DOSARUL DEPUTATULUI SIMIONESCU – Rechizitoriul DNA privind acuzatiile de complicitate la evaziune fiscala: “A creat un circuit comercial fictiv pentru a eluda obligatiile fiscale catre stat”

Data: 25 October 2018, 11:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 263 afisari

Prin rechizitoriul din 18.12.2017 in dosarul 532/P/2014, DNA i-a trimis in judecata pe:

SIMIONESCU ADRIAN CONSTANTIN, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei si actionar in cadrul societatii comerciale Fan Speed din Bulgaria (de drept pana in 2013 si de facto in 2014) si SC SADY COM SRL Turnu Magurele, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta,
- complicitate la evaziune fiscala;

FISCUCI MARIAN, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala;

SC PROINVEST SRL Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “In perioada 2012 – 2014, inculpatul Fiscuci Marian, prin SC Proinvest SRL Alexandria, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme romanesti. in acest lant economico - financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de deputatul Simionescu Adrian, careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania. Totodata, la sediul PROINVEST se intocmeau formal documente care atestau livrarile fictive mentionate.
Modul de operare, asa cu a reiesit pe baza probatiunii, este urmatorul : initial se identificau beneficiarii – firme romanesti si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole. Acestora li se promitea vanzarea de utilaje procurate preponderent din Germania, Olanda si Franta, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare.
Dupa identificarea firmelor interesate din Romania care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L.
Daca SC Proinvest S.R.L ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti – destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA, prin urmare SC Proinvest S.R.L ar fi fost obligata sa plateasca TVA catre bugetul de stat.
In acest context, inculpatul Fiscuci Marian, cu complicitatea inculpatului Simionescu Adrian Constantin, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, pentru a eluda obligatiile fiscale catre stat, obtinand astfel sume mai mari ca venituri si, totodata, a afectat indirect si celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la pretul de piata ce includea si TVA.
Schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale s-a realizat pe urmatorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlata de inculpatul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma Fan Speed din Bulgaria, controlata de inculpatul Simionescu Adrian Constantin (operatiune scutita de TVA).
Pentru a se putea demonstra in documente asa zisa 'tranzactie intracomunitara' care permitea deducerea TVA, utilajele erau transportate exclusiv de catre PROINVEST sau de doua firme asociate, in mod formal in Bulgaria, pentru cateva zeci de minute, de cele mai multe ori, sau maxim 24 de ore. Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revanzarea utilajelor catre clientii din Romania, identificati anterior si cu care se negociase deja vanzarea utilajelor, inca de cand acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau sa devina proprietatea acesteia.
Tranzactiile comerciale realizate de firma bulgareasca FAN SPEED catre beneficiarii finali, firme din Romania, erau scutite de TVA intrucat aveau regim de tranzactii intracomunitare.
De altfel, a reiesit ca toata documentatia necesara vanzarii, atat dintre PROINVEST catre FAN SPEED, cat si dintre FAN SPEED si clientul final, era intocmita la sediul PROINVEST, ceea ce arata ca scopul real al acestor tranzactii era acela ca PROINVEST, firma care comercializa in realitate aceste utilaje agricole, sa nu plateasca TVA.
S-a stabilit ca, in intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) importate de SC Proinvest SRL si livrate clientilor, prin folosirea verigii fictive din Bulgaria, este de 20.854.508 lei.
Prin simularea acestor livrari de bunuri catre Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.644 lei, reprezentand TVA de plata, administratorul societatii in toata aceasta perioada fiind inculpatul Fiscuci Marian.
In cursul anului 2014, inculpatul Simionescu Adrian Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei, a exercitat atributii de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatilor sale in care figura ca asociat – SC SADY COM SRL Turnu Magurele si FAN SPEED Bulgaria, in vederea realizarii de tranzactii comerciale (negociere pret si incheiere contracte, vanzari de produse, efectuare si incasari plati, organizare si coordonare livrari produse si intocmire documente fianciar-contabile etc.), reprezentand operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia de demnitate publica pe care acesta o detinea la acel moment – deputat in Parlamentul Romaniei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.
Aceste foloase au fost cuantificate la un total de 1.159.393 lei (echivalentul sumei de 253.596 euro), echivalentul cumulat al profiturilor realizate in cursul anului 2014 de firmele sale SC SADY COM SRL din Romania (profit an 2014: - 521.308 lei) si FAN SPEED din Bulgaria (638.085 lei).
De altfel, unica activitate in perioada 2012 – 2014 a firmei Fan Speed a fost primirea formala a utilajelor din Romania si livrarea imediata in Romania catre clientii - firme ce negociau cu SC PROINVEST SRL.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a constituit parte civila in cauza cu suma de cu suma de 5.692.644 lei, reprezentand prejudiciul cauzat bugetului de stat”.

Solutia

“Dispun:

 

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.