 1.296.300 lei, masura care se va aduce la indeplinire, prin valorificarea bunurilor inculpatului sechestrate in timpul urmaririi penale, ale altor bunuri de orice natura aflate in proprietatea inculpatului si, in baza art. 118 lit. e C.p. din 1969, a 1/3 din sumele sechestrate in conturile SC Agrozoovet Consult Impex SRL.
10. In baza art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achita pe inculpatul Afrasinei Valica pentru savarsirea infractiunii de aderare la grup infractional organizat prev. art. 7 din Legea nr. 39/2003, cu aplic. art. 41 al.2 C.p. din 1969 si art.5 C.p. in baza art. 29 al.1 lit. a din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 17 lit. e din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 41 al. 2 C.p. 1969 si art.5 C.p., condamna pe inculpatul Afrasinei Valica la pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. in baza art. 65 C.p. din1969 aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din 1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. in baza art.71 al.1 C.p. din 1969 aplica inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c C.p. din1969 (administrator sau asociat la o societate comerciala) pe durata executarii pedepsei principale. In temeiul art. 81 C.p. din 1969 suspenda conditionat executarea pedepsei, pe un termen de incercare de 5 ani. In temeiul art. 83 C.p. din 1969 pune in vedere inculpatului dispozitiile privitoare la revocarea suspendarii conditionate a pedepsei. In temeiul art.71 alin. 5 C.p. din 1969 pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se suspenda executarea pedepsei accesorii aplicate. in baza art. 33 din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 118 lit. e C.p. din 1969 confisca de la inculpatul Afrasinei Valica suma de 569.400 lei, masura care se va aduce la indeplinire, prin valorificarea bunurilor inculpatului sechestrate in timpul urmaririi penale, ale altor bunuri de orice natura aflate in proprietatea inculpatului si, in baza art. 118 lit. e C.p. din 1969, si a 1/3 din sumele sechestrate in conturile SC Agrozoovet Consult Impex SRL.
11. In baza art. 16 al. 1 lit. c C.p.p. achita pe inculpatul Orzescu Scarlat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu prev. art. 48 C.p. rap. la art.297 al.1.C.p. rap. la art. 309 C.p. si la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art.35 C.p. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor apartinand SC MIOR SRL si inculpatului Orzescu Scarlat.
12. In baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Maftei Adrian pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 C.p. in baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Maftei Adrian pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prev. de art. 273 C.p. Respinge ca nefondat apelul formulat de partea civila Ministerul Transporturilor. Respinge ca neintemeiata actiunea civila formulata de partea civila Ministerul Transporturilor fata de toti inculpatii. Ridica masura asiguratorie luata in cursul urmaririi penale asupra bunurilor apartinand inculpatului decedat Balut Aurel. Mentine dispozitiile din sentinta penala apelata referitoare la mentinerea, luarea si executarea masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator numai in vederea confiscarii speciale dispuse, precum si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, asupra bunurilor mobile si imobile, corporale si incorporale, ale inculpatilor Butean Victor, Apetri Adrian Lazarica, Ursachi Tonel (decedat), Ursache Andrei Lucian si Afrasinei Valica. Mentine dispozitiile din sentinta penala apelata referitoare la luarea, mentinerea, si executarea masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator asupra conturilor S.C. Lumi S.R.L., iar sumele obtinute vor asigura aducerea la indeplinire a dispozitiilor privitoare la confiscarea luata impotriva inculpatului Ursachi Tonel. Mentine masura de indisponibilizare a sechestrului asigurator asupra conturilor S.C. Elis 96 Comprod Impex S.R.L., iar sumele obtinute vor asigura aducerea la indeplinire a dispozitiilor privitoare la confiscarea luata impotriva inculpatului Butean Victor. inlatura dispozitia din sentinta penala apelata referitoare la obligarea inculpatilor Hincu Mihaela Sorina, Ivanescu Florina Consuela, Lupu Laura, Maftei Andrei, Orzescu Scarlat, Papa Traian, Preoteasa Traian, Voicu Dorina referitoare la obligarea acestora la cheltuieli judiciare catre stat. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale nr. 914/04.06.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 26183/3/2011*. in baza art. 275 al. 2 C.p.p. obliga partea civila Ministerul Transporturilor la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 1500 lei. Definitiva”.


Curtea de Apel Bucuresti. Decizia 934/2017

Stadiu procesual. Apel

Judecatori:
RALUCA-MIHAELA ANDRÁS
DAMIAN DOLACHE

Obiectul dosarului: Infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000)

Extras din decizia Curtii de Apel Bucuresti:

“Pe de alta parte, desi sustinerea inculpatului B. apare ca fiind justificata in sensul unei aparente legaturi a procurorului de caz cu una dintre societatile comerciale ce a facut obiectul anchetei, totusi acest aspect nu a fost suficient de bine conturat pentru a se ajunge la concluzia lipsei de impartialitate a procurorului instrumentator al cauzei. (...)

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.