DOSARUL EXCLUDERII SC FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA SA - Rechizitoriul DNA pentru trimiterea in judecata a inculpatilor Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF si LPF, in dosarul nr. 316/P/2011. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata - art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 246 si 248/1 CP 1969; sustragerea de sub sechestru - art. 244 CP 1969
Data: 29 September 2015, 19:49 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2254 afisari
Prin rechizitoriul intocmit la data de 17.06.2013, DNA-Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Mircea Sandu – presedinte al FRF, Dumitru Dragomir – presedinte al LPF, Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Liga Profesionista de Fotbal (LPF), in dosarul nr. 316/P/2011 privind excluderea provizorie din FRF a SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA. Cauza a fost inaintata Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
>>Rechizitoriul din data de 17.06.2013 intocmit de DNA in dosarul nr. 316/P/2011
Faptele retinute: abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata - art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 CP 1969; folosirea influentei ori autoritatii persoanei care indeplinește o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite - art. 13 din Legea nr. 78/2000; sustragerea de sub sechestru - art. 244 CP 1969 (cu aplicarea art. 33 lit. a din CP 1969).
Solutia: "1. Punerea in miscare a actiunii penale fata de invinuitii Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Federatia Romana de Fotbal, Liga Profesionista de Fotbal.
2. Trimiterea in judecata a inculpatilor:
-Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 Cp si aplicarea art. 258 Cp, art. 13 din Legea nr. 78/2000 si art. 244 Cp cu aplicarea art. 33 lit. a) din Cp
-Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 Cp, art. 244 Cp cu aplicarea art. 33 lit. a) din Cp.
3. Scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, invinuitele Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248-art. 248/1 cu aplicarea art. 258 Cp, intrucat aceasta fapta nu exista.
4. Scoaterea de sub urmarire penala a invinuitelor Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, intrucat aceasta nu a fost comisa de catre invinuite.
5. Scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor: (...), (...), (...), (...), (...), (...), (...), (...), (...), (...), pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 Cp si aplicarea art. 258 Cp, art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248, art. 248/1 Cp si aplicarea art. 258 Cp si art. 33 lit. a) Cp, intrucat faptelor le lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii.
6. Scoaterea de sub urmarire penala a inv. (...), pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, intrucat fapta nu exista.
7. Neinceperea urmaririi penale fata de (...), (...), (...), (...), (...), SC FC Steaua Bucuresti, SC FC Dinamo 1948 SA, CS FC Astra Ploiesti, FC Petrolul SA, CS Gaz Metan Medias, AFC Municipal Tg. Mures, CS Alro Slatina, CS Municipal Rm. Valcea, SC FC UTA SA, (...), (...), (...), (...) si (...), pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 26 Cp raportat la art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246 Cp, intrucat fapta nu a fost savarsita de acestia.
8. Disjungerea cauzei referitor la (...), urmand a se inregistra la cauze penale un dosar nou, in scopul efectuarii verificarilor ce se impun.
9. Ridicarea masurii sechestrului asiguratoriu instituit prin Ordonanta nr. 316/P/2011 din 6.04.2012 si aplicat prin procesul-verbal din 17.04.2012 asupra imobilelor din (...), apartinand numitului (...).
10. Mentinerea masurii sechestrului asiguratoriu dispus prin Ordonanta nr. 316/P/2011 din 3.04.2011 asupra bunurilor imobile ale invinuitilor Mircea Sandu, Dumitru Dragomir si Liga Profesionista de Fotbal".
Extras din rechizitoriu:
"In drept,
Fapta invinuitului Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, in calitate de conducatori ai Federatiei Romane de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, de a-si fi indeplinit in mod defectuos, cu stiinta si abuz de putere atributiile de serviciu, care reprezinta incalcari de lege sub aspectul drepturilor de a face sport, de a se apara, de a apela la justitie, de a se bucura de un tratament nediscriminatoriu in materia aplicarii de sanctiuni, dar in acelasi timp si incalcari de statut al celor doua organisme sportive nationale, de a fi desfiintat contractele civile intervenite intre SC Fotbal Club U Craiova SA si jucatorii sai de fotbal, de a-i fi legitimat la alte cluburi sportive fara nicio contraprestatie aferenta drepturilor federative ale acestora, cu vatamarea intereselor legale ale SC Fotbal Club U Craiova SA si prejudicierea acestuia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 Cp si aplicarea art. 258 Cp.
Fapta acelorasi invinuiti de a-si fi folosit influenta si autoritatea fata de Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, in calitatea lor de conducatori ai Federatiei Romane de Fotbal si Ligii Profesioniste de Fotbal, intruneste elementele constitive ale infractiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000.
Fapta acelorasi invinuiti de a fi legitimat jucatori de fotbal ai SC Fotbal Club U Craiova SA, la alte cluburi, ale caror drepturi federative erau sub sechestru legal aplicat pe seama clubului si in fiinta, de catre Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Dolj, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 244 Cp.
In ceea ce priveste existenta acestei fapte este de constatat ca in conformitate cu dispozitiile art. 129 din Codul Fiscal (Legea nr.571/2003), autoritatea fiscala avea obligatia de a sechestra bunurile debitorului sau, urmare existentei unor obligatii fata de bugetul consolidat al statului.
Masura dispusa este in vigoare deoarece instanta de judecata (judecatorul sindic) nu a desfiintat-o. De altfel, aceasta in cadrul cauzei de insolventa profita tuturor creditorilor SC Fotbal Club U Craiova SA, ca titlu executoriu care indeplineste toate conditiile cerute de lege sub acest aspect si apt de a fi uzitat de judecatorul sindic, insolventa fiind, in baza legii, o executare silita speciala.
De asemenea, se impune a fi precizat aceea ca sub aspectul dispozitiilor art. 24 Cpp, ceea ce se ocroteste prin norma este aspectul de constituire a bugetului consolidat al statului, prin organismele sale abilitate a duce la indeplinire obligatiile fiscale, ce incumba contribuabililor.
Pe cale de consecinta, obiectul ocrotirii penale este cu totul diferit de acela al ocrotirii drepturilor si intereselor persoanei.
In speta, activitatile invinuitilor au adus atingere atat relatiilor referitor la colectarea veniturilor la bugetul statului cat si privind interesele si drepturile persoanelor.
Intrucat faptele sunt in concurs, in cauza sunt aplicabile si dispozitiile art. 33 lit. a) din Cp.
Faptele persoanelor juridice Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, prin reprezentantii lor legali, de a fi exclus provizoriu pe SC Fotbal Club U Craiova SA, de a fi pus in executare de indata aceasta hotarare, facuta cu stiinta de catre reprezentantii acestor persoane, ce a avut de rezultat stingerea raporturilor juridice dintre club si jucatorii de fotbal, de a fi dat jucatori de fotbal la alte cluburi sportive, fara o contraprestatie aferenta drepturilor federative referitor la acestia, drepturi aflate sub sechestru fiscal si club aflat in insolventa, cu pagubirea SC Fotbal Club U Craiova SA si a bugetului de stat, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art. 17 lit. d) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 246, art. 248/1 Cp.
Apararea invinuitilor Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, ale invinuitelor Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, in sensul ca masura excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA este perfect corecta si luata in concordanta cu dispozitiile statutelor celor doua invinuite si ale regulamentelor sportive elaborate pe baza lor, nu poate fi sustinuta in nici un fel.
Astfel, starile de fapt cert stabilite prin probele dosarului, releva aceea ca in cazul referitor la excluderea provizorie a SC Fotbal Club U Craiova SA, erau aplicabile dispozitii legale care reglementeaza activitatea sportiva (Legea nr.69/2000), ale Codului Civil, Codului Muncii, Codului de Procedura Penala, in primul rand si de abia dupa interpretarea acestora erau aplicabile dispozitiile statutelor si regulamentelor sportive.
Nu este suficient, in sustinerea nevinovatiei, aplicarea in speta numai a dispozitiei statutare, fara a tine seama de legislatia in vigoare a Statului Roman, legislatie care de altfel a acordat posibilitatea constituirii Federatiei Romane de Fotbal si Ligii Profesioniste de Fotbal ca persoane fizice la nivel national, in domeniul sportului.
Pe langa aceste aspecte, asa cum s-a detaliat mai sus, la luarea masurii excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA nu s-a tinut cont nici de prevederile statutare, in sensul stabilirii certe a abaterii disciplinare imputate, a gravitatii acesteia si a necesitatii aplicarii sanctiunii celei mai drastice, pe langa incalcarea grosolana a dreptului la aparare de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii