DOSARUL BLACK CUBE – Sentinta Tribunalului Bucuresti prin care a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare David Geclowicz in dosarul privind hartuirea familiei Laurei Kovesi: “Activitatea infractionala s-a desfasurat sub directa coordonare a altor reprezentanti ai companiei “

Data: 08 October 2018, 12:15 | autor: L.J. | 0 comentarii | 708 afisari

Prin Sentinta 2665/2016, Tribunalul Bucuresti a admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, cu inculpatul David Geclowicz, trimis in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, in dosarul hartuirii familiei fostei sefe DNA Laura Kovesi.

Potrivit DIICOT, “pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, WEINER RON si GECLOWICZ DAVID au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora.

In cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

In continuarea demersului infractional, inculpatul WEINER RON, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, (fara autorizarea/consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei persoane vatamate.

Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate”.

Minuta Tribunalului Bucuresti:

“In baza art.485 alin. 1 lit. a Cod procedura penala modif. prin Ordonanta de Urgenta nr. 18/2016 admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala cu inculpatul GECLOWICZ DAVID cercetat pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni - constituirea unui grup infractional organizat,prevazuta de art. 367 alin. 1, 3 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala – complicitate la acces ilegal la un sistem informatic ,prevazuta de art. 48 Cod penal raportat la art.360 alin. 1 , 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) – complicitate la transfer neautorizat de date informatice ,prevazuta de art. 48 Cod penal raportat la art. 364 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) – complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, prevazuta de art. 48 Cod penal raportat la art. 365 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala (fapta privind persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) – complicitate la fals informatic , in forma continuata, prevazuta de art.48 Cod penal raportat la art. 325 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal,art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala – complicitate la violarea secretului corespondentei prevazuta de art.48 Cod penal raportat la art. 302 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ).
In baza art. 367 alin. 1, 3 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat in baza art.67 alin.2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii dreptului prevazut de art. 66 alin. 1 lit. n Cod penal si anume dreptul de a comunica cu victimele ( persoanele vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) sau cu membri de familie ai acestora ori de a se apropia de acestea pe o perioada de 3 ani in baza art. 48 Cod penal raportat la art.360 alin. 1, 2, 3 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la trei pedepse de cate 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la acces ilegal la un sistem informatic in baza art. 48 Cod penal raportat la art. 364 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin) condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la trei pedepse de cate 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la transfer neautorizat de date informatice in baza art. 48 Cod penal raportat la art. 365 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala (fapta privind persoanele vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la o pedeapsa de o luna si jumatate pentru savarsirea infractiunii de complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice in baza art. 48 Cod penal raportat la art. 325 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal,art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la fals informatic in baza art. 48 Cod penal raportat la art. 302 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 367 alin. 5 Cod penal,art. 18 din Legea 508/2004 si art. 480 alin. 4 Cod de procedura penala ( trei infractiuni comise in dauna persoanelor vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin) condamna pe inculpatul GECLOWICZ DAVID la trei pedepse de cate o luna si jumatate inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la violarea secretului corespondentei.

In baza art.38 Cod penal , art. 39 alin 1 litera b Cod penal, art. 45 alin. 1 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare la care se adauga un spor ( obligatoriu ) de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite , adica 1 an si 8 luni inchisoare , inculpatul GECLOWICZ DAVID avand de executat pedeapsa rezultanta de 2 ani si 8 luni inchisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului prevazut de art. 66 alin. 1 lit. n Cod penal si anume dreptul de a comunica cu victimele ( persoanele vatamate Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin ) sau cu membri de familie ai acestora ori de a se apropia de acestea in baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o durata de 3 ani ce constituie termen de supraveghere ( art. 92 Cod penal ) si care se calculeaza de la data cand prezenta hotarare ramane definitiva in baza art. 93 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: - Sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti,caruia i se incredinteaza supravegherea inculpatului ,la datele ce vor fi stabilite de catre consilierul din cadrul acestui serviciu; - Sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa de catre Serviciul caruia i-a fost incredintata supravegherea inculpatului; - Sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile ; - Sa comunice schimbarea locului de munca - Sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta Conform art. 93 alin. 2 Cod penal ,pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul are a executa obligatia de frecventare a unui program de reintegrare sociala derulat de catre Serviciul de Probatiune Bucuresti sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate Conform art. 93 alin 3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile lucratoare , la nivelul uneia dintre urmatoarele institutii (comunicate organului judiciar de catre Directia Nationala de Probatiune – Serviciul de Probatiune Bucuresti) si anume in cadrul Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sector 4 Bucuresti (activitati de intretinere, gospodarire si reconditionare mobilier) sau Fundatiei pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare Bucuresti (dezasamblare si sortare a componentelor electronice si electrice ).
Conform art. 404 alin. 2 Cpp comb. cu art. 96 Cod penal atrage atentia inculpatului ca daca pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinta nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile stabilite instanta va revoca suspendarea si va dispune executarea pedepsei.
Conform art. 487 alin. 1 litera b Cod procedura penala raportat la art.404 alin. 4 Cod procedura penala constata ca inculpatul a fost retinut si arestat preventiv incepand cu data de 3.04.2016 pana la data de 18.09.2016, ulterior fata de acesta fiind dispusa masura preventiva a controlului judiciar si in baza art. 485 alin. 4 Cod procedura penala comb. cu art. 399 Cod procedura penala mentine masura preventiva a controlului judiciar dispusa in cursul urmaririi penale fata de inculpatul DAVID GECLOWICZ . In baza art. 68 alin.1 lit. b Cod penal executarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi incepe de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere in baza art. 486 alin. 2 Cod procedura penala cum intre inculpat si partea civila Sabau Liliana nu s-a incheiat tranzactie sau acord de mediere cu privire la actiunea civila promovata de aceasta, lasa nesolutionata actiunea civila. In baza art. 274 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul DAVID GECLOWICZ la plata sumei de 5000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare conform art.488 Cod procedura penala”.

Extras din sentinta Tribunalului Bucuresti:

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.